سقط جنین در دوران بارداری، چجوری اینجوری میشه؟
در اوایل دورهی بارداری زمانی که تازه عادت ماهانهتان عقب افتاده، مشاهدهی کمی خون از واژن مسئلهی خیلی عجیبی نیست.
سقط جنین در دوران بارداری چگونه است؟ با ما همراه باشید.
خونریزی
در اوایل دورهی بارداری زمانی که تازه عادت ماهانهتان عقب افتاده، مشاهدهی کمی خون از واژن مسئلهی خیلی عجیبی نیست. معمولا میزان این خون خیلی کمتر از آن است که بتوان آن را عادت ماهانه نامید و فقط یکی دو روز مشاهده میشود که به خونریزی لاله گزینی نطفه معروف است و زمانی اتفاق میافتد که تخم بارور شده به آستر داخلی رحم میچسبد، اما بعضی خانمها ممکن است آن را با عادت ماهانه اشتباه بگیرند و به شک بیافتند که آیا باردارند یا نه.
در برخی موارد، خون ریزی میتواند اولین علامت یک سقط جنین قریب الوقوع باشد در این موارد معمولا خون ریزی با دل درد شکمی همراه استپ البته به خاطر داشته باشید اکثر خانم-های بارداری که در اوایل بارداری خون ریزی و لک بینی را تجربه میکنند، بارداری طبیعی را ادامه خواهند داد.
خون ریزی همچنین ممکن است در سه ماههی اول اتفاق بیفد، اما لزوما به معنای سقط جنین نیست. حدود یک سوم از زنان در طول سه ماههی اول بارداری، خون ریزی را تجربه میکنند و اکثرشان نوزادان سالمی به دنیا میآورند. به علاوه خون ریزی در زنانی که بیشتر از یک جنین دارند، متداولتر است و البته بیشترشان هم بارداری و زایمان بدون مشکل را خواهند داشت. خون قرمز روشن، خون ریزی فعال و تازه را نشان می-دهد. در حالی که لکههای تیرهی خون اغلب نشان دهندهی خون کهنهای است که راه خود را از میان گردن رحم و واژن به بیرون باز کرده است. آزمایش سونوگرافی نمیتواند منبع خون ریزی را نشان دهد، گرچه گاهی تودهای از خون در سونوگرافی معلوم میشود که محل خون ریزی را از پشت جفت نشان میدهد و به این توده، زیرگوربونی یا تجمع پشت جفتی میگویند، این خون مجددا در طول چند هفته جذب بدن شده و در این مدت مقداری از خون تیره همچنان با عبور از دهانهی رحم و واژن بیرون میرود.
اگر متوجه مقداری خون ریزی شدید، در هر صورت به پزشک خود اطلاع دهید. اگر مقدار خون ریزی خیلی اندک است و با دل درد همراه نیست، این موارد اورژانسی نیست. اما اگر خون ریزی شدید است(شدیدتر از زمان قاعدگی) با درد همراه است، به خصوص دردی در یک سمت شکم، فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا به بیمارستان مراجعه کنید، چرا که شاید انجام آزمایش لگنی و سونوگرافی برای تعیین علت خون ریزی لازم باشد تا بتوان اقدامی برای قطع خون ریزی و درمان انجام داد. بعضی پزشکان شاید استراحت مطلق در منزل را برای حداقل چند روز توصیه کنند و از شما بخواهند در این مدت نرمش، تحرک یا نزدیکی نداشته باشید. هیچ اطلاعات علمی دقیقی برای دفاع و حمایت از این توصیهی پزشکی وجود ندارد اما هیچ درمان جایگزین بهتری هم نیست و به یقین با این روش مادر و فرزند آسیبی نمیبیند.
سقط جنین
اکثر بارداریها روندی طبیعی دارند، اما حدود یک پنجم آنها به سقط جنین زود هنگام میانجامد. اغلب این اتفاق وقتی رخ میدهد که خود شخص هم هنوز از بارداری خود اطلاع ندارد. سقط جنین معمولا تا قبل از هفتهی ۳۸ بارداری رخ میدهد. اکثر سقط جنینها در سه ماههی اول بارداری رخ میدهد. گاهی سقط جنین که در هفتههای اول بارداری اتفاق میافتد با عادت ماهانه اشتباه گرفته میشود. حدود نیمی از این سقطهای زود هنگام، به علت مشکلات و نقصهای کروموزومی است که در نطفه اتفاق میافتد و موجب سقط میشود. حدود ۲۰ در صد از موارد سقط ممکن است به علت نقصهای ساختاری در نطفه یا جنین باشند که این نواقص را با سونوگرافی یا آزمایش آسیب شناسی نمیتوان تشخیص داد.
وقتی میفهمید باردارید، مدام وسوسه میشوید از شدت هیجان بالای پشت بام بروید و فریاد بزنید که مادر شدهاید یا حداقلدر گوشی به دوستان و همکارانتان بگویید که باردارید. اما حداقل تا پایان سه ماههی اول صبر کنید و پس از انجام سونوگرافی اگر مشکلی نداشتید، دیگران را مطلع کنید، البته در این مدت به همسر پدر ومادر خود اطلاع دهید، به خاطر داشته باشید که اگر خدای ناکرده اتفاق بدی برایتان رخ بدهد، در این صورت توصیههای خیرخواهانهی دوستانی که در جریان بارداری شما نیستند، بسیار ناراحت کننده خواهد بود.
با گذشت ۵ یا ۶ هفته از بارداری، با انجام سونوگرافی میتوان ضربان قلب جنین را تشخیص داد. پس از تشخیص ضربان قلب جنین، دیگر خطر سقط افت چشمگیری پیدا میکندحدود۳ درصد) قبل از ۵ هفتگی در سونوگرافی نمیتوان جنین را مشاهده کرد و فقط کیسهی آب بارداری نشان داده میشود. در هفتههای اول بارداری اگر خون ریزی مشکوک به سقط داشتهاید و سونوگرافی هم ضربان قلب جنین را نشان نداده است. خیلی نگران نشوید چرا که جنین هنوز رشد چندانی نکرده است و در هفتههای اول ممکن است در سونوگرافی نشان داده نشود. میتوانید از پزشک بخواهید برای یک یا چند هفتهی بعد مجددا برایتان سونوگرافی انجام دهد. سقط جنین ممکن است موجب خون ریزی زیاد و دل درد شود. این دل درد شما بسیار شدیدتر از عادت ماهانه است و تمام بافت جنین وجفت از بدن تان دفع میشود. درمواردی که تمام بافت ها از بدن خارج میشود. دیگر نیازی نیست که پزشک اقدامی انجام دهد. گاهی تمام بافتهای جنین و جفت از بدن خارج نمیشود و مقداری در رحم باقی میماند ور نتیجه نیاز است که پزشک مرحله کورتاژ(تراشیدن) را انجا دهد و کاملا رحم را خالی کند. اگر پزشک تشخیص دهد که در معرض خطر سقط هستید، فورا برای
دیلاتاسیون(بازکردن)۱ شما را به بیمارستان ارجاع خواهد دارد.
در بیمارستان با انجام سونوگرافی بهتر معلوم میشود که به کورتاژ نیاز است یا خیر. به منظور انجام کورتاژ، پزشک باید شما را بیهوش کند تا بتواند دهانهی رحم را به کمک تجهیزات جراحی باز کرده (دیلا تاسیون) و داخل رحم را کاملا از بقایای جنین به وسیلهی مکش خالی کند وسپس شما همان روز یا حداکثر صبح روز بعد، مرخص شده و به خانه میروید. گاهی اوقت هیچ نشانهی آشکاری از سقط نخواهید داشت و پزشک در حین معاینه معمول متوجه میشود جنین مرده است. اگر سقط در هفتههای اول بارداری اتفاق بیفتد، نیازی به کورتاژ نیست اما در اواخر سه ماههی اول، ممکن است به کورتاژ نیاز داشته باشیدتا خطر خون ریزیهای شدید کاهش یابد و در صورتدفع ناقص بافتهای جنین، با عمل کورتاژ رحم کاملا تخلیه شود.
متأسفانه از وقوع اکثر سقطها نمیتوان جلوگیری کرد. بسیاری از سقطها البته نه همهی آنها، در نتیجهی واکنش طبیعی بدن به یک بارداری غیر طبیعی اتفاق میافتد. سقط جنین به معنای آن نیست که دیگر نمی-توانید یک بارداری عادی و سالم در آینده داشته باشید. حتی در زنانی که دو سقط پی در پی داشتهاند، شانس بارداری سالم و بدون نیاز به مراقبت خیلی زیاد و حدود ۷۰ درصد خواهدبود.
هر خانمی که سه یا چند سقط مکرر را تجربه کرده باشد، احتمالا پس از تشخیص، تحت درمانهای خاصی قرار میگیرد. باید آزمایش مامل بدنی و همچنین یک سری آزمایشات تخصصی انجام دهد تا علت سقطهایش مشخص شود. برخی از خانمهایی که حتی دو سقط پی در پی داشتهاید، میتوانید از پزشک خود بخواهید که انجام آزمایشات تخصصی مشخصی برایتان تجویز کند یا فورا پس از سقط، بخشی از جنین یا بافت جفت را به ازمایشگاه بفرستد تا آزمایشات کروموزومی روی آن انجام گیرد.
بارداری خارج از رحم
بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق میافتد که تخم بارور شده در جایی بیرون از رحم جاگیر و کاشته شود. مثلا در جایی مثل تخمدان،لولههای رحم یا دهانه رحم، بارداری خارج از رحم مشکل جدی و تهدیدی برای سلامتی مادر به شمار میرود. سونوگرافیهای امروز به قدری پیشرفتهاند که خیلی زود قادر به تشخیص بارداری خارج از رحم هستند. گرچه اغلب تا قبل از 12هفتگی، سونوگرافی انجام نمیشود، اما معمولا علائمی به وجود میآید که شما را مشکوک و وادار به انجام سونوگرافی میکند. اگر به هر دلیلی سونوگرافی زود هنگام انجام دهید. پزشک میتواند بارداری خارج از رحم را در سونوگرافی تشخیص دهد.
علایم بارداری خارج از رحم
علائم بارداری خارج از رحم شامل خون ریزی واژینال، دل درد، سرگیجه و احساس ضعف و غش است. دردهای شکمی بسیار شدید و معمولا در یک سمت شکم احساس میشود. خون ریزی به سرعت، کمی پس از عقب افتادن عادت ماهانه آغاز میشود، گاهی حتی قبل از اینکه متوجه شوید باردارید. برای درآوردن نطفه و جنین تشکیل شده، باید عمل جراحی انجام شود، اما متاسفانه پزشک نمیتواند این جنین را به رحم برگرداند تا یک عمل بارداری طبیعی را دنبال کنید، بلکه جنین باید از بدن خارج شود.
منبع:
کودکان طلایی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼