رشد جنین در شکم مادر، خطرات احتمالی
با اینکه فضای درون رحم مادر برای نوزاد بسیار ایمن است اما هنوز عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند سلامتی جنین را به خطر بیندازند.
در مقالههای نه ماه بارداری و مراحل رشد کودک (قسمت اول) و نه ماه بارداری و مراحل رشد کودک (قسمت دوم) درباره مراحل رشد پیش از تولد به صورت مختصر صحبت کردیم. در این قسمت میخواهیم درباره خطراتی که رشد جنین را قبل از زایمان تهدید میکند، توضیح دهیم. با اینکه فضای درون رحم مادر برای نوزاد بسیار ایمن است اما هنوز عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند سلامتی جنین را به خطر بیندازند. عوامل تهدیدکننده رشد جنین به چند دسته تقسیم میشوند که در ادامه آمده است.
خطرات احتمالی برای رشد جنین
داروها
وقتی مادر باردار بیمار میشود، ناچار است دارو مصرف کند. خیلی از افراد بدون مشورت پزشک عادت به مصرف یک سری داروها برای بیماریهای به ظاهر ساده دارند. این داروها معمولاً داروهایی هستند که به راحتی و بدون نیاز به نسخه پزشک قابل دسترسی هستند. مثلاً اغلب افراد فکر میکنند برای مصرف داروی آسپرین یا داروهای ضددرد نیازی به مشورت با پزشک نیست، در حالی که پژوهشها نشان میدهند مصرف منظم آسپرین با کموزنی و مرگ نوزاد در زمان تولد، رشد حرکتی کمتر نوزاد و نمرات هوش پایینتر در اوایل کودکی ارتباط دارد.
به طور کلی اگر مادر دارویی مصرف کند که دارای مولکول ریزی باشد که از جفت مادر عبور کند و وارد جریان خون جنین شود، ممکن است این دارو به جنین آسیب برساند. بنابراین مادر باردار حتی برای مصرف سادهترین داروها حتماً باید با پزشک مشورت کند.
مواد کافئیندار مثل چای و قهوه
مصرف چای در کشور ما بسیار مرسوم است و مصرف قهوههای آماده نیز به تازگی به عادتهای ایرانیها اضافه شده است. این نوشیدنیها دارای مقادیر مختلفی از کافئین هستند که میتواند از جفت عبور کند و ممکن است به جنین آسیب وارد کند. پژوهشها نشان میدهد مصرف بیش از سه فنجان قهوه در روز با کموزنی هنگام تولد، خطر سقط جنین، تحریکپذیری و استفراغ در کودکان بعد از تولد ارتباط دارد.
سیگار کشیدن
اغلب مادران از این موضوع آگاه هستند که کشیدن سیگار به جنین آسیب میزند اما نکته قابل توجه این است که بسیاری از مادران باردار در واقع سیگاریهای غیرفعال هستند. این مادران خودشان سیگار نمیکشند اما همسر یا خویشاوندان نزدیکشان سیگار میکشند. سیگار کشیدن غیرفعال هم با کموزنی نوزاد هنگام تولد، مرگ نوزاد و اختلالهای درازمدت احتمالی در توجه و یادگیری نوزاد ارتباط دارد. بنابراین در این قسمت روی صحبت ما با پدران عزیز و همه اطرافیان مادر باردار است که اگر سیگار مصرف میکنند، در دوره بارداری همسر خود، آن را ترک کنند یا در کنار مادر باردار سیگار نکشند.
آلودگی محیط
آلودگی محیط البته در کنترل افراد نیست اما لازم است از مواد خطرناکی که در محیط وجود دارد، آگاهی داشته باشیم تا اگر امکان دارد از مناطق آلوده دوری کنیم. یکی از مواد خطرناک برای جنین جیوه است. مقادیر زیاد جیوه در آب و غذاهای مصرفی مادر باعث عقبماندگی ذهنی کودک، گفتار نابهنجار و مشکلات بلعی میشود. ماده خطرناک دیگر سرب است که مواجهه با مقدار زیاد آن باعث آسیب مغزی و کموزنی نوزاد میشود. این ماده در ورقههای رنگی که از ساختمانهای قدیمی کنده میشود، وجود دارد. در مناطقی که آب به سرب آلوده است، خوردن آبزیان این آبها میتواند باعث شود نوزادان مناطق دارای سر کوچکتری بوده و کموزنتر باشند.
بیماریهای عفونی
مادرانی که میخواهند اقدام به بارداری کنند، حتماً باید قبل از اقدام نسبت به برخی بیماریهای عفونی واکسینه شوند؛ از جمله واکسیناسیون در مقابل اوریون، سرخک و سرخجه و در برخی موارد آبله مرغان. همچنین ویروس تبخال روی جنین در حال رشد تأثیر زیادی میگذارد و میتواند باعث مشکلات جدی برای جنین شود. برخی از بیماریهای انگلی از طریق حیوانات به مادر منتقل میشود. رایجترین آنها انگلی است که از طریق مدفوع گربه منتقل میشود و خطر زیادی برای جنین دارد. البته این بیماریهای عفونی در دوره دوم رشد جنین ، بیشترین تأثیر را روی سلامت جنین میگذارند. مواردی که ذکر شد، خطراتی است که به طور کلی برای مادران باردار ممکن است ایجاد شود و توجه به آنها در حد معقول ضروری است.
منبع:
بامام
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼