تغذیه کودک دو ساله، نکاتی مفید و کاربردی
در حدود دو سالگی، کودک شما احتمالا آمادگی این را دارد که صندلی غذاخوریاش را کنار بگذارد و بر سر سفره یا میز غذا به دیگر اعضای خانواده بپیوندد.
در حدود دو سالگی، کودک شما احتمالا آمادگی این را دارد که صندلی غذاخوریاش را کنار بگذارد و بر سر سفره یا میز غذا به دیگر اعضای خانواده بپیوندد. اوقات غذا خوردن واقعه اجتماعی فوقالعاده مهمی است، و یادگیری نحوه مشارکت به عنوان عضوی از خانواده، بخش مهمی از ادامه رشد اجتماعی کودک شماست. البته آنچه که کودک میخورد نیز اهمیت دارد، اما کافی است غذای مغذی در حد کافی برای او فراهم کنید و خوردن یا نخوردن را به خود او واگذار کنید. کودک شما به خودش گرسنگی نمیدهد، و بهتر از همه میداند که در هر زمان خاص به چه میزان غذا نیاز دارد.
راز اجتناب از مشکلات زمان غذا خوردن آن است که برخورد خودتان را آرام و دوستانه نگه دارید. از آغاز، سعی کنید کودکتان احساس کند که غذا خوردن راهی لذتبخش برای ارضای گرسنگی اوست. وارد دعوا شدن بر سر غذا خوردن همیشه اشتباه است، زیرا در آخر شما شکستخوردهتر از کودکتان خواهید بود، و او مرتبه بعد سرسختی بیشتری نشان خواهد داد.
با رعایت نکات زیر، با مسئله غذا خوردن برخوردی معقول و منطقی داشته باشید تا غذا خوردن تجربهای لذتبخش باشد:
- رژیم غذایی متنوعی برای کودک نوپایتان ایجاد کنید، و به او مقداری حق انتخاب در مورد چیزهایی که میخورد بدهید. او بهزودی مشخص خواهد کرد که از چه چیزهایی خوشش میآید و از چه چیزهایی بدش میآید.
- او را برای نخوردن یک غذای خاص تنبیه نکنید، و برای خوردن چیزی نیز تشویق نکنید. جملاتی مانند «هویجها را تا آخر بخور تا اجازه دهم با سهچرخهات بازی کنی» موجب میشود هر کودکی فکر کند که حتماً هویج اشکال بزرگی دارد که برای خوردن آن پاداش میدهند.
- وقت زیادی صرف درست کردن غذای مخصوص برای کودکتان نکنید. زیرا اگر آن را نخورد دو برابر عصبانی خواهید شد.
- اگر با غذایش بازی میکند، او را وادار به عجله برای تمام کردن غذایش نکنید. قطعاً سرعت کودک از شما کمتر است. اگر انتظار دارید در حالی که شما غذا میخورید کودکتان بر سر میز بماند، شما هم باید همین کار را بکنید و هنگامی که او آرام غذا میخورد صبر کنید تا غذایش تمام شود.
- او را وادار نکنید بیش از آنچه که میخواهد بخورد. بگذارید خودش تصمیم بگیرد که چه وقت دست از غذا بکشد. کودک به خودش گرسنگی نمیدهد، و اگر رشد او طبیعی است، باید بدانید که میزان غذایی که میخورد کافی است.
رژیم غذایی صحیح
کلید رژیم غذایی خوب، تنوع است. اگر غذاهای مختلف زیادی در طول هفته به کودک بدهید، میتوانید تقریباً مطمئن باشید که مواد غذایی لازم به کودک شما میرسد. رژیم غذایی او فقط در صورتی ناسالم خواهد بود که به مدت طولانی بعضی غذاهای خاص را زیاد بخورد، مثلاً اکثر اوقات بیسکویت یا کیک یا غذاهای خیلی فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس یا همبرگر حاضری را به غذاهای دیگر ترجیح دهد.
راههایی برای ارتقای رژیم غذایی خانواده
رژیم غذایی سالم آن است که شامل گستره وسیعی از غذاها باشد. هرچند رژیم غذایی کمچربی برای بزرگسالان بهتر است، به کودکان تا پنج سالگی باید غذاهای پرچربی داده شود.
- به جای غذاهای کارخانهای از غذاهای تازه استفاده کنید، زیرا مواد مغذی در آنها بیشتر و نمک و قند در آنها کمتر است.
- به جای روغن و کره حیوانی، از روغن و کره گیاهی استفاده کنید.
- حداقل سه بار در هفته به جای گوشت قرمز، مرغ یا ماهی بخورید.
- سبزیجات را به جای اینکه بجوشانید، بخارپز کنید یا خام بخورید.
- به جای نان سفید، از نان سبوسدار استفاده کنید.
غذاهای سرپایی و شیرینیجات
کودک شما غالباً نیاز به غذای سرپایی بین وعدههای اصلی غذا خواهد داشت تا انرژی لازم برای بدنش را تأمین کند. برای این منظور، به جای بیسکویت به او غذاهای سالم و مغذی مانند تکههای نان گندم کامل، سیب، هویج یا موز بدهید. در این صورت اگر در وعده بعدی غذا خیلی گرسنه نباشد، از نظر تغذیهای چیزی را از دست نداده است.
شیرینیها ممکن است عرصه نبردی سخت باشد، اما شما هستید که باید قانون بگذارید و به این قانونها پایبند باشید. البته عادلانه یا واقعگرایانه نیست که شیرینی را بهطور کامل ممنوع کنید؛ زیرا در این صورت شاید یاد بگیرد که بیشتر حسرت آنها را بخورد. اما شیرینی بیشتر کالری تأمین میکند تا مواد مغذی، و برای دندانهای کودک نیز بسیار مخرب است.
با رعایت نکات ذیل، ضمن حداقل نگهداشتن غذاهای قنددار و شیرین، علاقه کودکتان به شیرینی را کنترل کنید:
- بر سر غذا غالباً به جای دسر شیرین، میوه یا ماست بدون شکر به کودک بدهید. پنیر نیز برای این منظور عالی است، زیرا اسیدی را که در دهان تشکیل میشود و به مینای دندان حمله میکند، خنثی میسازد.
- هر وقت به کودک اجازه دادید شیرینی بخورد، آن را در پایان غذا به کودک بدهید و نه بین وعدههای غذا.
- شیرینیهایی به کودک بدهید که سریع بتوان خورد، و نه شیرینیهایی که باید به مدت طولانی مک زد یا جوید.
- به کودک آبمیوه خالص رقیق شده بدهید و نه شربت، و فقط هنگام غذا این کار را انجام دهید. در مواقع دیگر، شیر یا آب به او بدهید.
- از شیرینیها به عنوان روش اصلی پاداش دادن یا تنبیه کردن کودکتان استفاده نکنید. زیرا در این صورت ارزش فوقالعادهای برای او پیدا میکنند و کنترل مصرف آنها دشوارتر میشود.
- مسواک زدن با خمیر دندان دارای فلوراید را حداقل پس از صبحانه و قبل از خواب بهصورت عادت درآورید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼