علائم هشداردهنده زایمان زودرس، ۱۰ نشانه مهم
اگر خانمی باردار باشد؛ باید علائم هشداردهنده زایمان زودرس را بشناسد. این نشانهها کمک میکند در صورت بروز، خانم سریع اقدامات اورژانسی را انجام دهد. همچنین اگر تنها هستید و حامله، این راهنما برای شما ضروری است.
همانطور که از اسمش پیداست؛ زایمان زودرس بعنی اینکه بچه بخواهد زودتر از موعد به دنیا بیاید. این حالت را با بررسی علائم هشداردهنده زایمان زودرس، میتوان به موقع تشخیص داد؛ اما برخی خانمها هستند که برای این موضوع ارزشی قائل نیستند؛ نشانهها را جدی نمیگیرند و ناگهان با درد زایمان زودرس مواجه خواهند شد. «اگر بچه زودتر از موعد به دنیا بیاد که بهتر است! راحت میشوم!» این تصور درست نیست؛ برای اینکه متوجه خطرات زایمان زودرس شوید و بدانید چه عوارضی برای سلامت فرزندتان دارد؛ در این راهنما همراه ما باشید.
شایعترین علائم زایمان زودرس چیست؟
نشانههای زایمان زودرس شامل این موارد هستند:
- کمردرد
- انقباض رحم
- گرفتگی زیر شکم
- ترشح مایعات ازاز واژن
- علائم مشابه آنفلوانزا
- احساس فشار بر لگن یا واژن
- خونریزی واژن
علت و عوامل زایمان زودرس
شاید فکر کنید که چطور برخی خانمها دچار زایمان زودرس میشوند؛ علتی دارد؟ در جوان باید بگوئیم که عوامل و عللی هستند که سبب زایمان زودرس خواهند شد؛ از جمله:
- سن مادر: زیر 17 و بالای 35 سال
- دیابت
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
- فشار خون بالا
- تغذیه بد مادر
- بلافاصله بعد 6 ماه باردار شدن
- وزن کم یا زیاد مادر
- استعمال دخانیات
- عفونت بدن در بارداری
- سابقه زایمان زودرس مادر
- دهانه رحم ضعیف
مادرانی که با این عوامل دست و پنجه نرم میکنند باید مراقب جزئیترین علائم زایمان زودرس باشند.
جزئیترین علائم زایمان زودرس
- تعداد انقباض زایمان 4 یا بیشتر: یا بیشتر انقباض (یا سفت شدن و شل شدن ماهیچه های رحم) در یک ساعت که پس از تغییر وضعیت یا شل شدن از بین نمیروند.
- سفت شدن منظم یا درد کم و مبهم در کمر که یا می آید و می رود یا ثابت است (اما با تغییر وضعیت یا سایر اقدامات راحتی تسکین نمییابد).
- گرفتگی زیر شکم که ممکن است شبیه درد گاز باشد (با یا بدون اسهال).
- افزایش فشار در لگن یا واژن
- گرفتگیهای مداوم شبیه قاعدگی
- افزایش ترشحات واژن یا ترشحات موکوس مانند یا صورتی
- نشت مایع از واژن شما این می تواند مایع آمنیوتیک باشد.
- خونریزی واژن
- علائم آنفولانزا مانند حالت تهوع و استفراغ
- کاهش حرکات جنین (اگر حداقل شش حرکت را در یک ساعت احساس نکنید)
تشخیص سریع علائم زایمان زودرس
برای اینکه بتوان تشخیص داد؛ علائم زایمان زودرس چقدر جدی هستند باید به متخصص زنان و زایمان مراقب خود، مراجعه کنید؛ او بعد از معاینه از شما تستهای مهم آزمایشگاهی و تصویری میگرد:
- تست قند خون : این آزمایش از کسانی که به دلیل دیابت و تنظیم نبودن قند خون دچار زایمان زودرس میشوند؛ مراقبت میکند.
- آزمایش خون کامل: تمام فاکتورهای خونی مادر باردار باید به درستی، تنظیم باشند که دچار زایمان زودرس نشود.
- تست گلبولهای سفید: اگر تعداد گلبولهای سفید خون تنظیم نباشد، مادر دچار عفونت شده و در خطر زایمان زودرس، قرار دارد.
- تست نوع خون و آنتی بادی: برای تشخیص تفاوت بین خون مادر و نوزاد. این تفاوت ها می تواند باعث زردی و آسیب مغزیِ ناشی از زردی شود.
اهمیت شناخت علائم زایمان زودرس
شاید با خود فکر کنید که اگر بچه زودتر به دنیا بیاید از مشکلات بارداری و خستگیهایش در امان خواهم بود. در این باره باید بگوئیم که زایمان زودرس برای فرزند شما خطرات بسیار مهمی را همراه دارد. او در بدن شما کامل میشود. اگر حتی چند روز هم زودتر به دنیا بیاید؛ ممکن است برخی ارگانها یا مواد در بدن او تشکیل نشوند و شما دچار پشیمانی شوید.
عوارض و خطران زایمان زودرس
- مشکلات تنفسی و قطع نفس ( آپنه)
- امراص قلبی: از جمله فشار خون پایین
- عقب ماندگی ذهنی: نوزاد ممکن است در خطر خونریزی مغزی قرار گیرد.
- تنطیم نشدن دمای بدن: نوزادان نارس زود یخ میکند و چربی کافی در بدن برای گرم ماندن ندارند. ممکن است دچار سرمازدگی یا هیپوترمی شوند و باید در انکوباتور قرار داده شوند تا بدنشان گرم بماند.
- زردی و مشکلات خونی
- مشکل متابولیسم: قند خون این نوزادان تنظیم نیست و دچار مشکلات متابولیسمی خواهند شد.
- مشکل ایمنی: شکلگیری سیستم ایمنی در این نوزادان بسیار ضعیف است؛ احتمال دارد دچار عفونتهای خطرناک شوند و این عفونت کل بدنشان را بگیرد.
پیشگیری از علائم زایمان زودرس
حال اگر میخواهید فرزندتان دچار عوارض زایمان زودرس نشود؛ باید حتما از ایجاد علائم این وضعیت، پیشگیری کنید.
- زندگی سالم؛ به این منظور باید از هرگونه دخانیات و مواد مخدر دور باشید. نوشیدنیهای الکلی نخورید؛ رژیم غذایی سالم داشته باشید و ویتامینهای بارداری را مصرف کنید. فعالیت بدنی داشته باشید. دقت کنید که وزنتان بالا نرود؛ استرس را از خود دور کنید.
- سلامت بارداری: در دوران بارداری حتما به چکاپهای زنان و زایمان و سونوگرافیهای بارداری پایبند باشید.
- دقت به علائم زایمان زودرس: تمام ۱۰ مورد علائم هشداردهنده زایمان زودرس را که در بالا توضیح دادیم را جدی بگیرید. خودتان و همسرتان باید به این نشانههای دقیق باشید.
جمعبندی
زایمان زودرس، نوزاد را در خطرات جدی حیاتی قرار میدهد؛ بنابراین باید علائم هشداردهنده زایمان زودرس را به طور دقیق شناخت؛ به این ترتیب با اطلاع از ایجاد آن، میتوان اقدام سریع و اورژانسی را انجام داد. در بالا تمام این نشانهها را توضیح دادیم و راهکارهای پیشگیری از عوامل ایجاد کننده زایمان زودرس را هم گفتیم.
سوالات متداول در مورد زایمان زودرس
در بالا به تمام نکات مهم درباره علائم زایمان زودرس اشاره کردیم؛ این سوالهای پرتکرار هم شاید به درد شما بخورد.
روشهای درمان خانگی برای پیشگیری از زایمان زودرس چیست؟
مایعات بدن باید کنترل شوند؛ نوشیدن مایعات زیاد از انقباض رحم جلوگیری میکند که خود از عوامل مهم زایمان زودرس است. از طرفی مثانه باید به موقع تخلیه شود که عفونت نکند؛ زنان باردار باید پیادهروی کنند تا گردش خونشان درست باشد. نباید به پهلوی چپ دراز بکشند. چراکه ستون فقرات زیر فشار قرار میگیرد و رحم شل میشود. همچنین زنان باید با دمای 36 درجه آب حمام کنند تا دچار زایمان زودرس نشوند.
آیا بعد از علائم زایمان زودرس میتوان زایمان را متوقف کرد؟
با نکاتی که درباره پیشگیری از زایمان زودرس گفتیم؛ میتوان جلوی آن را گرفت. اگر علائم زایمان زودرس را جدی بگیرید و به موقع به اورژانس بروید یا پزشک متخصص زنان و زایمان مراقب خود را مطلع کنید؛ شانس ادامه بارداری افزایش مییابد. در مواقع اورژانسی به مادر تزریق استروئید میکنند تا نوزاد شانس بقا داشته باشد.
مهمترین دارو برای پیشگیری از زایمان زودرس چیست؟
برخی پزشکان معتقدند تزریق پروژسترون از زایمان زودرس جلوگیری میکند. استفاده از دارو های توکولیتیک برای پیشگیری از زایمان زودرس هم موثر است و انقباضات رحم را کم میکند. این داروها نباید خودسرانه مصرف شوند. مثلا ایبوپروفن،ایندومتاسین و کتورولاک.
نوزاد نارس، زنده میماند؟
برخی والدینی که دچار مشکل زایمان زودرس میشوند؛ اضطرابی وحشتناک پیدا میکند که فرزندشان میماند یا میمیرد. بدن نحیف و انواع تزریقهای وریدی و دستگاهها، پدر و مادرها را بسیار غمگین میکند. یادتان باشد که 98 درصد نوزادانی که بعد از هفته 39 بارداری یا 6 ماهه به دنیا میآیند؛ زنده میمانند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼