غذا دادن به کودک نوپا، نکات دانستنی
اکنون که کودک نوپای شما میتواند به تنهایی غذا بخورد از نشستن دور میز غذاخوری و در کنار خانواده لذت خواهد برد.
در سن ۱۸ ماهگی کودک شما باید کم و بیش همان غذایی را بخورد که شما میخورید و احتمالاً در حدود یک سوم تا نصف سهم غذای یک بزرگسال را در هر وعده غذایی میخورد. مطمئن شوید که او حداقل یک نوع غذای پروتئینی را در هر دو وعده غذایی و چهار نوع میوه و سبزی را در طول روز میخورد. سعی کنید ترکیب خوبی از مواد غذایی گروههای مختلف را به کودک بدهید.
غذا خوردن خانوادگی
اکنون که کودک نوپای شما میتواند به تنهایی غذا بخورد از نشستن دور میز غذاخوری و در کنار خانواده لذت خواهد برد. گرچه او همان غذایی را میخورد که بقیه اعضای خانواده میخورند ولی ممکن است لازم باشد که غذای او را پوره یا خردکنید تا بتواند بدون کمک زیاد آن را بخورد.
میتوان به کودکی که غذای زیادی دور و برش میریزد قبل از بقیه اعضای خانواده غذا داد و سپس هنگام غذا خوردن بقیه به او اجازه داد که کنار میز بنشیند و کمی غذای انگشتی بخورد. کودکانی که به سختی غذای میخورند در کنار خانواده تشویق میشوند که غذای بیشتری بخورند.
با این وجود احتمال دارد که کودک شما در این مرحله هنوز آمادگی لازم برای حضور در وعدههای غذایی خانوادگی را نداشته باشد. اگر میخواهد از صندلی خود در کنار میز پایین بیاید بگذارید این کار را بکند سعی نکنید او را مجبور کنید برگردد و غذایی را که به وضوح دیگر علاقهای به آن ندارد را تمام کند. او در وعده غذایی بعدی آن را جبران خواهد کرد و مقدار بیشتری از غذا را خواهد خورد.
کودکانی که غذا را دور و برشان میریزند
ممکن است کودک شما به غذا خوردن تنها به چشم یک بازی دیگر نگه کند او در ریختن غذا به دور و بر خودش اشکالی نمیبیند. اگرچه ممکن است به نظر برسد که او عمداً این کار را انجام میدهد ولی این فقط مرحلهای از رشد اوست و سرانجام همکاری او بیشتر خواهد شد (غذا انگیزه کاملی برای سرعت بخشیدن به تعادل کودک و هماهنگی ماهیچههای اوست).
با پهن کردن سفره یا روزنامه زیر صندلی کودکتان مواقع غذا خوردن را بدون نگرانی و به راحتی پشت سر بگذارید. مرتب بودن نیز خود میتواند به یک بازی تبدیل شود: میتوانید روی صفحه جلویی صندلی بلند او یک دایره بکشید و به او نشان دهید که لیوان یا ظرفش را آنجا بگذارد و اگر به حرفتان گوش کرد او را با جایزه تشویق کنید.
فهرست غذایی زیر فرض را بر این میگذارد که کودک نوپای شما سه وعده اصلی و چندین میان وعده در بین آنها دریافت میکند. اگر او در عمل غذای کمتر و میان وعده بیشتری میخورد میان وعدههایی را انتخاب کنید که میتوانید هنگام غذا به او بدهید.
فهرست غذاهای پیشنهادی برای یک کودک نوپا:
1. روز اول:
- صبحانه: نصف تکه نان سوخاری سبوسدار، 1 عدد تخممرغ کاملاً پخته و ریز شده، 1 فنجان آب میوه تازه و رقیقشده.
- ناهار: 50 گرم ماهی سفید، 50 گرم برنج قهوهای (وزن خشک)، 1 قاشق غذاخوری ذرت شیرین، 1 فنجان آب میوه تازه رقیقشده.
- شام: 50 تا 75 گرم کلم با 50 گرم پنیر رنده شده، 50 گرم باقلای پهن، 50 گرم گوجه (بدون پوست)، 1 برش نان کوچک گندم سبوسدار، نصف موز مخلوط با 1 فنجان شیر.
- غذای میان وعده: 1 ماست کوچک، 1 عدد موز، 1 برش نان گندم سبوسدار، 1 فنجان آب.
2. روز دوم:
- صبحانه: 25 گرم غلات به اضافه نصف فنجان شیر، 1 گلابی خردشده بدون پوست، نصف تکه نان سوخاری سبوسدار، 1 فنجان آب میوه تازه رقیقشده.
- ناهار: 1 همبرگر با یک برش نان گندم سبوسدار، 30 گرم کلم بروکلی بخارپز، 1 عدد سیبزمینی متوسط، 1 فنجان آب میوه تازه رقیقشده.
- شام: نصف نان گندم سبوسدار، 50 گرم لوبیای پهن، 50 گرم جگر خردشده، 50 گرم پاستای گندم سبوسدار (وزن خشک)، 1 فنجان آب.
- غذای میان وعده: 1 بیسکویت گندم سبوسدار غیر شیرین، 1 کیک برنجی، 1 فنجان آب، 1 فنجان شیر.
3. روز سوم:
- صبحانه: 1 قاشق غذاخوریِ کودک پودر هفت مغز با 50 میلیلیتر شیر، نصف موز پوره شده، 1 ماست میوهای کوچک، 1 فنجان آب میوه تازه رقیقشده.
- ناهار: 1 ساندویچ پنیر با نان گندم سبوسدار، تکههایی از هویج خام، 1 سیب قاچ کرده بدون پوست، 1 فنجان شیر.
- شام: 2 ماهی ساردین (نگهداری شده در آب نمک یا سس گوجهفرنگی، نه در روغن)، 50 گرم لوبیا یا باقلای پختهشده، 1 گوجهفرنگی متوسط، 1 فنجان شیر.
- غذای میان وعده: 1 عدد پرتقال، 1 تکه پنیر، 1 ظرف کوچک سیبزمینی برشته بینمک، 1 فنجان آب میوه تازه رقیقشده.
نکاتی که باید در مورد غذا دادن به کودکان نوپا بدانید:
- به کودک خود غذاهای پر ادویه و شکر دار ندهید.
- به جای غذاهای آماده به کودک خود میوههای تازه مغذی یا ماست بدهید.
- از دادن تکهها کوچک و سفت غذا (مانند مغزهای کامل یا ذرت بوداده ، میوههای دارای پوست یا هسته یا تکههای خیلی کوچک میوه یا سبزیجات خام) به کودک اجتناب کنید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼