سیگار کشیدن در بارداری، چه اثراتی روی نوزاد داره؟
یکی از متخصصان زنان و زایمان بیان میکنه که سیگار کشیدن احتمالا اولین دلیل وقوع اتفاق های خطرناک برای نوزادانه.
یکی از متخصصان زنان و زایمان بیان میکنه که سیگار کشیدن احتمالا اولین دلیل وقوع اتفاق های خطرناک برای نوزادانه. این متخصص بارها شاهد عوارض سیگار کشیدن بوده، مثلا نوزادانی که زود به دنیا اومدن، نوزادان کوچک و نوزادانی که مرده به دنیا اومدن. بنابر نظر ایشون اگه میشد که سیگار کشیدن رو با یه بیماری جدی مثل دیابت یا فشار خون بالا عوض کنیم، در اون صورت بارداری ایمن تر و نوزاد سالم تر خواهند بود. زیرا که این بیماری ها رو میشه با دارو کنترل کرد اما در صورت سیگار کشیدن، هیچی نمیتونه نوزاد رو از خطر نجات بده.
چرا سیگار کشیدن در دوران بارداری خیلی خطرناکه؟
دود سیگار حاوی بیش از 4000 ماده شیمیاییه که بعضی از اونها مثل سیانید و سرب بسیار خطرناکن و همچنین حداقل 60 ماده سرطان زا داره. وقتی که در دوران بارداری سیگار می کشین، این مواد شیمیایی وارد خون شما میشه که تنها منبع غذا و اکسیژن نوزاده. از میان این همه مواد شیمیایی که برای نوزاد شما اثر منفی دارن، نیکوتین و کربن مونواکسید بسیار مضر هستن. این دو ماده سمی تقریبا مسئول هرگونه عوارض در بارداری هستن.
دلیل مهمترین و جدی ترین عوارض بارداری یعنی مردن نوزاد در شکم، زایمان زودرس و نوزاد با وزن کم، اینه که نیکوتین و کربن مونواکسید باعث کاهش دسترسی نوزاد درون شکم به اکسیژن خون میشن. نیکوتین با تنگ کردن مجراهای خون (رگها و مویرگها) بدن شما بخصوص در بند ناف، مسیر عبور اکسیژن رو مسدود میکنه. مثل اینه که کودکتون رو مجبور کنین با یه نی نفس بکشه. در ادامه این قضیه اینجور بدتر میشه که گلبول های قرمز خون به جای حمل کردن مولکول های اکسیژن، مولکول های کربن مونواکسید رو جابجا میکنن و به سلول های بدن میرسونن. در نتیجه از مقدار اکسیژنی که به وسیله اون مویرگهای تنگ شده به نوزاد شما میرسه، باز هم کاسته میشه.
سیگار کشیدن چه اثراتی روی نوزاد داره؟
کمبود اکسیژن میتونه اثرات جبران ناپذیری روی رشد و نمو نوزاد شما بذاره. به طور متوسط سیگار کشیدن در دوران بارداری احتمال زایمان زودرس و کم وزن شدن نوزاد رو دوبرابر میکنه و احتمال مردن نوزاد رو چند برابر میکنه. هر نخ سیگاری که میکشین میتونه عوارض بارداری رو بیشتر کنه. البته مقدار سیگار کمتر قطعا بهتره اما تفاوت آنچنانی نسبت به هم ندارن. بدن انسان نسبت به مقادیر نیکوتین اولیه خیلی بیشتر حساسه، طوری که همان سیگار اول و دوم رگهای انسان رو به طور محسوسی تنگ میکنه. به همین دلیل حتی سیگار کشیدن به صورت تفریحی (تعداد کم) هم تاثیر محسوسی رو نوزاد داره.
اثر سیگار روی وزن و جثه نوزاد
به طور متوسط مصرف یه پاکت سیگار در روز در دوران بارداری، حدود 250 گرم از وزن نوزاد در زمان زایمان کم میکنه. با مصرف دو پاکت سیگار در روز، وزن نوزاد نیم کیلو یا بیشتر کم میشه. اگرچه بعضی از زنان به دنیا آوردن بچه کوچیکتر رو ترجیح میدن، اما جلوگیری از رشد نوزاد در شکم میتونه پیامدهایی داشته باشه که در تمام عمر پابرجا باشه.
اثر سیگار روی بدن و ریه های نوزاد
نوزادان با جثه کوچیک ممکنه که بدنی رشد نیافته داشته باشن. شاید که در ابتدا ریه هاشون نتونه به درستی کار کنه و روزها و هفته های اول زندگیشون رو در یه دستگاه تنفس مصنوعی بگذرونن. بعد از اینکه تونستن از این دستگاه بیان بیرون (یا حتی اگه از اول نیازی بهش نداشتن) امکان داره که به خاطر رشد دیرهنگام ریه یا عوارض نیکوتین، مشکل همیشگی تنفسی داشته باشن. بچه هایی که مادرانشون در دوران بارداری سیگاری بودن، بیشتر در معرض ابتلا به آثم قرار دارن و دو یا سه برابر بیشتر در خطر سندروم مرگ ناگهانی کودک هستن.
اثر سیگار روی قلب نوزاد
نوزادی که مادرش در سه ماهه اول بارداری سیگاری بوده، بیشتر در معرض مشکل قلبی در هنگام به دنیا اومدنه. بنابر مطالعات انجام شده، احتمال اینکه این نوزادان دچار مشکل قلبی مادرزادی بشن، 20 تا 70 درصد بیشتر از دیگر نوزادانه (که مادر اونها سیگاری نبوده). مسدود شدن جریان خون از سمت راست قلب به طرف ریه ها و سوراخ های موجود در بطن های بالایی قلب از این مشکلات هستن.
اثر سیگار روی عملکرد مغز نوزادان
سیگار کشیدن در دوران بارداری میتونه اثرات مادام العمر روی مغز نوزاد شما داشته باشه. بچه های مادران سیگاری احتمالا دچار اختلالات یادگیری، مشکلات رفتاری، و ضریب هوشی به نسبت پایین میشن.
منبع:
دونفره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼