۲۰۴۲۷۹
۹۹۱
۹۹۱

هفته اول تولد، رشد چگونه است؟

یادتان باشد تمام نوزادان منحصر به‌ فرد هستند و مراحل رشد را با سرعت خاص خود طی می‌کنند.

بعد از ماه‌ها انتظار بالاخره کودک عزیزتان به دنیا آمده است، این اتفاق ناب را به شما تبریک می‌گوییم. یادتان باشد تمام نوزادان منحصر به‌ فرد هستند و مراحل رشد را با سرعت خاص خود طی می‌کند و اگر کودکتان زودتر از زمان تعیین‌ شده برای تولدش به دنیا آمده است، این نکته را در نظر داشته باشید کودکانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند معمولاً به زمان بیشتری برای رسیدن به معیارهای تکاملی و رشد نیاز دارند، پس بهتر است دربارهٔ هر گونه نگرانی و سؤالی که در مورد رشد کودک خود دارید با پزشکتان صحبت کنید. در این مطلب می‌توانید با چگونگی رشد نوزاد در هفتهٔ اول زندگی او بیشتر آشنا شوید.

ظاهر نوزاد
از آنجا که نوزادتان تا همین اواخر کاملاً در رحم جمع شده بود، احتمالاً برای مدتی کمی در حالتی گرد و جمع‌شده به نظر می‌رسد و دست‌ها و پاهایش هنوز به طور کامل صاف نمی‌شود یا حتی ممکن است پاهایش پرانتزی به نظر برسد. نگران نباشید، زیرا بدن کودک شما کم‌کم از این حالت درمی‌آید و وقتی به شش ماهگی برسد، دست و پایش به طور کامل باز خواهد شد.

رفلکس‌های نوزاد
نوزاد از زمان تولد تعدادی رفلکس خودکار دارد که شامل موارد زیر است:
رفلکس مورو یا وحشت‌زدگی
این واکنش باعث می‌شود وقتی صدای بلندی می‌شنود یا یک حرکت ناگهانی را حس می‌کند، به صورت خودکار کمر خود را قوس دهد، دست‌ها و پاهای خود را باز کند یا گاهی هم گریه کند. نوزادان می‌توانند این واکنش را حتی در خواب داشته باشند که پس از چند ماه از بین می‌رود.
رفلکس بابنسکی
از دیگر رفلکس‌های نوزادی شامل رفلکس بابنسکی است، یعنی وقتی کف پای نوزاد تحریک می‌شود، انگشت شست پای او به بالا خم می‌شود و انگشتان دیگر از هم باز می‌شوند.
رفلکس درجا قدم برداشتن
به واکنشی می‌گویند که وقتی نوزاد را در حالت ایستاده نگه می‌دارید و کف پایش سطح جامدی را لمس می‌کند، به نظر می‌رسد گام‌هایی برمی‌دارد یا می‌رقصد اما یادتان باشد این بدان معنی نیست که می‌توانید فرزند خود را روی پاهایش نگه دارید.
رفلکس رانش زبان
رفلکس رانش زبان نیز یعنی هنگامی که سینهٔ مادر روی زبان نوزاد قرار می‌گیرد، او زبان خود را بیرون می‌دهد.
رفلکس جست‌وجو
این رفلکس یکی دیگر از رفلکس‌های مادرزادی است که به نوزاد کمک می‌کند سینهٔ مادرش را پیدا کند و چگونگی شیر خوردن را یاد بگیرد. هنگامی که گونه، لب‌ها یا دهان نوزاد را با انگشت یا نوک سینهٔ خود لمس می‌کنید، نوزاد سرش را به سمت شما برمی‌گرداند و دهانش را باز می‌کند تا مکیدن را شروع کند.

تغذیه و خواب نوزاد
شیر خوردن و خوابیدن مهم‌ترین چیزها در زندگی یک نوزاد است و بیشتر نوزادان در طول شبانه‌روز هر دو تا سه ساعت یک بار شیر می‌خورند. برنامهٔ خواب نوزادان نیز مکرر و متناوب است و از نوزادی به نوزاد دیگر بسیار متفاوت خواهد بود. نوزاد شما به احتمال زیاد مجموعاً ۱۶ تا ۱۷ ساعت را در یک دورهٔ ۲۴ ساعته می‌خوابد که معمولاً به هشت دورهٔ خواب تقسیم می‌شود. موضوعی که در مورد خواب نوزاد لازم است به آن توجه جدی داشته باشید این است که برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد باید مطمئن شوید که نوزاد حتماً روی پشت و کمرش و اصطلاحاً طاق‌باز می‌خوابد و او را برای خوابیدن، به ویژه خواب شب در حالت دمر قرار ندهید.
در پایان ماه اول بعد از تولد، نوزادتان ممکن است یک برنامهٔ تقریبی برای خوردن و خوابیدن پیدا کند، اما یادتان باشد که نباید این برنامه را به اجبار به وجود بیاورید. در این سن، نوزاد باید هر زمان که نشانه‌هایی از گرسنگی نشان می‌دهد و ترجیحاً قبل اینکه به گریه بیفتد تغذیه شود و همچنین هر زمان که نیاز داشت بخوابد.

حس چشایی و بویایی نوزاد
نوزاد از همان لحظهٔ تولد از حس بویایی خود استفاده می‌کند و می‌تواند جهت بوها را تشخیص دهد. توجه کنید که چگونه وقتی بوی ناخوشایندی مانند بوی پوشک کثیف خود را حس می‌کند، رویش را برمی‌گرداند. پس نوزاد شما در این زمان دارای یک حس چشایی تکامل‌یافته است. در واقع، به نظر می‌رسد نوزادان بیشتر از بزرگسالان جوانه‌های چشایی دارند. حساسیت به مزه‌های شیرین و تلخ در هنگام تولد وجود دارد اما واکنش به غذاهای شور تا پنج ماهگی نوزاد ایجاد نمی‌شود.
مطالعات نشان می‌دهد که نوزادان پنج روزه به سوی شیر مادر برمی‌گردند و این نشان می‌دهد که آنها می‌توانند بوها را حس کنند و چند روز بعد، اشتیاق و ترجیح آنها برای بوییدن شیر مادر بیشتر خواهد شد و با استفاده از همین حس بویایی است که کودک به سمت سینهٔ شما می‌چرخد. در آخر نیز یادتان باشد که غربالگری نوزاد که بین روز سوم تا پنجم بعد از تولد انجام خواهد شد را فراموش نکنید و به مراقبت‌های پزشکی خودتان نیز اهمیت بدهید.

منبع: مادر شو

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.