درمان پروستات خوش خیم، بهترینشان کدام است؟
بعد از ۴۰ سالگی پروستات دچار هیپرتروفی می گردد و بیش از ۵۰درصد مردان بالای ۵۰ سال درجاتی از پروستات خوش خیم دارند.
بعد از ۴۰ سالگی پروستات دچار هیپرتروفی می گردد و بیش از ۵۰درصد مردان بالای ۵۰ سال درجاتی از پروستات خوش خیم دارند. در سن ۸۵ سالگی بیش از ۹۰ درصد BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات خواهند داشت.
بعد از ارزیابی دقیق بیماران دارای پروستات خوش خیم ، تعیین شدت علائم طبق فرمولی که در ادامه ذکر می گردید، باید اطلاعات کافی پیرامون روشهای مختلف درمان را در اختیار بیمار قرار داد تا بر اساس کارایی نسبی و عارض جانبی آن بیمار و پزشک جهت انتخاب یک روش درمانی مناسب تصمیمگیری نماید.
وقتی علائم ۷-۰ باشد بیمار تحت نظر قرار میگیرد، بیمارانی که دارای علائم متوسط ۱۹-۸ هستند درمان دارویی ۴۰ درصد باعث بهبودی علائم میگردد. در ادامه توضیحات کامل در رابطه با این عدد ها داده می شود. بیمارانی که دچار بند آمدن ادرار شدهاند، و پس از مدتی سوند خارج میگردد و قادر به ادرار کردن نیستند و یا کسانی که دچار عفونتهای ادراری و ادرار خونی مکرر میشوند و یا مبتلا به سنگ مثانه یا حفره در مثانه (دیورتیکول) و نارسایی کلیه میشوند باید عمل جراحی به طور قطع انجام گیرد.
تشخیص پروستات خوش خیم
تصمیمگیری در خصوص بیماری پروستات خوش خیم با علائم ادراری نکته حیاتی و بسیار مهم است. در ابتدا باید مطمئن شد که علائم موجود در بیمار از چند ماه قبل شروع شده، چون افرادی که به طور ناگهانی طی هفتههای گذشته دچار این علائم میشوند ممکن است ناشی از التهاب پروستات باشد که با درمان التهاب پروستات علائم برطرف میگرد.
روش انتخاب درمان پروستات خوش خیم
التهاب پروستات نباید با سرطان پروستات اشتباه گرفته شود. مثلا اگر از دو ماه گذشته بیش از نیمی از مواقع بیش از سه بار ادرار میکند، ۳ امتیاز به بیمار داده میشود و یا اگر در طی ماه گذشته حدود نیمی از مواقع احساس کرده، ادرارش تخلیه نشده، ۲ امتیاز میگیرد و یا چنانچه در طی ماه گذشته در شب سه بار برای ادرار کردن بیدار شود، ۳ امتیاز داده میشود. با جمع امتیازها نتیجهگیری میشود که فرد دارای علائم خفیف، متوسط و یا شدید است.
-نوع خفیف امتیاز آن ۷-۰ میباشد.
-نوع متوسط امتیاز آن ۱۹-۸ میباشد.
-نوع شدید امتیاز آن ۳۵-۲۰ میباشد.
در برخورد با بیمار مشکوک به BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات باید سایر علل انسدادی مانند تنگی مجرا، تنگی گردن مثانه، سرطان پروستات را مدنظر قرار دارد.
بنابراین گرفتن شرح حال دقیق از بیمار میتوان به موارد مشکوک پی برد. بزرگی پروستات نباید با سرطان پروستات اشتباه گرفته شود.
راه های درمان پروستات خوش خیم و بهترین درمان آن
درمان طبی پروستات خوش خیم
درمانهای متداول جهانی شامل جراحی و درمان طبی میباشد. هدف از درمان طبی که با داروهای گوناگونی صورت میگیرد، کاهش انسداد در مسیر خروج ادرار از مثانه به خارج میباشد این داروها با فلج کردن عضلات صاف پروستات انسداد را در ۴۰ درصد موارد کاهش می دهند و به همین میزان علائم ادراری بیمار بهبود مییابد. درمان طبی معمولا در افرادی که دارای علائم خفیف یا متوسط هستند مناسب میباشد. از عوارض داروهای شکل کننده پروستات که به میزان زیادی گزارش شده، ناتوانی جنسی و افت فشار خون، کاهش حجم و قطع انزال میباشد. معمولا بیمار تا زمانی که از داروی خوراکی استفاده میکند، تا ۴۰ درصد موارد علائم کاهش مییابد و با قطع دارو، علائم مجددا برمیگردد.
جراحی رزکسیون پروستات خوش خیم
عمل جراحی رزکسیون پروستات (TUR-P) که با ورود دستگاه در پیشابراه و با استفاده از جریان الکتریسته غده پروستات قطعه قطعه خارج میگردد، این عمل جراحی ۹۵ درصد در دنیا انجام میگیرد و در حقیقت یک عمل استاندارد که در سطح جهانی صورت میگیرد. عمل باید به نحوی انجام گیرد که پروستات کاملا خارج گردد. در غیر این صورت مجددا چند ماه بعد عود میکند این تکینک جراحی باید در دست جراحان با تجربه و حاذق صورت گیرد.
اغلب با بیحسی نخاعی قابل انجام است و زمان بستری بیمار ۱ تا ۲ روز میباشد.
پروستاتهای با وزن ۱۰۰گرم نیز با این تکنیک قابل انجام میباشند روش جراحی با لیزر به علت عوارض بیش از حد در دنیا مطلوب و طرفدار ندارد.
گذاشتن استنت در مجرا که نوعی دیگر از عمل جراحی است، در افرادی انجام میشود که به دلایل مشکلات قلبی- ریوی جراحی رزکسیون پروستات امکان پذیر نمیباشد.
عمل جراحی باز، اگر چه عمل محبوب و پرطرفداری نمیباشد ولی مواقعی که در مثانه سنگ یا دیورتیکول وجود داشته باشد الزاما باید انجام گیرد.
منبع:
دکتر قوامی
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼