پرورش خلاقیت کودکان، شیوههای افزایش آن
خلاقیت شکل کنترل شده یا محدود شدهای از تخیل میباشد. خلاقیت نه تنها به دلیل لذت آنی آن، بلکه از نظر نتیجه نهایی نیز دارای اهمیت است.
"خلاقیت" شکل کنترل شده یا محدود شدهای از تخیل میباشد. "خلاقیت"، نه تنها به دلیل لذت آنی آن، بلکه از نظر نتیجه نهایی نیز دارای اهمیت است. این نتیجه نهایی، معمولاً شکلی به خود میگیرد که دیگران نیز میتوانند آن را ببینند. "خلاقیت"، ممکن است شامل: خلق یک نقاشی، یک لباس، یک قطعه جدید موسیقی یا پخت یک غذای جدید یا شیرینی باشد. به واسطه خلاقیت؛ شخص میتواند به پیشرفتهای انسانی خود بیفزاید و همچنین افرادی که دارای قوه? خلاقیت هستند نسبت به کسانی که فاقد خلاقیت هستند معمولاً به پیشرفتهای بیشتری در زندگی نائل میشوند.
شیوههای افزایش "خلاقیت"، در کودکان
آموزش کودک باید طوری باشد که او را به سوی سؤالات تازه هدایت کند. معلم باید هنگام جواب دادن به سؤالات کودک او را به سوی مهارتهای جدیدی سوق دهد و از به کار بردن کلماتی از قبیل: بلی، خیر، هرگز و امثال آن دوری کند. این نوع جوابها نمیتواند ارتباط کاملی بین سؤالات کودک و معلومات قبلی او برقرار کند.
تغییر حس کنجکاوی در کودک
برای این امر هیچچیز مثل پاسخهای صحیح و مناسب به سؤالات او مؤثر نیست. سؤال در واقع انعکاس، از ذهن تشنهای است که میخواهد با دریافت جواب، از فردی که بهتر از او میداند خود را سیراب کند، اگر چه احتیاج باید فوراً برآورده شود ولی کمی مکث بین سؤال و جواب، غالباً میتواند افکار و ایدهای مفید، جهت مباحثه و گفتوگو به بار آورد.
با کودک خود صحبت کنید
والدین و مربیان باید درباره امور و مسایلی که مربوط به کودک میشود حتی درباره مسائل مدرسه و امور خانه نیز که دخالت کودک، در آن کارها لازم است و (ضرری ندارد) از او نظر بخواهند و عقاید او را مانند عقاید بزرگسالان، (در حضور خود کودک) به بحث و گفتوگو بگذارند.
به عقاید و تفکرات جدید او احترام بگذارید
کودکانی که به نوعی خلاقیت آنها برانگیخته شده است، روابط و مفاهیمی را میبینند و درک میکنند که والدین و مربیان آنها ممکن است به آن توجه نداشته باشند و گاهی، عقایدی را مطرح میکنند که بزرگسالان قادر به ارزشیابی و جایگزینی آنها نیستند. تشویق کودکان به ابراز عقاید نو و جدید، اصولی است که در رشد و توسعه خلاقیت، همیشه باید مورد توجه باشد.
در کارها و زندگی کودکتان بیش از حد دخالت نکنید!
یکی از مشخصات انسان خلاق، این است که خود، تواناییاش را در انجام امور، به کار میگیرد. وظیفه والدین و مربیان است که این قابلیت را زنده نگه دارند و به کودکان اجازه دهند که گاهی اوقات مطابق ذوق و سلیقه خودشان اشیاء را کشف کنند. مراقبتها و دخالتهای بیش از حد بزرگسالان، در جزء جزء زندگی و رفتار کودکان تأثیر میگذارد و قابلیت یادگیری مبتکرانه آنها را تضعیف میکند.
از کودکتان بخواهید که اشیاء و امور نیمه تمام را تکمیل کند.
از کودکتان تقاضا کنید تا جملات ناتمام، داستانهای ناکامل، تصاویر، نقاشیهای نیمه تمام و حتی اشیاء ناقص را کامل کند. برای او اسباببازیهایی بخرید که خودش بتواند آنها را به یکدیگر متصل کند و با آنها مدلهای مختلفی خلق کند.
اجازه ی لمس اشیای جدید را بدهید
علاوه بر مشاهده اشیاء لازم است کودک آنها را لمس نماید. زیرا مشاهده شیء به تنهایی، کنجکاوی کودک را ارضا نمیکند. کودکانی که از لمس کردن اشیاء محروم میشوند، توانایی لازم جهت کشف و اختراع را از دست میدهند، در حالی که مشاهده، همراه با لمس اشیاء آنها را در بازیهای خیالی، اختراعات و پاسخگویی به آزمونهای خلاقیت یاری میدهد. به کودکتان اجازه دهید وسایل بیخطر منزل را لمس کند، مخصوصاً او از بیرون کشیدن ظروف آشپزخانه از داخل کابینتها و بازی با کاسه، قابلمه و بشقاب لذت زیادی میبرد. خودتان شرایط چنین کاری را برایش فراهم کنید.
از خرید کالاای تکراری برای کودکان اجتناب کنید!
کودکتان را تشویق کنید که در خرید خوراکی و پوشاک، انواع مختلف را امتحان کند و از خرید کالاهای تکراری و یکسان اجتناب کنید.
مسیر های مختلف را برای به خانه بردن امتحان کنید
زمانی که با او بیرون میروید، هنگام برگشت به خانه برای او توضیح بدهید که حالا میخواهیم از یک راه جدید به خانه برویم. او از این طریق درمییابد که برای رسیدن به یک هدف، راههای مختلفی وجود دارد و فقط یک راه ثابت وجود ندارد.
راجب کاربرد های دیگر وسایل با کودکتان صحبت کنید
کاربرد ابزارها و وسایل مختلفی را که در خانه دارید، برای کودکتان شرح دهید و از او بپرسید که به نظر تو این وسیله چه کاربردهای دیگری میتواند داشته باشد؟ با این روش میتوانید ذهن کودکتان را مستعد کنید.
جاهای جدید را با کودکتان کشف کنید
همراه کودکتان به موزهها، نمایشگاهها و طبیعت زیبا بروید و اجازه دهید که از نزدیک، مکانهای گوناگون را شناسایی کند.
کاغذ سفید روی دیوار اتاقش باعث خلاقیت میشود
حدود یک متر، از دیوار اتاق کودکتان را، (یک متر از سطح زمین به طرف بالا) به طور سراسری و افقی برایش کاغذ سفید بچسبانید و به او بگویید هر طور که دوست دارد روی این کاغذها اتاقش را نقاشی و طراحی کند. همچنین در تزیین اتاق از سلیقه کودکتان استفاده کنید و به او یاد دهید که هر چند روز یکبار جای وسایلش را در اتاق تغییر دهد به این صورت، زمینه خلاقیت را در او پرورش دهید.
به واسطه خلاقیت؛ شخص میتواند به پیشرفتهای انسانی خود بیفزاید و همچنین افرادی که دارای قوه خلاقیت هستند نسبت به کسانی که فاقد خلاقیت هستند معمولاً به پیشرفتهای بیشتری در زندگی نائل میشوند. مراقبتها و دخالتهای بیش از حد بزرگسالان، در جزء جزء زندگی و رفتار کودکان، قابلیت یادگیری مبتکرانه آنها را تضعیف میکند.
منبع:
کودکان طلایی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼