درمان خانگی بیماری گال چیست؟
بیماری گال با راش پوستی شدید همراه است و در صورت عدم درمان، میتواند عفونتهای باکتریایی و حتی آسیبهای کلیوی را برای بیمار ایجاد کند. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل این بیماری و معرفی مؤثرترین روشهای درمان آن بپردازیم.
درمان سریع و فوری گال
گال، نوعی بیماری پوستی است که برخی افراد آن را با اگزما اشتباه میگیرند. این بیماری هنگام هجوم کنههای میکروسکوپی Sarcoptes scabiei به داخل پوست ایجاد میشود و از طریق تماس نزدیک با شخص بیمار، سرایت میکند. بیماری گال با راش پوستی شدید همراه است و در صورت عدم درمان، میتواند عفونتهای باکتریایی و حتی آسیبهای کلیوی را برای بیمار ایجاد کند. خوشبختانه روشهای مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که شامل روشهای دارویی و خانگی میشود. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل این بیماری و معرفی مؤثرترین روشهای درمان آن بپردازیم.
بیماری گال چیست و چه انواعی دارد؟
بیماری گال، پاسخ تحریکآمیز بدن بهنوعی کنه خاص به نام Sarcoptes scabiei است. کنه گال ممکن است در هر مکانی وجود داشته باشد و تمامی افراد را بدون درنظرگرفتن سن، نژاد و شرایط فیزیکی، درگیر کند. این کنهها با ایجاد حفرههای بسیار ریز در اولین لایه پوست که اپیدرم نام دارد، تخمگذاری میکنند و تکثیر میشوند.
این بیماری انواع مختلفی دارد که باتوجهبه نوع کنهها، تعداد آنها، شدت بیماری و همچنین علائم، به گال نروژی (پوستهدار)، گال پوست سر، گال گرهای (ندولار) و گال ناشناس تقسیمبندی میشوند. گال پوستهدار شدیدترین نوع این بیماری است که به دلیل هجوم میلیونها کنه به داخل پوست ایجاد میشود. این نوع گال معمولاً افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مانند سالمندان را درگیر میکند و با ایجاد پوستههای ضخیم و گسترده همراه است.
گال و علائم آن
از کجا بفهمیم به گال مبتلا شدهایم؟
اگر تاکنون به این بیماری پوستی دچار نشدهاید، تشخیص صحیح آن ممکن است کمی سخت باشد. علائم گال معمولاً پس از 2 تا 3 هفته نمایان میشوند و در این مدت، شخص بیمار میتواند عامل انتقال بیماری باشد. بااینحال علائم این بیماری در برخی افراد با سیستم ایمنی ضعیفتر، ممکن است به 4 روز نیز کاهش پیدا کند. اگر با شخص بیمار تماس نزدیک داشتهاید و یا با علائم زیر روبرو هستید، برای تشخیص بیماری باید به پزشک مراجعه نمایید.
-
خارش شدید نقاط مختلف بدن بهخصوص در شب
-
مشاهده خطوط ریز برجسته روی پوست بهخصوص بین انگشتان، چینهای پوستی، آرنج یا زانو و روی آلت تناسلی
-
تاولهای کوچک قرمز
-
ضخیمشدن پوست
تفاوت گال با اگزما
تشخیص دشوار گال، بهخصوص برخی انواع آن مانند گال ناشناس، باعث میشود که بسیاری از افراد این بیماری را با سایر مشکلات پوستی اشتباه بگیرند. اگزما یکی از شایعترین مشکلات پوستی است که به دلیل علائم مشابه مانند خارش و قرمزی پوست، معمولاً بهجای گال تشخیص داده میشود. اگزما بر خلاف گال، مسری نیست و بر اثر عواملی مانند ژنتیک، آلرژی یا محرکهای محیطی ایجاد میشود. این بیماری باعث ایجاد لکههای خشک و ترکخوردگی در پوست میشود و از خارش نسبتاً کمتری نسبت به گال برخوردار است. بااینحال تشخیص دقیق این دو بیماری تنها توسط متخصص باید انجام شود. به همین دلیل در صورت مشاهده این علائم با پزشک خود تماس بگیرید.
تفاوت اگزما و گال
ازبینبردن گال سخت است؟
گال با روشهای مختلفی قابل درمان است؛ اما خلاصشدن کامل از آن، نیاز به تشخیص و درمان دقیق دارد. درمان انواع شدید این بیماری مانند گال پوستهدار، با تجویز داروهای تخصصی صورت میگیرد؛ بااینحال درجات خفیف گال را میتوان با روشهای گیاهی درمان کرد. علاوه بر این، طول دوره درمان در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. برخی افراد مبتلا به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر یا سابقه ابتلای قبلی به این بیماری، ممکن است به بیش از یک دوره درمان نیاز داشته باشند؛ درحالیکه برخی افراد میتوانند با مصرف یک دوره کامل از داروهای تجویز شده، بهصورت کامل بهبود پیدا کنند.
درمان گیاهی گال
استفاده از روشهای خانگی برای درمان طبیعی گال، میتواند علائمی مانند خارش شدید و التهابات پوستی را کاهش دهد. بااینوجود نمیتوان از آنها بهعنوان درمان سریع گال استفاده کرد. اگر بهصورت خفیف به این بیماری مبتلا شدهاید و یا قصد سریعتر طیکردن روند درمان خود را دارید، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
روغن درخت چای
تحقیقات مختلفی اثربخشبودن روغن درخت چای روی درمان گال را اثبات کردهاند. روغن درخت چای حاوی ماده فعالی به نام erpinen-4-ol است که خواص ضدعفونیکنندگی و ضدالتهابی قوی دارد. این ترکیب، غشای سلولی کنهها را مختل میکند و در نهایت منجر به مرگ آنها میشود. با استفاده منظم از این ماده میتوان علائم گال را تا حد زیادی کاهش داد و به طور مؤثر، به روند بهبودی کمک کرد.
حمام جو دوسر
یکی از بهترین راهها برای تسکین خارش پوست و کاهش التهابات ناشی از گال، حمام جو دو سر است. جو دوسر با ایجاد یک سد محافظ روی پوست و همچنین مرطوب نگهداشتن آن، از خشکی بیش از حد و ترکخوردن جلوگیری میکند و میتواند خارش، التهاب و قرمزی پوست را برطرف کند. علاوه بر این، قرار گرفتن در حمام جو دوسر کنههایی که روی سطح پوست زندگی میکنند را خفه میکند و آلودگی را تا حدی از بین میبرد. بااینحال این روش هیچگونه پشتوانه علمی اثبات شدهای ندارد و تنها برای کاهش علائم ممکن است کارآمد باشد.
روغن چرخش
مطالعات علمی نشان داده است که روغن چریش حاوی ترکیباتی مانند آزادیراکتین و نیمبیدین (nimbidin) است که خواص ضد انگلی قوی دارند. این ترکیبات توانایی تغذیه و تولیدمثل کنهها را مختل میکنند و باعث بهبود علائم بیماری و حتی درمان کامل در موارد خفیف میشوند.
زردچوبه
دی فرولوئیل متان که با نام کورکومین شناخته میشود، ترکیب فعالی است که مطابق با دادههای علمی، اثرات قوی در برابر انواع مختلف انگلها از جمله کنه Sarcoptes scabiei دارد. کورکومین با اختلال در غشای سلولی کنه و مهار توانایی آن در تولیدمثل عمل میکند و منجر به درمان گال میشود. زردچوبه ماده طبیعی است که سرشار از کورکومین است و میتواند برای درمان و کاهش علائم گال، مؤثر باشد.
درمان گیاهی گال
درمان گال با دارو یا ترکیبات گیاهی؟ کدامیک بهتر است؟
روشهایی که بهعنوان درمان گیاهی گال مورداستفاده قرار میگیرند، سابقه طولانیمدتی در طب سنتی دارند و نمیتوان از اثرات آنها چشمپوشی کرد. این ترکیبات اثرات ملایمی روی انواع پوست دارند و هیچگونه عوارض جانبی را برای بیمار به وجود نمیآورند. بااینحال اثرات درمانی آنها ممکن است تا چندین هفته نیز طول بکشد.
در سمت مقابل، داروهای تجویزی مانند کرم پرمترین ۵ درصد، پماد گوگرد و قرص ایورمکتین قرار دارند که اثرات فوقالعاده قدرتمندی از خود نشان میدهند. این داروها بهعنوان درمان سریع گال استفاده میشوند و در کنار مزایای فوقالعاده، ممکن است عوارضی مانند تحریکات پوست یا واکنشهای آلرژیک را به وجود آورند. باتوجهبه این موارد، انتخاب میان روشهای گیاهی یا دارویی، به ترجیحات و حساسیتهای فردی بیمار بستگی خواهد داشت.
روشهای دیگر برای کاهش انتشار گال
علاوه بر درمان بیماری گال، تمیزکردن خانه یا محل زندگی نیز برای کاهش انتقال این بیماری بسیار ضروری است. روشهایی که در ادامه معرفی خواهیم کرد، میتوانند آثار بهجامانده از این بیماری را از بین ببرند تا امکان ابتلای مجدد به گال، وجود نداشته باشد.
-
ملافه و لباسهایی که در هفت روز گذشته استفاده کردهاید را با شوینده مناسب و آب داغ شستشو دهید.
-
وسایلی که قابل شستن نیستند را حداقل به مدت یک هفته در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید.
-
پس از شروع درمان، کل محیط خانه شامل مبلمان، فرشها، پرده و... را جاروبرقی بکشید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼