نکروز چیست؟ آشنایی با انواع نکروز
نکروز مرگ بافتهای بدن است که میتواند به دلایلی از جمله آسیب، عفونت یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اتفاق بیفتد. این مقاله را بخوانید تا ببینید نکروز چیست و چه انواعی دارد.
نکروز چیست؟ نکروز یک اصطلاح پزشکی است که برای مرگ بافتهای بدن شما به کار گرفته میشود. این بیماری میتواند بسیاری از نواحی مختلف بدن از جمله استخوانها، پوست و اندامها را تحت تأثیر قرار دهد و به دلایل مختلفی از جمله بیماری، عفونت، آسیب یا عدم جریان خون به بافتهای شما اتفاق میافتد.
در این مقاله میخوانید:
نکروز چیست؟
نکروز مرگ سلولهای بافتهای بدن شما است که میتواند به دلیل جراحت، عفونت یا بیماری رخ دهد. البته فقدان جریان خون به بافتهای شما و شرایط محیطی شدید نیز میتواند باعث نکروز شود. بافت مرده را میتوانید بردارید، اما نمیتوانید آن را زنده کنید.
انواع نکروز
انواع مختلفی از نکروز وجود دارد، زیرا این بیماری میتواند بسیاری از نواحی بدن از جمله استخوان، پوست، اندامها و سایر بافتها را تحت تاثیر قرار دهد. انواع نکروز عبارتند از:
نکروز انعقادی
نکروز انعقادی زمانی اتفاق میافتد که به عنوان مثال، یکی از شریانهای بدن به دلیل لخته شدن خون مسدود شود و جریان خون کم باشد و اکسیژن رسانی را به بافتهای آسیب دیده قطع کند. نکروز انعقادی میتواند روی هر عضوی از بدن به جز مغز تأثیر بگذارد و بافت نکروزه در مقایسه با بافتهای اطراف آن سفت و رنگ پریده میشود.
نکروز مایع
نکروز مایع در نتیجه یک عفونت باکتریایی، ویروسی، قارچی یا انگلی رخ میدهد. البته میتواند از روی آسیب ایسکمیک، مانند سکته مغزی نیز اتفاق بیفتد. این نوع نکروز معمولاً در مغز، ریه یا بافتهای اطراف محل عفونت دیده میشود.
نکروز کازئوز
نکروز کازئوز معمولاً در نتیجه عفونت باکتریایی یا قارچی رخ میدهد که شایعترین علت آن سل است. خود سل نیز یک بیماری باکتریایی است که در ریه ها منجر به نکروز کازئوس میشود.
نکروز چربی
نکروز چربی نکروزی است که در قسمتهایی از بدن که حاوی بافتهای چربی زیادی هستند مانند سینه رخ میدهد. این نکروز اغلب توسط عواملی اتفاق میافتد که به بافتهای شما آسیب میرسانند و مواردی از جمله جراحی یا پرتودرمانی را شامل میشود.
نکروز فیبرینوئید
نکروز فیبرینوئید نکروزی است که در داخل رگهای خونی رخ میدهد و معمولاً توسط واکنشهای ایمنی ایجاد میشود که به رگهای خونی شما آسیب میزنند.
نکروز گانگرنوس
قانقاریا یک آسیب بافتی همراه با عفونت، ایسکمی (جریان ناکافی خون) یا هر دو است. این بیماری میزان مرگ و میر بالایی به همراه دارد؛ هر چند که احتمال وقوع آن در وهله اول نادر است.
بیشتر بخوانید: بیماری هایی که کودکان را در استخر تهدید می کند + ویدئو
علل ایجاد نکروز
علل ایجاد نکروز عبارتند از:
- جراحت: هر نوع جراحتی که به رگهای خونی آسیب برساند و جریان خون را به استخوانها و بافتهای اطراف آن قطع کند، میتواند باعث ایجاد نکروز شود. سرمازدگی نیز که در آن بافتها در اثر سرما به شدت آسیب میبینند، یکی از علل شایع نکروز است.
- انفارکتوس: انفارکتوس نوعی مرگ بافتی است که در اثر نرسیدن خون کافی به ناحیه آسیب دیده رخ میدهد. نکروز ناشی از انفارکتوس اغلب نتیجه یک لخته خون مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT) است که جریان خون را به ناحیه اطراف مسدود میکند.
- عفونت: طیف گستردهای از عفونتهای باکتریایی، ویروسی، قارچی و انگلی میتوانند باعث نکروز شوند. حتی یک بریدگی یا خراش جزئی که عفونی میشود نیز ممکن است نکروز ایجاد کند. بافت نکروزه ناشی از عفونت اغلب در اندامها، به ویژه دستها و پاها و اندامهای تناسلی دیده میشود.
- بیماری: برخی از بیماریهای خودایمنی به عنوان عامل نکروز شناخته شدهاند که شایعترین آنها لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) است. افرادی که SLE خود را با کورتیکواستروئیدها درمان میکنند بیشتر در معرض خطر هستند، زیرا استفاده طولانیمدت از کورتیکواستروئیدها استخوان را ضعیف میکند.
- سموم: عوامل شیمیایی مانند سم، زهر و برخی داروهای فرح بخش به عنوان محرک نکروز شناخته شدهاند. قرار گرفتن در معرض آرسنیک باعث نکروز در کلیهها میشود و حتی نیش بسیاری از موجودات نیز در ایجاد نکروز نقش دارد.
بیشتر بخوانید: تاثیر کاهش ویتامین دی بر بدن
علائم نکروز
علائم نکروز بسته به محل آن در بدن شما متفاوت است. برای مثال، علائم نکروز در کلیهها عبارتند از:
- کمردرد یا پهلو درد
- ادرار خونی، کدر یا تیره
- تکرر ادرار یا ادرار دردناک
- ادرار کردن به مقدار زیاد یا ادرار زیاد در شب
علائم نکروز ناشی از زخم عبارتند از:
- درد شدیدتر از حالت عادی
- تب یا لرز
- ضربان قلب سریع (بیش از 100 ضربه در دقیقه)
- بیحسی یا درد در یک زخم قدیمی
- گسترش سریع قرمزی از زخم
- درد و گرما در نزدیکی زخم
- تاولهای پوستی
- کرپیتوس
- ترشح مایع مایل به خاکستری و بدبو از زخم
- مشکل در تفکر واضح
- تعریق بیش از حد
در صورت مشاهده علائم نکروز، فوراً به دنبال درمان باشید.
بیشتر بخوانید: فواید و ضرر های ماسک ورقه برای پوست بانوان
درمان نکروز
انسداد کامل جریان خون معمولاً آنقدر دردناک است که باعث میشود افراد فوراً به دنبال کمک پزشکی باشند. گزینههای درمانی شما ممکن است جراحی و مصرف آنتیبیوتیکها را شامل شود. با این حال، هیچ درمان کاملی برای نکروز وجود ندارد و شما بایدفکر درمان نکروز در خانه را نیز از ذهن خود بیرون کنید. در واقع، بیماری نکروز نیاز به درمان تهاجمی دارد و پزشک شما باید به سرعت درمان را شروع کند تا اثر خود را بگذارد.
در بسیاری از موارد، درمان نکروز با شناسایی و رسیدگی به علت مرگ سلولی آغاز میشود. اولویت اصلی نیز بازگرداندن جریان خون به نواحی آسیب دیده است. بعد از بازیابی جریان خون هم ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید تا بافتهای مرده برداشته شوند.
- برداشتن بافت: برداشتن بافت نکروزه از گسترش عفونت جلوگیری میکند، اما ممکن است نیاز به قطع عضو هم باشد.
- دارو درمانی: آنتی بیوتیکها یا داروهای ضد قارچ برای مبارزه با عفونت تجویز میشوند.
- اکسیژن درمانی هیپرباریک: اکسیژن درمانی هیپرباریک از یک محفظه اکسیژن تحت فشار برای بالا بردن سطح اکسیژن موجود در گلبولهای قرمز خون شما استفاده میکند و به این ترتیب، زخم شما را بهبود میدهد؛ هر چند که دادهها قطعی نیستند.
- واکسن کزاز: واکسن کزاز ممکن است توسط پزشک شماتوصیه شود تا از شما در برابر عفونت اضافی محافظت کند.
کلام آخر
بیماری نکروز مرگ بافتهای بدن است که از عوامل زیادی مانند اکسیژن ناکافی، عفونت، تروما یا پرتودرمانی ناشی میشود و از علائم آن میتوان به درد، تورم و تب همراه با مشکلات پوستی نام برد. درمان این بیماری نیز معمولاً با جراحی، داروها و اکسیژن درمانی احتمالی همراه است.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼