چگونه عزت نفس را در کودکان تقویت کنیم؟

مىگویند کودکان بزهکار به توجه، محبت و پذیرش بیشترى نیاز دارند. اغلب آنان احساس انزوا و جدایى مىکنند که این امر آسیبپذیرى آنان را نیز افزایش مىدهد. به عبارت دیگر کودکانى که حس خودارزشى دارندکمتر دچار بزهکارى مىشوند. بنابراین چه باید بکنید تا عزت نفس را در کودکتان تقویت کنید. چهار رکن براى دستیابى به این هدف وجود دارد: محبت، زمان، انضباط و پذیرش.
روزنامه ایران: مىگویند کودکان بزهکار به توجه، محبت و پذیرش بیشترى نیاز دارند. اغلب آنان احساس انزوا و جدایى مىکنند که این امر آسیبپذیرى آنان را نیز افزایش مىدهد. به عبارت دیگر کودکانى که حس خودارزشى دارندکمتر دچار بزهکارى مىشوند. بنابراین چه باید بکنید تا عزت نفس را در کودکتان تقویت کنید. چهار رکن براى دستیابى به این هدف وجود دارد: محبت، زمان، انضباط و پذیرش.
ابراز محبت به کودکى که پیوسته بىتربیت، ناسازگار و بدخلق است همچون گروهى از کودکانى که دوران بلوغ را سپرى مىکنند، سخت است. جالب است بدانیم در این زمان است که او به محبت بیشترى نیاز دارد. والدینى که هم در دوران سرکشى و ستیز کودکان و هم در دورانى که کودکان نوپا هستند و از شیرینى خاصى برخوردارند به آنان توجه مى کنند در واقع پایه عزت نفس کودکانشان را مىسازند.
زمانی را که با کودکتان مىگذرانید، یکى دیگر از مواردى است که براى تقویت عزت نفس او مهم است. کودکان به زمان با کیفیت نیاز دارند. آنان به شما نیاز دارند تا در هنگام بازى و حتى در برخى زمانها بدون هیچ علتى در کنارشان باشید. این بدین معنا نیست که شما باید کاملا در همه احوال مراقب کودکانتان باشید. اغلب براى بیشتر کودکان فقط حضور والدین در خانواده کافى است. گاهى اوقات مشغله کارى در بیرون از خانه به قدرى زیاد است که مجبوریم زمان خیلى کمى را با کودکانمان بگذرانیم. هیچ چیز مشکلتر از این نیست که براى بودن با کودک زمان کافى پیدا کنیم ولى باید بدانیم که این زمان براى رشد کودک اهمیت دارد.
حکمفرما کردن انضباط در خانواده کارى بس مشکل است. تنظیم قوانین منصفانه و به کار بستن آنها به طور منطقى مىتواند مهارتهاى هر پدر و مادرى را آزمایش کند. مهم نیست که شما چه حد و حدودى را درباره کودکانتان به کار مىبرید زیرا آنان همواره در جست و جوى راههایى براى شکستن این حد و حدود هستند، این امر طبیعى است. ولى کودکانى که تابع قوانین و حد و حدود آن هستند، احساس مهم بودن مىکنند و مهم نیست که تاچه اندازه ممکن است از خود مقاومت نشان دهند.
یکى دیگر از ارکان عزت نفس در کودکان"پذیرش" است. براى والدین طبیعى است که نسبت به کودکانشان امیدوارى زیادى داشته باشند. همه ما دوست داریم که کودکانمان تحصیلات دانشگاهى داشته یا بهترین شاگرد در کلاس درس باشند. ما از کودکانمان انتظارات زیادى داریم ولى آنان بیشتر انتظارات ما را برآورده نمىکنند. یکى از روشهاى مهم تقویت عزت نفس، پذیرش کودکان در همه شرایط است. هر کودکى مشخصه منحصر به فرد خود را دارد و از نقاط ضعف و قوت برخوردار است. به یقین ما باید انتظار داشته باشیم که کودکانمان تا آنجا که مىتوانند تلاش کنند. در هرصورت چه آنان درکارى به راحتى موفق شوند یا به سختى از آن عبور کنند، تشویق کارهایشان و تصدیق قوه خود ارزشى براى آنان بسیار ضرورى است.
همیشه سعى کنید در لحظههاى مهم زندگى فرزندانتان حاضر باشید حضور در بازىهاى مدرسهاى، مراسم اعطاى جوایز و جشنها، لحظات مهمى است که کودکان دوست دارند با شما سهیم شوند. قوانین روشنى را تنظیم کرده و آنها را اجرا کنید. سعى نکنید در اجراى آن از تنبیههاى مختلف استفاده کنید. کودکان اشتباه خواهند کرد و هیچ کس همیشه از تمام قوانین پیروى نخواهد کرد. محدودیتها را استوار ولى دوستانه اجرا کنید. به کودکان خود امیدوار باشید. به جاى نصیحت کردن آنان براى انتخابهاى بد، انتخاب خوب آنان را مورد تمجید قرار دهید.
همه کودکان دچار اشتباه مىشوند. به کودکان کمک کنید که از اشتباهات خود پلى براى موفقیت بسازند. به احساسات کودکانتان احترام بگذارید. هرگز نسبت به تردیدها، ترسها، عقاید و افکار آنان بىاهمیت نباشید. پیشرفت کودکانتان را ارج نهید. کودکانتان باید بدانند که شما از آنان انتظار تلاش فراوان دارید ولى ظرفیتهاى آنان را هم مىشناسید، از پیشرفتهاى آنان تمجید مىکنید و هرگز آنها را به خاطر اشتباهاتشان شرمسار نمىکنید. عقاید و ارزشهاى خود را با کودکانتان در میان بگذارید. با آنان صحبت کنید و به صحبتهایشان گوش دهید تا به این ترتیب به آنها اعتماد به نفس بدهید.