فارس: آذر فلاح در چهارمین همایش اورژانسها و بیماریهای شایع طب کودکان گفت: مسمومیت با CO یکی از مهمترین مسومیتها به شمار میرود .
وی در ادامه افزود: در سالهای اخیر لولهکشی گاز شهری به طور گسترده انجام شده است این مسمومیتها افزایش قابل ملاحظهای پیدا کرده است .
وی با اشاره به اینکه گاز شهری، سوخت وسایل گرمکننده و غیر استاندارد، اگزوز ماشین، مواد موجود در رنگها، آتشسوزی از منابع گاز منواکسیدکربن هستند افزود: منواکسید کربن به علت قدرت ترکیبی زیاد که با اکسیژن دارد به صورت کربوکسی هموگلوبین درمیآید که باعث شیب منحنی اکسی هموگلوبین به سمت چپ که باعث کاهش انتقال اکسیژن به بافتها میشود .
فلاح گفت: علائم مسمویت با CO ارتباط مستقیم با سطح بالایی کربوکسی هموگلوبین به تنهایی ندارد و عواملی مثل غیر فعال شدن سیتوکروم اکسیداز ممکن است آسیبهای ایسکمیکس در مغز باشد .
دانشیار دانشگاه علوم کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت : CO میتواند روی پلاکتها اثر کرده و باعث جابجایی NO شود که یکی وازودیالتاتور قوی است که قدرت غیرفعالکننده آن روی سیتوکروم اکسیداز قویتر از CO است .
وی با اشاره به اینکه مسمومیت به دو صورت حاد و مزمن دیده میشود اضافه کرد: علائم بیماری با آنمی و سطوح پایین هموگلوبین بارزتر و واضحتر دیده میشود .
فلاح با بیان اینکه در کودکان سردرد اولین علایم بالینی مسمومیت با CO است بیان داشت: در کودکان بزرگتر مسمومیت با CO ممکن است با سایر ویروسهای ویروسی و آنفولانزا اشتباه شود .
وی با اشاره به اینکه مغز و قلب دو ارگان حساس در این مسمومیت هستند افزود: در مغز اختلالات شناختی، دمانس، فراموشی دیده میشود و در قلب علائم ایسکمی، انفارکتوس دیده میشود و ۳/۱ تا یک و نیم در مسمومیتهای شدید ممکن است ادم ریوی مشاهده شود .
وی در خصوص تشخیص این مسمومیت افزود: اندازهگیری CO محلول در خون، EKJ ، اندازهگیری CPK و CT ، NRI در ضایعات مغزی ممکن است کمککننده باشد .
وی در خصوص راههای جلوگیری از عوارض و مورتالیتی این بیماری بیان داشت: آگاهی مردم از این مسمومیت، استفاده درست از وسایل گرمکننده و اطلاع پزشکان از افزایش روزافزون آن و تشخیص به موقع میتواند از این مسمومیتها جلوگیری کند .