ایسنا: کپسول بابونه در مقایسه با زنجبیل و پلاسبو در کاهش علایم تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثرتر بوده است.
صبا بشارت ـ دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی گرایش آموزش مامایی ـ در گفتوگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: تهوع و استفراغ از شکایتهای شایع زنان در نیمه اول حاملگی هستند. عوارض ناشی از تداوم این شرایط میتواند اثرات زیانباری بر مادر و جنین داشته باشد.
به همین دلیل درمان مناسب تهوع و استفراغ زنان در بارداری اهمیت پیدا میکند هرچند بهبود کامل تهوع و استفراغ به ندرت اتفاق میافتد. با این حال درمانهای دارویی و غیردارویی زیادی برای کاهش آن وجود دارد.
از جمله روشهای موثر، استفاده از گیاهان دارویی است. زنجبیل و بابونه در منابع مختلف بهعنوان درمانهای سنتی برای کاهش تهوع و استفراغ ذکر شدهاند.
وی افزود: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سه سوکور و سه گروه (گروه مداخله 1، گروه مداخله 2 و پلاسبو) به روش نمونهگیری تصادفی روی 105 زن باردار 6 تا 16هفته مراجعهکننده به درمانگاه مراقبتهای دوران بارداری با شکایت تهوع و استفراغ خفیف یا متوسط حاملگی انجام شد.
بشارت تصریح کرد: چک لیست شاخص تهوع و استفراغ که شامل 8 سئوال است به تمامی شرکتکنندگان داده شد تا طی دو هفته علایم خود را هر شب قبل از خواب در این برگهها ثبت کنند.
میانگین سن مادران و تحصیلاتشان در سه گروه اختلاف آماری معناداری نداشت. همچنین طی هفته قبل از مداخله امتیاز شاخص رودز اختلاف آماری معنی داری بین سه گروه نشان نداد، اما بعد از یک هفته درمان بین این دو گروه و گروه پلاسبو در تمامی موارد اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.
وی خاطرنشان کرد: کپسول بابونه در مقایسه با زنجبیل و پلاسبو در کاهش علایم تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثرتر بوده است. کپسولهای زنجبیل و بابونه تاثیر درمانی خوبی در کاهش تهوع و استفراغ بارداری دارند.
عوارض جانبی بابونه بسیار کمتر از زنجبیل و اثرات آن نیز بیشتر از زنجبیل است. به دلیل بوی تند زنجبیل استفاده از آن در بعضی بیماران باعث تشدید تهوع و استفراغ میشود. هم چنین عوارض گوارشی در بیماران دارای دستگاه گوارش حساس، تشدید می شود.