جوانها چرا سکته میکنند؟
افزایش خطر سکته مغزی در بین جوانان تا حد زیادی به استرس ناشی از کار، عادتهای ناسالم مانند سیگار، الکل، رژیم غذایی نامناسب، کمبود خواب بیدار ماندن تا دیروقت ربط داده میشود. خصوصا بد خوابی و بیخوابی که موجب میشود، فشار خون بالا برود و سیستم ایمنی بدن ضعیف شود.
افزایش خطر سکته مغزی در بین جوانان تا حد زیادی به استرس ناشی از کار، عادتهای ناسالم مانند سیگار، الکل، رژیم غذایی نامناسب، کمبود خواب بیدار ماندن تا دیروقت ربط داده میشود. خصوصا بد خوابی و بیخوابی که موجب میشود، فشار خون بالا برود و سیستم ایمنی بدن ضعیف شود.
تأثیر کمخوابی روی سلامت قلب و عروق
مطالعهای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که التهاب ناشی از کمخوابی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد. این عارضه با آسیبهای آرتریوسکلروز یا تصلب شرایین (رسوب چربی در شریانها) شروع شده و به ترومبوز منتهی میشود که علت اصلی سکته قلبی و مغزی است.
نحوه تأثیر کمخوابی روی سلامت قلب و عروق هنوز بهطور کامل مشخص نیست، اما تحقیقات نشان میدهند که خواب ناکافی با دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، افزایش غیرطبیعی چربی، اختلال عملکرد اندوتلیال و رسوب کلسیم در عروق کرونر ارتباط مستقیم دارد.
کمتر از ۷ ساعت و بیشتر از ۹ ساعت نخوابید
براساس مطالعهای که در سال ۲۰۲۳ در مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شد، محققان دانشگاه ییل متوجه شدند که خواب کمتر از ۷ ساعت یا بیش از ۹ ساعت در روز با تضعیف سلامت مغز در افراد میانسال ارتباط مستقیم دارد.
کسانی که خیلی کم میخوابند، بیشتر در معرض خطر تشکیل لکه سفید روی مغز بودند که به پیری مغز و بیماری عروق کوچک نسبت داده میشود و خطر سکته مغزی یا زوال عقل را افزایش میدهد.
کمبود خواب و لخته شدن خون
کمبود خواب با افزایش فعالیت لخته شدن خون ارتباط مستقیم دارد. در شرایط عادی، وقتی بدن آسیب میبیند و دچار خونریزی میشود، فاکتورهای انعقادی فعال میشوند تا جلوی از دست رفتن خون را بگیرند. با اینحال، اگر خواب ناکافی داشته باشید، خون به راحتی لخته میشود و خطر ترومبوز را افزایش میدهد. درمجموع، بیدار ماندن تا دیروقت جداً برای سلامتی مضر است.
تعادل شما را از مرگ نجات میدهد
ایجاد تعادل بین کار و سلامتی ضروری است. جوانانی که شغلشان ایجاب میکند تا دیروقت بیدار بمانند، باید توجه داشته باشند که بهرهوری و نتایج کارشان به ابزارهایی بستگی دارد که از آنها استفاده میکنند. منظور از «ابزار» کامپیوتر یا نرمافزار نیست، بلکه بدن و ذهن و بویژه مغز است که به بیشترین مراقبت نیاز دارد.
همچنین خودمراقبتی باید در همه حال در اولویت باشد. اما چه چیزهایی خودمراقبتی محسوب میشوند:
- پرهیز از مصرف الکل، کافئین زیاد، غذاهای فرآوریشده، قند و سیگار، کاهش سطح استرس و فعالیت بدنی.
- سبک زندگی سالم نهتنها به جلوگیری از سکته مغزی کمک میکند، بلکه طول عمر شما را هم افزایش میدهد.
مطالعه ۳۰ساله دانشگاه هاروارد روی بیش از ۱۲۰ هزار داوطلب آمریکایی نشان داد که هرچه افراد عادتهای سالمتری داشته باشند، بیشتر عمر میکنند. در بین افراد ۵۰ ساله، خانمهایی که پنج عادت کلیدی سالم داشتند، ۱۴ سال و آقایان ۱۲ سال بیشتر از افرادی که فاقد این عادتها بودند، عمر کردند. خطر مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی ۸۲ درصد کاهش یافت.
این پنج عادت چه بودند؟
- عدم مصرف سیگار
- حفظ وزن سالم با شاخص توده بدنی ۱۸.۵ تا ۲۴.۹
- ورزش منظم با دستکم ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی ملایم تا سنگین در روز
محدود کردن مصرف الکل
رعایت رژیم غذایی سالم و سرشار از سبزیجات، میوهها، دانهها، غلات کامل و چربیهای غیراشباع، و محدود کردن مصرف گوشت قرمز، گوشتهای فرآوریشده، نوشیدنیهای قندی، چربیهای ترانس و سدیم.
با اتخاذ این عادتها نهتنها از سکته مغزی جلوگیری میکنید، بلکه میتوانید طول عمرتان را هم ۱۲ تا ۱۴ سال افزایش دهید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼