مشکلات خواب نوزادان، ماههای اول بعد از تولد
در مراحل اولیه بعد از زایمان، نوزاد کماکان در تلاش برای سازش با یک الگوی خواب منظم است.
هیچکس در خانه شما خصوصا در ماههای اول بعد از زایمان، زیاد نمیخوابد. حتی زمانی که نوزاد در طول شب میخوابد، باز هم ممکن است دچار مشکلات خواب شود. به همین خاطر است که آگاهی از شایعترین دلایلی که نشان میدهد چرا نوزاد نمیخوابد میتواند کمک بزرگی برایتان باشد. اگر بتوانید مشکل را تشخیص داده و ابزارهایی برای روبهرو شدن با آن داشته باشید، راحتتر قادر خواهید بود این شرایط دشوار را خنثی کنید تا همه بتوانند خواب راحتی داشته باشند. در اینجا به شایعترین این دلایل میپردازیم که نشان میدهد چرا نوزاد در ماههای اول بعد از تولد خوب نمیخوابد و بعد به راهکارهایی برای حل آنها اشاره خواهیم کرد.
مشکلات خواب صفر تا یک ماهگی
در مراحل اولیه بعد از زایمان، نوزاد کماکان در تلاش برای سازش با یک الگوی خواب منظم است. نوزادانی که تازه به دنیا آمدهاند، حدودا ۱۶ ساعت در شبانهروز میخوابند و اغلب اوقات برای شیر خوردن هم در روز و هم در شب بیدار میشوند. یک نوزاد ۱ ماهه در الگوهایی منظمتر باید چیزی حدود ۱۴ تا ۱۸ ساعت بخوابد (در واقع هشت تا نه ساعت در شب و هفت تا نه ساعت هم طی چند سری چرت زدن). او هنوز خیلی راه دارد تا نکات زیادی درباره استراحت و خواب کافی یاد بگیرد. برخی از چالشهایی را که میتوانید حل کنید به شرح زیر است:
مقاومت در برابر خوابیدن به پشت
- مشکل چیست: نوزاد شما بیقرار بوده یا وقتی او را به پشت میخوابانید آرام نمیگیرد. در واقع نوزادان وقتی روی شکمشان میخوابند، احساس امنیت بیشتری دارند، اما این نوع خوابیدن خطر بروز سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را افزایش میدهد. بنابراین متخصصان توصیه میکنند که همیشه برای خواباندن، او را به پشت بخوابانید.
- چطور آن را برطرف کنیم: اگر دیدید نوزاد به پشت نمیخوابد، با متخصص در این باره صحبت کنید تا او را به لحاظ فیزیکی معاینه کند. به احتمال زیاد، دلیل این مسئله این است که نوزاد وقتی به پشت میخوابد، حس امنیت کمتری دارد. اگر مشکل چنین چیزی بود، ترفندهایی برای روبهرو شدن با این مسئله و تشویق نوزاد به خوابیدن به پشت وجود دارد؛ از جمله قنداق کردن نوزاد و یا تکان دادن او برای خوابیدن. سعی کنید هر کاری میکنید، روند ثابتی را در پیش بگیرید تا او به آن وضعیت عادت کند.
قاطی کردن شب و روز
- مشکل چیست: نوزاد شما تمام طول روز را میخوابد، اما در طول شب کلا بیدار است. زمانی که نوزاد در رحم شما بود، فعالیت شما حین روز برای او مثل تکانهایی بود که باعث خوابیدن میشد و همین به بیدار ماندن او در طول شب منتهی میشد: زمانی که شما تلاش میکردید استراحت کنید.
- چطور آن را برطرف کنیم: عادتهای شبانه نوزادتان با وفقپذیری او با زندگی بیرون به خودیِ خود درست میشود. در این میان نکاتی هم هست که میتوانید با انجام آنها به تسریع این فرآیند کمک کنید تا او بتواند روز و شب را از هم تفکیک کند؛ از جمله کم کردن چرتهای روزانه و روشن ساختن تفاوت بین روز و شب برای او (به مانند تاریک نگه داشتن اتاق نوزاد زمانی که میخواهد چرت بزند و یا خاموش کردن تلویزیون در شب زمانی که میخواهید به او شیر بدهید.)
مشکلات خواب ۲ تا ۳ ماهگی
در این سن، نوزاد باید بتواند طبق الگوهای منظم، با چرتهای کم طی روز و بعد خوابهای طولانیتر در شب، که تنها شیر خوردن ممکن است در آن وقفه بیاندازد، بخوابد و بیدار شود. نوزاد دو ماهه باید در کل روزانه ۱۴ تا ۱۶ ساعت بخوابد (هشت تا ده ساعت در شب و چهار تا هشت ساعت برای چرتهای کوتاه)، در شرایطی که نوزاد سه ماهه باید چیزی حدود نُه تا ده ساعت در شب بخوابد و نهایتا یک ساعت و نیم تا دو ساعت در طول روز چرت بزند.
پسرفت در خوابیدن
- مشکل چیست: در سن سه ماهگی، نوزاد شما که تا پیش از این عادت داشت زیاد بخوابد، از این به بعد برای هر چیزی آمادگی خواهد داشت بهجز خوابیدن. به بازگشت به الگوهای خوب خوش آمدید - این یک نقطه نورانی کاملا طبیعی در رادارِ خواب است که بسیاری از نوزادان در این دوران و بعد از آن و اغلب یک بار دیگر در سنین هشت تا ده یا دوازده ماهگی آن را تجربه خواهند کرد. اما سؤال پیش میآید که چرا چنین میشود؟ با در نظر داشتن تمام موارد جالبی که میتوان دید و با آن سرگرم شد و دیگران را به آن تشویق نمود، به نظر میرسد که زندگی در این دوران شیرینتر از آن است که کسی بخواهد آن را با خوابیدن هدر دهد.
- چطور آن را برطرف کنیم: سعی کنید عادات خوابیدن نوزادتان را آغاز کرده یا عادات جدید را حفظ کنید؛ منظور حمام کردن، داستان گفتن و لالایی خواندن در گهواره است. همچنین از این مسئله مطمئن شوید که نوزادتان در طول روز به اندازه کافی خوابیده است تا کمبود خواب شبانهاش جبران شده باشد. همچنین به خاطر داشته باشید که بازگشت به الگوهای خواب موقت است. زمانی که نوزاد شما به قابلیتهای تکاملی خود خو گرفت، الگوهای خواب میبایست به مبنای اولیه خود بازگردند.
غذا دادن مکرر در نیمهشب
- مشکل چیست: اکثر نوزادان دو تا سه ماهه، خصوصا نوزادان شیرخواره، همچنان نیاز دارند که دو تا سه بار در طول شب شیر بخورند. از سوی دیگر سه تا چهار بار شیر خوردن در طول شب معمولا بسیار مضر بوده و برای برخی بچهها لازم و ضروری نیست.
- چطور آن را برطرف کنیم: شما میتوانید تعداد دفعات شیر دادن در نیمهشب را به مرور و رفتهرفته کم کنید. این کار را میتوانید با افزایش میزان شیری که موقع خواب به او میدهید انجام دهید و کمکم زمان بین شیر دادنهای شب را طولانیتر کنید.
درد دندان در آوردن
- مشکل چیست: اگر دیدید در طول روز، نوزاد نشانههای بیرون آوردن دندان را از خود بروز میدهد - نشانههایی همچون جاری شدن آب از دهان، گاز گرفتن، بیقراری برای شیر خوردن و تندمزاجی یا حساسیت زیاد - درد ناشی از دندان در آوردن هم میتواند باعث بیدار شدنش در طول شب شود. به خاطر داشته باشید که مشکلات خواب مرتبط با دندان در آوردن تقریبا ممکن است در هر دورهای تا یک سالگی آغاز شود: برخی نوزادان نخستین دندان خود را خیلی زود و در سن دو تا سه ماهگی بیرون میآورند، در شرایطی که سایر نوزادان تا یک سالگی دندان بیرون نمیآورند.
- چطور آن را برطرف کنیم: در شرایطی که نباید به این نشانههای نوزاد بیتوجه باشید، سعی کنید در این مواقع از بلند کردن او از روی زمین خودداری کنید. بهجای آن میتوانید حلقه لاستیکی مخصوص گاز گرفتن نوزاد را به دستش بدهید، از کلمات نرم و آرامبخش استفاده کنید یا برایش لالایی بخوانید. او به خودیِ خود آرام خواهد گرفت (هرچند ممکن است مجبور شوید اتاق را ترک کنید تا این اتفاق بیافتد.) اگر دیدید لثههای بسیار حساس او هر شب درد میکند، از متخصص بخواهید که در صورت امکان برایش مسکن تجویز کند تا در زمان خواب بخورد.
مشکلات خواب ۴ تا ۵ ماهگی
در سن چهار ماهگی، نوزاد شما باید حدود ۱۵ ساعت در روز بخوابد، این مدت باید شامل دو تا سه بار چرت در طول روز و در کل سه تا چهار ساعت و بعد ۱۰ تا ۱۱ ساعت خواب در طول شب باشد. در شرایطی که نوزاد شما به سن ۶ ماهگی نزدیک میشود، باید شبها نُه تا یازده ساعت بخوابد و دو سری چرت طولانیتر در طول روز داشته باشد، معمولا یکی هنگام صبح و دیگری هم بعد از ظهر.
تغییر ساعات چرتها و الگوهای خواب
- مشکل چیست: وقتی نوزاد بزرگ میشود، میزان خوابهای روزانه او کمتر خواهد شد. اگر دیدید نوزاد نسبت به برنامه متغیر خود حس خوب و شادی داشته و در شب هم خوب میخوابد، از این رویداد مهم استقبال کرده و به این روند ادامه دهید. اما اگر متوجه شدید که نوزاد کوچک شما کمتر چرت زده و بیقراریاش بیشتر شده است، یا هنگام خوابیدن در شب مشکل دارد، احتمالا بیش از حد خسته شده و باید او را تشویق کنید تا در طول روز چرت بزند.
- چطور آن را برطرف کنیم: سعی کنید پیش از هر چرت، نوزادتان یک برنامه مفرح مختصر داشته باشد (یک موسیقی آرامبخش، ماساژ یا داستانگویی) و صبور باشید - زمان میبرد تا به این کارها عادت کند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼