راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان در زنان که باید بدانیم!
اگر قبلاً سرطان سینه داشتهاید، طبیعی است که نگران بازگشت آن باشید. با این حال، هیچ راهی نیست که عود نکردن سرطان را به طور صدردصد تضمین کند. هر چند که راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان میتوانند خطر عود کردن آن را کاهش دهند.
راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان، ورزش کردن، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، محدود کردن یا کاهش مصرف الکل، ترک سیگار و دخانیات، انجام چکاپهای دورهای، مصرف داروهای تجویز شده و مراقبتهای روحی و رسیدگی به اعصاب را شامل میشوند. با ما همراه باشید تا هر ۶ راهکار اساسی برای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان را به طور عمیقتر بررسی کنیم.
بیشتر بخوانید: تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی چیست؟
در این مقاله میخوانید:
- چه چیزی باعث عود سرطان میشود؟
- سرطان بعد از چند سال عود میکند؟
- علائم عود سرطان سینه
- راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان
چه چیزی باعث عود سرطان میشود؟
عود سرطان سینه زمانی اتفاق میافتد که درمان، تمام سلولهای سرطانی سینه شما را از بین نبرد. درمانهای سرطان سینه مؤثر هستند، اما سلولهای سرطان سینه میتوانند مشکل ساز باشند:
- درمان میتواند تومورهای سرطان سینه را تا حدی کوچک کند که آزمایشها سلولهای سرطانی ضعیف را تشخیص ندهند، اما این سلولها هنوز وجود دارند و با گذشت زمان، میتوانند قویتر برگردند و دوباره تومور ایجاد کنند.
- جراحی نیز برای برداشتن تومور همیشه صددرصد موثر نیست. در واقع، قبل از جراحی، سلولهای سرطانی ممکن است از سینه به سمت غدد لنفاوی مجاور، بافت یا جریان خون شما حرکت کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین ماموگرافی در تهران، پیشنهاد ما کجاست؟
سرطان بعد از چند سال عود میکند؟
قبل از آشنایی با راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان باید ببینیم که اصلاً بعد از چند سال ممکن است سرطان سینه بازگردد. سرطان به احتمال زیاد در ۲ سال اول پس از درمان عود میکند و زمانی که افراد پس از درمان، به ۵ سال زندگی بدون سرطان برسند، نقطه عطف مهمی برای جشن گرفتن محسوب میشود. عود بعد از ۵ سال نیز نادر است و اگر اتفاق بیفتد، به آن عود دیرهنگام گفته میشود.
بیشتر بخوانید: زمان انجام غربالگری پستان
علائم عود سرطان سینه
علائم عود سرطان بستگی به محل ظاهر شدن مجدد آن دارد. بیمار ممکن است هیچ نشانهای از عود موضعی را نبیند یا احساس نکند و در صورت مشاهده، احتمالاً تغییری جزئی در یا اطراف سینه یا ناحیه زیر بغل احساس خواهد شد. اغلب اوقات نیز پزشک شواهدی مبنی بر عود موضعی در طول معاینه فیزیکی یا ماموگرافی پیدا میکند. با این حال، علائمی که میتوانند نشانه عود سرطان سینه باشند، عبارتند از:
- کاهش وزن بدون تلاش
- سردرد، درد استخوان یا هر درد جدید یا متفاوتی که توضیحی برای آن نیست.
- تنگی نفس یا خس خس سینه
- تشنج
- خستگی
- تب، لرز یا سرفهای که بهتر نمیشود.
- رنگ زرد پوست و چشم (یرقان)
- کبودی یا خونریزی آسان
- مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، از دست دادن اشتها یا مشکل در بلع
- وجود خون در ادرار یا مدفوع
- هر توده جدید یا نواحی متورم
بیشتر بخوانید: علایم سرطان سینه، زنان و مردان باید بدانند
راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان
۶ راهکار اساسی برای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان عبارتند از:
جلوگیری از بازگشت سرطان با ورزش منظم
یک مطالعه اخیر نشان میدهد که اگر به طور منظم حتی برای حداقل دو و نیم ساعت در هفته ورزش کنید، میتوانید سلامت کلی خود را بهبود بخشید. همچنین ممکن است با این کار خطر عود سرطان را نیز در بدن خود کاهش دهید.
تحقیقات همچنین نشان میدهند که احتمال بازگشت سرطان در افراد دارای اضافه وزن بیشتر است. بنابراین، فعالیت بدنی میتواند به شما کمک کند که وزنتان را در محدوده متناسب با خود کاهش داده یا حفظ کنید.
ورزشی که باید انجام دهید، میتواند شامل پیاده روی، دویدن، فعالیتهای قلبی، تمرینات قدرتی و انعطاف پذیری باشد. توصیه میشود که حداقل دو و نیم ساعت در هفته، یک ورزش هوازی متوسط مانند پیاده روی سریع انجام دهید یا ۷۵ دقیقه در هفته فعالیت بدنی سختتری مانند دویدن داشته باشید. میتوانید دو روز تمرین عضلانی با وزنه در هفته را نیز امتحان کنید. اگر در حال حاضر فعال نیستید، گزینههای زیادی پیش رو دارید. گام به گام پیش بروید و حتی شده فقط با چند دقیقه شروع کنید. به این ترتیب، به تدریج میتوانید فعالیت خود را بیشتر کرده و به جلوگیری از بازگشت سرطان کمک کنید.
بیشتر بخوانید: علت تغییرات رنگ نوک پستان خطرناک است؟
پیشگیری از عود مجدد سرطان پستان با یک رژیم غذایی متعادل
وقتی یک رژیم غذایی سالم پر از غذاهای کامل دارد، سلامت کلی شما بهبود مییابد. غذاهای سالم همچنین میتوانند انرژی مورد نیاز شما را برای دوره ریکاوری از سرطان مهیا کنند. در نتیجه، توصیههای غذایی زیر میتوانند برای شما مفید باشند:
- حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات در روز بخورید.
- مصرف گوشت قرمز مانند گوشت گاو، بره و خوک را محدود کنید.
- سعی کنید هفتهای دو تا سه وعده ماهی مصرف کنید، زیرا اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی برای سلامتی شما مفید هستند.
- غذاهای با چربی بالا یا کالری بیش از حد را کاهش دهید یا از آنها اجتناب کنید.
- فیبر را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید.
- از مصرف نوشیدنیهای شیرین پرهیز کنید.
بیشتر بخوانید: بررسی تمامی روش های درمان سرطان سینه!
کاهش احتمال عود سرطان سینه با پرهیز از الکل و دخانیات
یکی از راههای کاهش احتمال عود سرطان سینه، قطع مصرف الکل و دخانیات است. مطالعات نشان میدهد که بین مصرف متوسط و سنگین الکل و سرطان سینه ارتباط وجود دارد. در واقع، الکل باعث افزایش سطح استروژن در خون شما میشود که احتمال ابتلای مجدد به سرطان را افزایش میدهد. سیگار کشیدن نیز با انواع بسیاری از سرطانها مرتبط است. پس اگر قبلاً سیگار را ترک نکردهاید، از همین الآن فرآیند ترک کردن را شروع کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان برای سونوگرافی سینه
پیشگیری از عود سرطان پستان با پیگیری چکاپها
پس از اتمام درمان سرطان، همچنان باید برای غربالگریهای بعدی خود به پزشک مراجعه کنید و این قرار ملاقاتها را پشت گوش نیندازید. این غربالگریها برای این انجام میشوند که پزشک شما بتواند تغییراتی که ممکن است علائم بازگشت سرطان شما را نشان دهند، به دقت زیر نظر داشته باشد.
البته برای پیشگیری از عود سرطان پستان، بسته به مرحله و نوع سرطانی که داشتید، تعداد پیگیریها ممکن است متفاوت باشند.
مهم این است که پیگیریهای خود را مخصوصاً در 2 سال اول بعد از درمان، نادیده نگیرید یا از دست ندهید، زیرا احتمال بازگشت سرطان در این مدت از همه بیشتر است.
بیشتر بخوانید: طول عمر مبتلایان به سرطان سینه در گریدهای مختلف بیماری چقدر است؟
راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان به کمک داروها
پس از تکمیل درمان سرطان، اگر احتمال بازگشت سرطان شما زیاد باشد، پزشک شما ممکن است داروهای خاصی را برای کاهش خطر عود تجویز کند. تاموکسیفن یکی از این داروهاست. پزشکان اغلب این دارو را برای کاهش شانس عود سرطان در زنانی که برای سرطان پستان در مراحل اولیه با گیرنده هورمونی مثبت درمان شدهاند، تجویز میکنند.
اگر خطر بازگشت سرطان سینه در شما بالا باشد، ممکن است از گزینه دیگری به نام مهار کنندههای آروماتاز نیز استفاده شود.
این داروها که شامل آناستروزول (آریمیدکس) و اگزمستان (آروماسین) هستند، سطح استروژن را در بدن شما کاهش میدهند و به این ترتیب، میتوانند نوعی راهکار جلوگیری از بازگشت سرطان سینه محسوب شوند.
بیشتر بخوانید: راههای پیشگیری و درمان سرطان پستان
جلوگیری از بازگشت سرطان پستان با مراقبت از نیازهای روحی
تشخیص سرطان سینه میتواند هم از نظر جسمی و هم از نظر روحی آسیبهای زیادی به بدن شما وارد کند. درمانهای سرطان نیز میتوانند روی هر فرد تأثیر متفاوتی بگذارند و عدم اطمینانی که همراه با این بیماری است نیز میتواند هویت و اعتماد به نفس افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
پس از درمان، وضع طبیعی جدید و کنار آمدن با تمام اتفاقات گذشته ممکن است چالشبرانگیز باشد. پس شما باید علاوه بر سلامت جسمانی، برای بهبودی و اولویت دادن به سلامت کلی عاطفی و روانی خود نیز وقت بگذارید. برای این کار:
- زمانی را برای مراقبت از خود اختصاص دهید و نیازهای خود را در اولویت قرار دهید.
- اگر ترس از بازگشت سرطان سینه شروع به تداخل در زندگی روزمره شما کرد، با یک مشاور یا درمانگر حرفهای صحبت کنید.
- با سایر افرادی که سرطان سینه داشتهاند ارتباط برقرار کنید تا حس حمایت اجتماعی داشته باشید.
- برای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان و هوشیار بودن، اخبار مربوط به درمانها یا یافتههای جدید را دنبال کنید.
- برای کاهش استرس، تمرین ذهن آگاهی انجام دهید. یوگا، مدیتیشن و سایر تکنیکهای آرامش بخش نیز میتوانند به شما کمک کنند تا تمرکز خود را بازیابی کنید.
- یک سرگرمی انتخاب کنید که قبلاً از آن لذت میبردید یا اینکه سرگرمیهای جدید کشف کنید.
- احساسات خود را یادداشت کنید.
- به خاطر داشته باشید که اگر سرطان سینه عود کرد، تقصیر شما نیست و اغلب قابل درمان است.
بیشتر بخوانید: انجام ماموگرافی برای چه افرادی لازم است؟
کلام آخر
راهکارهای جلوگیری از بازگشت سرطان پستان مواردی مانند داشتن یک سبک زندگی سالم و اهمیت دادن به سلامت روحی روانی را شامل میشوند. مهم این است که در غربالگریهایی که پزشک برای شما مشخص کرده است حاضر شوید و تا میتوانید از خود مراقبت کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼