بیماری سرخک در کودکان، چه عوارضی دارد؟
سرخک که زمانی بیماری شایعی در میان کودکان بود، یک عفونت ویروسی است که موجب تب و نوعی جوش خاص می شود.
سرخک که زمانی بیماری شایعی در میان کودکان بود، یک عفونت ویروسی است که موجب تب و نوعی جوش خاص می شود. خود بیماری معمولاً وخیم نیست، اما کودک مبتلا به سرخک نوعاً بسیار احساس ناخوشی می کند. احتمال اندکی نیز وجود دارد که این بیماری موجب عوارض وخیمی شود، خصوصاً در کودکانی که بیماری مزمن قلبی یا ریوی دارند یا دستگاه ایمنی آنها ضعیف است. سرخک بسیار مسری است، اما ایمن سازی گسترده این بیماری را در کشورهای توسعه یافته تبدیل به یک بیماری نادر ساخته است.
جوش سرخک
جوش سرخک ۳ تا ۴ روز بعد از نخستین علائم بیماری ظاهر می شود. در آغاز، به شکل نقطه های جداگانه است، اما بعداً این نقطه ها به هم می پیوندند و پوست را به صورت لکه لکه در می آورند.
علائم بیماری
علائم اولیه ویروس سرخک که بعد از یک دوره نهفتگی ۱۰ تا ۱۴ روزه پدید می آیند عبارت اند از:
- تب
- سرخی و آب دادن چشم ها
- آب ریزش بینی
- سرفه های خشک
سپس علائم زیر که خاص بیماری سرخک هستند پدیدار می شوند:
- نقطه های ریز سفید رنگ با قاعده سرخ (جوش کوپلیک) که گاهی ۱ یا ۲ روز پس از بروز نخستین نشانه ها در داخل گونه ها ظاهر می شود.
- جوش سرخ رنگ مسطح و لکه مانند که ۳ تا ۴ روز بعد از شروع بیماری پدیدار می شود. گوش ها ظاهر می شود و سپس به کل بدن گسترش می یابد.
جوش بعد از ۳ یا ۴ روز شروع به محو شدن می کند. در این زمان تب کودک نیز فروکش می کند و حال او بهتر می شود. در اکثر موارد، جوش ظرف یک هفته ناپدید می شود.
عوارض بیماری
شایع ترین عوارض عبارت اند از عفونت گوش میانی و ذات الریه در حدود ۱ در هزار از موارد سرخک، یک عارضه خطرناک به نام آنسفالیت رخ می دهد. آنسفالیت (تورم مغز) از گسترش عفونت به مغز یا واکنش غیرعادی دستگاه ایمنی بدن نسبت به ویروس سرخک ناشی می شود.
مراجعه به پزشک
اگر مشکوک به سرخک شدید، ظرف ۲۴ ساعت کودک را نزد پزشک ببرید. اگر کودک هریک از علائم زیر را دارد بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:
گوش درد، تنفس سریع در حد غیرعادی، خواب آلودگی، تشنج، سردرد شدید، یا استفراغ.
کار پزشک
پزشک برای اطمینان از تشخیص، کودک را معاینه می کند. برای آماس گوش میانی یا ذات الریه، آنتی بیوتیک تجویز می شود. اگر پزشک مشکوک به آنسفالیت شود، ترتیب بستری شدن کودک در بیمارستان را می دهد.
شیوه کمکی
بگذارید خود کودک تصمیم بگیرد که می خواهد در بستر بخوابد یا نه. استامینوفن برای کاهش تب و مایعات فراوان به کودک بدهید.
بیماری تا حدود ۵ روز پس از بروز جوش، مسری است. سعی کنید کودک را از کسانی که احتمال ابتلا دارند دور نگه دارید؛ اما تلاش در جدا کردن خواهران و برادران کودک از او شاید بیهوده باشد، زیرا غالباً قبل از این که بیماری تشخیص داده شود، آنها آلوده شده اند.
بیشتر کودکان مبتلا به سرخک ظرف حدود ۱۰ روز از بروز علائم کاملاً بهبود می یابند. عموماً هرکس که یک بار به سرخک مبتلا شود تا آخر عمر از آن مصون خواهد بود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼