روش های جلوگیری از بارداری، میرنا چیست؟
میرنا یک وسیلهی پلاستیکی است که داخل رحم قرار داده میشود و هورمونهایی را ترشح میکند که باعث میشود تا مدت ۵ سال بارداری اتفاق نیفتد.
میرنا (Mirena) چیست و چگونه استفاده میشود؟ چه عوارضی به همراه دارد؟ این سوالات، به همراه نکات و اطلاعات مهم دربارهی این دارو، در مطلب پیشرو بررسی خواهد شد. اگر میخواهید در مورد استفاده از میرنا (Mirena) یا آی یو دی (IUD) برای جلوگیری از بارداری بیشتر بدانید، خواندن این مطلب به شما توصیه میشود.
معرفی: استفاده از میرنا برای جلوگیری از بارداری
میرنا (Mirena) که به نامهای Liletta, Mirena, Skyla نیز در بازار به فروش میرود، وسیلهای است که درون رحم جایگذاری میشود (IUD)و حاوی لونورگسترل (Levonorgestrel) است. لونورگسترول یک هورمون زنانه است که باعث ایجاد تغییرات در مخاط دهانهی رحم میشود و باعث میشود که اسپرمها به داخل رحم راه پیدا نکنند و بنابراین احتمال بارداری کاهش پیدا میکند.
میرنا (Mirena) یک وسیلهی پلاستیکی است که داخل رحم قرار داده میشود و هورمونهایی را ترشح میکند که باعث میشود تا مدت ۵ سال بارداری اتفاق نیفتد.
همان طور که گفته شد، استفاده از میرنا یا آی یو دی (IUD) یک روش دائمی برای جلوگیری از بارداری نیست و نهایتاً تا حداکثر ۵ سال میتواند از بارداری جلوگیری کند. میرنا همچنین برای درمان خونریزیهای شدید در هنگام قاعدگی، برای خانمهایی که ترجیح میدهند از ابزارهای داخل رحمی برای جلوگیری از بارداری استفاده کنند، میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
هورمون لونورگسترلی که توسط ابزار میرنا ترشح میشود، یک هورمون پروژستین است و حاوی استروژن نمیباشد. ابزاری که داخل رحم قرار میگیرد (IUD)، این هورمون را در رحم ترشح میکند و میزان کمی از این هورمون به داخل جریان خون راه پیدا میکند. از میرنا یا IUD برای جلوگیری از بارداری در مواقع فوری و اضطراری، نمیتوان استفاده کرد.
اطلاعات مهم درباره میرنا (IUD)
میرنا را نباید در دوران بارداری استفاده کنید.
اگر خونریزی غیر طبیعی از واژن، عفونت، سرطان سینه یا واژن، مشکلات کبدی یا تومور کبدی، سیستم ایمنی ضعیف، یا مشکلات خاصی در واژن یا رحم خود دارید، نباید از آی یو دی (IUD) یا میرنا استفاده کنید.
"به یاد داشته باشید که از وسیلهی میرنا یا IUD در دوران حاملگی نباید استفاده کنید."
اگر علائم حملهی قلبی یا سکتهی مغزی دارید، مانند بیحس شدن ناگهانی، ضعف، سردرد شدید، یا درد در قفسهی سینه، بلافاصله به دکتر مراجعه کنید.
نکات مهم قبل استفاده از میرنا (آی یو دی)
قرار دادن یک وسیلهی خارجی به داخل رحم، میتواند احتمال ابتلا به عفونت شدید در نواحی لگن را در شما افزایش دهد که ممکن است باعث به خطر افتادن سلامت شما و یا عدم باروری در آینده برای شما شود. از دکتر خود در مورد خطراتی که در اثر استفاده از این ابزار داخل رحمی وجود دارد، سوال کنید و همچنین روشهای جلوگیری از ایجاد عفونت در صورت استفاده از میرنا یا آی یو دی را از دکتر خودتان بپرسید.
مجدداً تاکید میشود که در دوران حاملگی نباید از میرنا یا آی یو دی استفاده کنید؛ زیرا این ابزار در صورتی که در دوران بارداری مورد استفاده قرار بگیرد ممکن است باعث ایجاد عفونتهای شدید، سقط جنین، تولد زودرس، یا مرگ مادر شود. بنابراین، اگر این ابزار درون رحم شما قرار دارد و در همین حین باردار شدید، بلافاصله به دکترتان اطلاع بدهید.
اگر هم تصمیم گرفتید که در دورهای که از میرنا یا آی یو دی استفاده میکنید و باردار میشوید، بچه را نگه دارید، بسیار مراقب علائمی همچون تب، لرز، علائم آنفولانزا، گرفتگی عضلات، خونریزی واژن یا ترشحات واژن خود باشید.
در صورتی که نسبت به لونورگسترل، سیلیکون، سیلیکا، نقره، باریوم، اکسید آهن یا پلی اتیلن حساسیت دارید و یا موارد زیر را دارید، از میرنا استفاده نکنید:
- خونریزی غیر طبیعی واژن، که هنوز توسط دکتر متخصص بررسی نشده است؛
- یک عفونت درمان نشده یا کنترل نشده در نواحی لگن (واژن، دهانهی رحم، مثانه)؛
- سندروم تخمدان پلی کیستیک یا عفونتهای جدید در این نواحی که پس از بارداری یا سقط جنین در سه ماه گذشته وجود دارد؛
- سابقهی PID (یا بیماری التهاب لگن) - مگر این که بعد از درمان عفونت مورد نظر، بارداری سالمی را تجربه کرده باشید؛
- تومورهای فیبروئید رحمی یا سایر وضعیتهایی که بر شکل رحم تاثیر گذاشتهاند و آن را تغییر دادهاند؛
- سرطان سینه در گذشته و یا اکنون، سرطان رحم یا دهانهی رحم در حال حاضر و یا مشکوک به این مورد بودن؛
- بیماری کبدی یا وجود تومور در کبد (خوش خیم یا بدخیم)؛
- اگر اخیراً نمونهبرداری از سلولهای دهانهی رحم شما (آزمایش پاپ اسمیر) غیر طبیعی گزارش شده است و هنوز تشخیص داده نشده و یا درمان نشدهاید؛
- یک بیماری یا وضعیتی که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شما شده است؛ مانند ایدز، لوسمی، سوء مصرف مواد؛
- اگر یک وسیلهی ضدبارداری دیگر در حال حاضر درون رحمتان جاگذاری شده است؛
برای اینکه اطمینان حاصل کنید که استفاده از میرنا یا آی یو دی در داخل رحمتان برای جلوگیری از بارداری، برای شما خطری در پی ندارد، اگر تا به حال موارد زیر را داشتهاید، به دکترتان اطلاع بدهید:
- فشار خون بالا، بیماری قلبی، ناهنجاریهای مربوط به دریچهی قلب؛
- یک حملهی قلبی یا سکته؛
- خونریزی و یا اختلالات انعقاد خون؛
- سردردهای میگرنی؛
- عفونت واژنی، عفونت در نواحی لگن، یا بیماریهای مقاربتی؛
میرنا (Mirena) یک وسیلهی پلاستیکی است که داخل رحم قرار داده میشود و هورمونهایی را ترشح میکند که باعث میشود تا مدت 5 سال بارداری اتفاق نیفتد.
استفاده از میرنا یا IUD در دوران شیردهی
اگر در حال حاضر در دوران شیردهی به نوزادتان هستید و نوزاد شما کمتر از ۶ هفته سن دارد، نباید از میرنا درون رحمتان استفاده کنید. به دلیل این که اگر در دوران شیردهی در این بازهی زمانی، اقدام به جاگذاری میرنا درون رحمتان کنید، ممکن است این ابزار باعث ایجاد سوراخ در دیوارهی رحم شما شود و یا در آن فرو رود.
نحوه استفاده از میرنا
میرنا یک وسیلهی پلاستیک به شکل T است که دکتر آن را از طریق واژن به داخل رحم هدایت میکند. معمولاً این وسیله، ۷ روز پس از شروع یک دورهی قاعدگی، در داخل رحم جایگذاری میشود.
ممکن است در حین قرار دادن این ابزار به درون رحم توسط دکتر، دچار سرگیجه یا کمی درد بشوید. همچنین ممکن است خونریزی واژن به میزان خفیف داشته باشید. اگر بعد از ۳۰ دقیقه از قرار دادن میرنا داخل رحمتان، هنوز هم این علائم را داشتید، به دکترتان اطلاع بدهید.
بعد از هر بار قاعدگی، مطمئن شوید که این وسیله در جای خودش قرار دارد. اگر احساس کردید جا به جا شده و یا لیز خورده، یا اینکه اصلا آن را احساس نمیکنید، به دکترتان اطلاع دهید. توجه داشته باشید که افزایش ناگهانی در حجم خون قاعدگی، میتواند نشانهی سر خوردگی و تغییر مکان این ابزار در داخل رحم شما باشد.
اگر این احساس را دارید که میرنا یا آی یو دی به درستی در داخل رحم شما قرار نگرفته، تا قبل از اینکه دکتر به شما وقت مراجعه برای درست کردن مکان این ابزار درون رحم را بدهد، از یک روش غیرهورمونی برای جلوگیری از بارداری (مثل کاندوم، یا دیفراگم) استفاده کنید.
میرنا یک وسیلهی پلاستیک به شکل T است که دکتر آن را از طریق واژن به داخل رحم هدایت میکند. معمولاً این وسیله، 7 روز پس از شروع یک دورهی قاعدگی، در داخل رحم جایگذاری میشود.
چند هفته بعد از اینکه دکتر وسیلهی مورد نظر را درون رحم شما قرار داد، به دکترتان مجدداً مراجعه کنید تا دکتر مطمئن شود که ابزار میرنا یا آی یو دی (IUD)، همچنان در جای درست خودش قرار دارد. همچنین نیاز است تا به صورت سالیانه، آزمایش پاپ اسمیر و عفونت را انجام بدهید.
ممکن است تا ۳ الی ۶ ماه بعد از قرار دادن میرنا درون رحمتان، قاعدگی نامنظم را تجربه کنید. ممکن است جریان خون سنگینتر و یا سبکتر شود، و یا ممکن است بعد از چند ماه دیگر قاعدگی نداشته باشید. اگر دچار قاعدگی نشدید، یا احساس کردید باردار شدهاید، به دکترتان مراجعه کنید.
اگر لازم است که آزمایش ام آر آی انجام بدهید، به افرادی که این آزمایش را انجام میدهند از قبل اطلاع بدهید که از آی یو دی استفاده میکنید.
هر وقت تصمیم گرفتید که دیگر از روشهای جلوگیری از بارداری استفاده نکنید، میتوانید اقدام به برداشتن این وسیله از داخل رحم خود کنید.
اگر از قرار دادن میرنا داخل رحمتان ۵ سال گذشته است، باید از رحم برداشته شود.
توجه داشته باشید که برداشتن میرنا یا آی یو دی از داخل رحم، حتماً باید توسط دکتر انجام شود. سعی نکنید که خودتان آن را از محل بردارید.
از چه کارهایی در حین استفاده از میرنا باید اجتناب کرد؟
از نزدیکی جنسی با بیش از یک نفر، خودداری کنید. استفاده از آی یو دی باعث افزایش خطر ابتلا به عفونتهای شدید در نواحی لگن برای شما میشود، عفونتهایی که معمولاً از طریق مقاربت جنسی منتقل میشود. میرنا از شما در برابر عفونتهایی مانند HIV و ایدز حفاظت نمیکند و در برابر این بیماریها، فقط استفاده از کاندوم کارساز است.
اگر شریک جنسی شما HIV و یا یک بیماری عفونی دارد که میتواند از طریق تماس جنسی منتقل شود، یا اینکه هر گونه تغییری در روابط جنسی خودتان مشاهده کردید، به دکترتان اطلاع داده و راهنمایی لازم را از ایشان بگیرید.
در دوران بارداری به هیچ وجه نباید از میرنا استفاده کنید.
عوارض جانبی
اگر در نواحی پایینی یا طرفین شکم احساس درد شدید داشتید، بلافاصله با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. زیرا این علائم ممکن است نشانهای از حاملگی لولهای (نوعی از حاملگی که به جای اینکه در داخل رحم شکل بگیرد، در لولههای فالوپی شکل گرفته است) باشد. حاملگی لولهای، باید سریعاً توسط پزشک بررسی شود و یک وضعیت اضطراری است. پس در صورت درد شدید در نواحی پایین شکم یا طرفین، بدون فوت وقت با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید تا اقدامات لازم برای شما انجام شود.
میرنا ممکن است به داخل دیوارهی رحم فرو رود و یا حتی باعث ایجاد سوراخ در رحم شود. اگر این مورد اتفاق بیفتد، این وسیله احتمالاً دیگر از بارداری جلوگیری نمیکند ویا ممکن است به خارج از رحم حرکت کند و باعث ایجاد زخم، عفونت، یا آسیب به سایر اندامهای بدن شود. در این صورت دکتر باید با انجام عمل جراحی، این وسیله را بیرون آورد.
اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به دکترتان اطلاع دهید:
- گرفتگی شدید عضلانی، درد در نواحی لگن، یا درد در هنگام مقاربت جنسی؛
- سرگیجهی شدید و یا احساس سبکی در سر؛
- سردرد میگرنی شدید؛
- خونریزی شدید یا ادامه دار از واژن، درد در قسمت واژن، ترشحات واژن که آبکی، بدبو، یا غیر طبیعی باشد؛
- رنگپریدگی، ضعف، به راحتی کبود شدن یا دچار خونریزی شدن، لرز، یا سایر علائم عفونت؛
- ضعف یا بیحسی ناگهانی (به خصوص در یک سمت از بدن)، گیجی، مشکلات در دید، حساس بودن نسبت به نور؛
- یرقان (زرد شدن پوست یا چشمها)؛
- علائم واکنشهای آلرژیکی (کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو)؛
عوارض جانبی متداول در اثر استفاده از میرنا یا آی یو دی در داخل رحم:
- درد در نواحی لگن، خارش واژن یا عفونت واژن، دورههای قاعدگی نامنظم، تغییرات در زمان خونریزی یا میزان خونریزی؛
- دل درد، حالت تهوع، استفراغ، نفخ؛
- سردرد، افسردگی، تغییرات خلقی؛
- کمر درد، حساس شدن سینهها یا درد آنها؛
- وزن اضافه کردن، جوش، تغییرات در رشد موها، کاهش تمایل به تماس جنسی؛
- پف کردن صورت، دستها، مچ پا یا کف پا؛
- سردرد، افسردگی و تغییرات خلقی از عوارض جانبی متداول در اثر استفاده از میرنا یا آی یو دی است.
البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از میرنا یا آی یو دی رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.
همواره در مورد صحت اطلاعاتی که در این مطلب برای شما گرد آوردهایم، با دکترتان صحبت کنید که آیا در مورد شما نیز صدق میکند یا خیر؛ زیرا این اطلاعات، عمومی هستند و ممکن است برای برخی افراد صدق نکند.
منبع:
مجله قرمز
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼