سرطان پستان و انواع آن، دربارهاش بیشتر بدانید!
به طور کلی انواع سرطان پستان به دو گروه اصلی سرطان درجا ( غیر تهاجمی ) و سرطان مهاجم ( ارتشاحی) تقسیم می گردد.
بافت پستان از انواع مختلفی از سلول ها تشکیل شده است. سرطان پستان وقتی به وجود می آید که ماده ژنتیکی DNA که سیستم کنترل کننده اعمال سلول است، تغییر نماید و رشد و تقسیم سلول از کنترل خارج شود. DNA سلول های سرطانی پستان دچار تغییرات زیادی می شوند، اما تقریبا تمامی سلول های سرطانی پستان بعضی از خصوصیات طبیعی پستان را نیز حفظ می کنند. به طور کلی انواع سرطان پستان به دو گروه اصلی سرطان درجا ( غیر تهاجمی ) و سرطان مهاجم ( ارتشاحی) تقسیم می گردد.
سرطان درجا یا غیر تهاجمی
با تکثیر سلول های بدخیم در داخل مجاری و لوبول ها، بدون تهاجم به بافت های اطراف مشخص می شود. به سرطان هایی که از بافت پوششی ( سطحی) منشا می گیرند، کارسینوما گویند. دو نوع کارسینوم غیر مهاجم پستان شامل مجرایی و لوبولی وجود دارد.
کارسینوم مجرایی درجا ( غیر تهاجمی)
این بیماری با تکثیر سلول های بدخیم در مجاری شیری ، بدون تهاجم به بافت های اطراف مشخص می شود. اگر کارسینوم مجرایی در جا درمان نشود، احتمال پیشرفت و تبدیل آن به سرطان زیاد است.
کارسینوم لوبولی درجا (غیر تهاجمی)
با تکثیر سلول های بدخیم در لوبول ها، بدون تهاجم به بافت های اطراف مشخص می شود. امکان تبدیل این نوع سرطان به سرطان تهاجمی پیشرفته زیاد است. زنان مبتلا به کارسینوم ، 6 الی 10 برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تهاجمی لوبولی یا مجرایی در هر پستان هستند.
سرطان مهاجم یا ارتشاحی پستان
سلول های سرطان پستان مانند سایر سرطان ها قادر هستند از محل اولیه سرطان به نواحی دیگر انتشار یابند. تعداد کمی از سلول ها از محل اولیه جدا می شوند و مستقیما به عروق خونی و لنفاوی وارد می شوند. به روند انتشار و گسترش سلول سرطانی " متاستاز" گویند. در سرطان پستان اغلب سلول هایی که متعلق به غدد یا مجاری شیری هستند به طور طبیعی و غیر عادی رشد می کنند. به طوری که با گذشت زمان به تدریج به چربی و بافت های اطراف دست اندازی می کنند. با خروج حتی یک سلول به خارج از بافت اولیه این سلول شروع به رشد، تقسیم و تکثیر کرده و تومور مهاجم پستان تشکیل می شود. شایع ترین دست اندازی یا متاستاز سرطان پستان، درگیری غدد لنفاوی زیر بغل از طریق مسیر لنفاوی می باشد. سرطان پستان همچنین ممکن است به سایر اندام ها مانند استخوان ها، ریه ها، کبد و مغز گسترش یابد.
انواع تومورهای مجرایی مهاجم
کارسینوم مجرایی مهاجم
این تومورها از بافت پوششی مجرایی منشا میگیرند و به بافت های اطراف دست اندازی کرده و اغلب به صورت یک توده سفت ، بدون درد و با حاشیه نامنظم در پستان ظاهر می شود. حدود 75 درصد از کل سرطان های پستان را به خود اختصاص می دهد.
کارسینوم لوبولی مهاجم
این تومورها از بافت پوششی لوبولی منشا می یگرند و به صورت یک ناحیه ضخیم شده در پستان ظاهر می شوند. این سرطان ممکن است در هر دو پستان ظاهر گردد. حدود 5 الی 10 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد.
کارسینوم مدولاری
این سرطان در داخل یک کپسول در مجرا رد می کند و بیشتر در زنان جوان تر از 50 سال تشخیص داده می شود. توده ظاهری نرم، خونریزی دهنده و حجیم ، رشد سریع و موقعیت عمقی دارد. حدود 5 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد.
سرطان موسینوس ( کولوئید)
این تومور تولید کننهده موسین بوده، از مجاری منشا میگیرد. غالبا در زنان بیشتر از 50 سال و سالمندان دیده می شود. رشد تومور کند است؛ بنابراین پیش آگهی آن از سایر سرطان ها بهتر است. حدود 3 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد.
سرطان توبولی مجرایی
این سرطان حدود 2 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد. در این نوع سرطان دست اندازی به غدد لنفاوی زیر بغل نادر می باش؛ معمولا پیش آگهی ( سیر و سرنوشت بیماری) آن خوب است.
کارسینوم التهابی پستان
بیشتر کانال های پوستی را درگیر می کند. سرطان با تورم منتشر و قهوه ای رنگ پوست ( شبیه پوست پرتقال)، مشخص می شود. این نوع سرطان بسیار تهاجمی بوده و به سرعت به قسمت های مختلف بدن گسترش می یابد. درمان اولیه این عارضه، شیمی درمانی است. حدود 1 الی 2 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد.
بیماری پاژه
نوعی سرطان پستان است که اغلب نوک یک پستان را درگیر می کند و ممکن است حالت هاجمی داشته باشد. بیماری پاژه با خارش، پوسته پوسته شدن نوک پستان و هاله اطراف آن همراه می باشد. این بیماری حدود 1 درصد از کل سرطان های پستان را تشکیل می دهد.
منبع:
مجله اینترنتی نمونه ها
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼