مراقبت های بعد از خارج کردن دندان شیری در کودکان
کشیدن دندان شیری معمولاً زمانی توصیه میشود که آنها دچار آسیب دیدگی یا پوسیدگی باشند. این ممکن است برای هر دندانی، در جلو یا پشت دهان اتفاق بیفتد. روی این مقاله کلیک کنید تا با مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری در کودکان آشنا شوید.
با اینکه اکثر دندانهای شیری در نهایت خود به خود میافتند، اما جوانههای دندانهای دائمی ممکن است بدون درمان تا همیشه آسیب ببینند. پس اگر دندانپزشک تشخیص بدهد که باید دندان شیری کودک خود را بکشید، نباید این کار را به تاخیر بیندازید. به خواندن ادامه دهید تا با مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری در کودکان آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: جدول زمانی درآمدن و افتادن دندان های کودک
در این مقاله میخوانید:
- چه زمانی کودکان به خارج کردن دندان نیاز دارند؟
- خارج کردن دندان در کودکان چگونه انجام می شود؟
- مراقبت بعد از خارج کردن دندان شیری کودکان
چه زمانی کودکان به خارج کردن دندان نیاز دارند؟
کشیدن دندان شیری یک تصمیم ساده و سرسری نیست، زیرا این دندانهای موقت باید تا حد امکان حفظ شوند. با این حال، کشیدن دندان شیری کودکان در بعضی از مواقع لازم است:
- اگر دندان شیری بیش از حد حرکت کند و کودک شما نتواند خوب غذایش را بجود.
- اگر دندان شیری سوراخ شده و در طول عکس برداری با اشعه ایکس دندان نهایی در حال ظهور باشد.
- اگر دندان شکسته باشد و دندان دائمی در زیر آن رشد کند.
- اگر دندان شیری مانع ظهور دندان دائمی شود.
- اگر دندان بر اثر ضربه شدید شکسته شود و ترمیم آن امکان پذیر نباشد.
- اگر دندان شیری بیش از حد آسیب دیده و غیر قابل درمان باشد.
- اگر کودک دچار آبسه شده باشد.
بیشتر بخوانید: اولین ملاقات کودک با دندانپزشک را جدی بگیرید
خارج کردن دندان در کودکان چگونه انجام می شود؟
قبل از آشنایی با مراقبت های بعد از خارج کردن دندان شیری در کودکان، باید ابتدا با خود فرآیند کشیدن دندان آشنا شوید:
- اول از همه باید کودک خود را آرام کنید. از این جهت، هیپنوتیزم پزشکی یا تماشای یک کارتون در حین کشیدن دندان شیری میتواند کمک کننده باشد. همچنین، دندانپزشک میتواند با زبان ساده با کودک شما حرف بزند و این تجربه را برایش تسهیل کند.
- با آرام شدن کودک، کشیدن دندان شروع میشود. بعضی از دندانپزشکها از بی حسیهای تماسی استفاده میکنند که طعمهای مختلف دارند و کودک شما میتواند طعم محبوب خود را از بین آنها انتخاب کند. این بی حسیها اثرشان را پس از ۳۰ ثانیه نشان میدهند.
بیشتر بخوانید: روش های پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان
- پس از کشیدن دندان شیری، دندانپزشک به جای آن، یک فضا نگهدار قرار میدهد تا فضای لازم برای رشد دندان دائمی کودک را حفظ کند.
- سپس دندانپزشک از لیزر برای بهبود لثهها استفاده میکند. تحریک زیستی پرتوهای لیزری، باعث بهبود سریعتر و درد کمتر میشوند.
- لازم به ذکر است که بعضی از بیهوشیهای استفاده شده بر غشاهای مخاطی تأثیر نمیگذارند. این یعنی لب، گونه و زبان کودک شما به خواب نمیرود.
- در نهایت، کودک شما میتواند بدون ترس به فعالیتهای عادی خود بازگردد؛ البته به شرط اینکه راه های مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری را مو به مو رعایت کند.
بیشتر بخوانید: اهمیت دندان های شیری، راه های مراقبت از آن
مراقبت بعد از خارج کردن دندان شیری کودکان
مراقبت های بعد از کشیدن دندان شیری در کودکان را باید جدی بگیرید تا از سلامت دهان و دندان کودک خود اطمینان حاصل کنید. دستورالعملهای ساده بعد از کشیدن دندان شیری عبارتند از:
تاثیر بی حسی را دست کم نگیرید
کودک شما در این مدت نباید از نی استفاده کند.
مدت زمانی که کودک شما بی حسی را تجربه میکند، به میزان و نوع بیهوشی استفاده شده بستگی دارد. پس وقتی دهان کودک شما هنوز بی حس است، باید مراقب باشید که او به اشتباه، زبان یا گونههای خود را گاز نگیرد. از این رو باید تا زمان از بین رفتن اثر بی حسی، به کودک خود فقط نوشیدنی و غذاهای مایع بدهید.
البته حواستان باشد که کودک شما در این مدت نباید از نی استفاده کند، زیرا این کار میتواند لخته خون را از بین ببرد و از بهبودی سریع کودک جلوگیری کند. در نهایت، بی حسی باید در عرض چند ساعت از بین برود. پس اگر از بین نرفت، با مطب دندانپزشکی کودک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: عوارض پوسیدگی دندان شیری، چیست؟
خونریزی را متوقف کنید
قبل از اینکه کودک شما از مطب دندانپزشکی بیرون بیاید، یک بسته گاز بر روی محل کشیدن دندان شیری او قرار داده میشود تا خونریزی را در هنگام تشکیل لخته خون کنترل کرده و از بین ببرد. این گاز باید حدود ۴۵ دقیقه پس از خروج از مطب در جای خود باقی بماند تا خونریزی کاملاً متوقف شود. با این حال، اگر بعد از برداشتن گاز مقداری خونریزی رخ داد، مراحل زیر را دنبال کنید:
- یک تکه گاز تمیز را در یک پد ضخیم تا کنید، آن را با آب گرم مرطوب کنید و روی محل کشیدن دندان قرار دهید.
- از کودک بخواهید دندانهایش را روی پد ببندد و حدود نیم ساعت با فشار ملایم گاز بگیرد. در صورت نیاز پد را با یک پد تمیز تعویض کنید.
- اگر خونریزی بعد از نیم ساعت ادامه یافت، با مطب دندانپزشکی کودک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: چطور دندان شیری را نگهداری کنیم؟
مراقب از بین نرفتن لخته خون باشید
پس از کشیدن دندان، یک لخته خون محافظ تشکیل میشود.
پس از کشیدن دندان، یک لخته خون محافظ روی حفره دندان تشکیل میشود تا بهبودی هر چه سریعتر رخ دهد. پس یکی از راه های مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری این است که حداقل تا ۲۴ ساعت ، از کودک خود بخواهید هیچ گونه فعالیتی که ممکن است لخته خون را از بین ببرد یا از تشکیل آن جلوگیری کند، انجام ندهد. بعضی از این فعالیتهای ممنوعه عبارتند از:
- نوشیدن از طریق نی
- شستشوی شدید دهان
- انجام فعالیت بدنی شدید
بیشتر بخوانید: کشیدن دندان شیری/ ویدئو
هر گونه تورم و درد را تسکین دهید
کودک شما ممکن است تا چند روز پس از کشیدن دندان کمی درد و تورم داشته باشد. یکی از مراقبت های بعد از کشیدن دندان شیری در کودکان، استفاده از کمپرس سرد است.
این کمپرس را حدود ۲۰ دقیقه روی صورت کودک خود بگذارید تا درد و تورم را کاهش دهید. با این حال، اگر این علائم شدت گرفت یا ادامه یافت، فوراً با مطب دندانپزشکی کودک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: مسواک زدن کودکان، چگونگی عادت دادن کودک
یک رژیم غذایی مناسب تنظیم کنید
یکی از اصول مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری این است که مطمئن شوید کودک شما مایعات فراوان مینوشد و در ۲۴ ساعت اول فقط غذاهای بسیار نرم و سالم میخورد. البته کودک شما اجازه خوردن نوشیدنیهای گرم را ندارد.
با این حال، روز بعد از کشیدن دندان، اگر بتواند راحت بجود، میتواند شروع به خوردن غذاهای جامد کند. با این حال، تا چند روز از فرزندتان بخواهید که از جویدن غذا در نزدیکی محل کشیدن دندان شیری خود اجتناب کند.
بیشتر بخوانید: کشیدن دندان کودکان، مراقبت های لازم بعد از آن
در تمیز کردن دندانهای کودک خود دقت به خرج دهید
کودک شما تا ۲۴ ساعت پس از عمل نباید دندانهای نزدیک دندان کشیده شده خود را تمیز کند، اما از کودک بخواهید که دندانهای دیگرش را طبق معمول مسواک بزند و نخ دندان بکشد.
از روز بعد، کودک شما میتواند دندانهای نزدیک محل کشیدگی را نیز تمیز کند. علاوه بر این، باید روزانه دهان خود را به آرامی با آب گرم و نمک شستشو دهد تا از عفونت جلوگیری کرده و بهبودی را جلو بیندازد.
بیشتر بخوانید: چرا دندان شیری نمی افتد؟
کلام آخر
با مراقبت مناسب، کودک شما احتمالاً هرگز مجبور به کشیدن دندانهای شیری خود نمیشود. با این حال، کشیدن دندان شیری در برخی موارد ممکن است ضروری باشد. در واقع، با اینکه دندانهای شیری خود به خود میریزند، اما عفونت آنها میتواند به اندامهای حیاتی مانند مغز یا قلب سرایت کند. پس باید سریعاً برطرف شود. فقط کافی است به یک دندانپزشک خوب مراجعه کنید و اصول مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری در کودکان را جدی بگیرید.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصین دندانپزشکی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼