خوراکی های ضد تهوع در بارداری، کدامند؟
اگر در دوران بارداری با حالت تهوع صبحگاهی، سیاتیک یا یبوست مواجهید، با توصیه های غذایی که برایتان داریم، می توانید جنبه کمتر خوشایند بارداری را کمرنگ کنید.
گروه ترجمه نی نی بان: گاهی اوقات بارداری مانند یک گره کور و مشکلی لاینحل می نماید: ممکن است با مسائل جدیدی درباره سلامت خود مواجه شوید، اما برخی درمان های پزشکی متداول، برای مادران باردار توصیه نمی شوند. خبر خوب این است که با رعایت نکاتی در زمینه تغذیه، می توان مشکلات متداول بارداری را برطرف کرد یا تسکین داد. اگر با حالت تهوع صبحگاهی، سیاتیک یا یبوست مواجهید، با توصیه های غذایی که در ادامه می آید، می توانید جنبه کمتر خوشایند بارداری را کمرنگ کنید.
غذاهای سرد
جای تردیدی نیست که حالت تهوع صبحگاهی، مشکل غیر قابل تحملی است؛ بدتر از آن این که دانشمندان به طور کامل از علل بروز این حالت آگاه نیستند. به نظر می رسد بارداری برای بخشی از مغز که کنترل حالت تهوع را بر عهده دارد مانع ایجاد می کند و این موضوع، زمینه ساز بروز تهوع و استفراغ می شود. این حالت همچنین ممکن است با افزایش برخی هورمون ها (مانند استروژن) و تشدید قوه بویایی شما در ارتباط باشد که به نوعی روش بدن مادر است برای مراقبت از مواد غذایی که باید به فرزندش برسد. میریام اریک، پزشک متخصص و نویسنده کتاب «مدیریت تهوع صبحگاهی» در این باره می گوید: «بدن شما از بو برای برآورد و اطمینان از ایمنی [مواد غذایی] استفاده می کند. تشخیص بوی گندیدگی و فساد غذا، شما را در برابر خطرات احتمالی حفظ می کند». در عین حال، این مشام حساس و تیز می تواند به جوجه سرخ شده هم نه بگوید. برای مقابله با حالت تهوع، از غذاهای سرد استفاده کنید. غذای گرم بوی بیشتری متصاعد می کند و زمینه ساز رفلکس دهان می شود.
زود غذا بخورید
سعی کنید یک جعبه بیسکوییت شور در کنار تخت تان داشته باشید و به محض بیدار شدن، بیسکوییت گاز بزنید، چرا که خوردن از ابتدای روز می تواند از وقوع تهوع صبحگاهی پیشگیری کند. خانم اریک در این باره توضیح می دهد: «معده خالی حالت تهوع را تشدید می کند. البته همه کراکرها (بیسکوییت شور) مثل هم نیستند، هرچه شورتر بهتر». در عین حال، مواد شور هیچ گاه مزه خوبی ندارند و پس از زایمان شاید از خودتان بپرسید، چطور به نظرتان این مواد تا این حد خوشمزه بودند!
از لیمو و آب و عصاره آن استفاده کنید
هیچ گاه از لیمو طی این دوره غافل نشوید. بو کشیدن لیمو و چلاندن آن در آبی که می خورید یا استفاده از برش های لیمو را در برنامه خود بگنجانید. بو و مزه شاداب کننده لیمو می تواند معده شما را، هنگامی که حالت تهوع از راه می رسد، تسکین دهد. آب لیمو هم می تواند کمک کند. همیشه هنگام بیرون رفتن، ظرف کوچکی حاوی عصاره یا آب لیمو در کیف تان داشته باشید تا هنگام ضرورت، دچار مشکل نشوید.
از ویتامین ها کمک بگیرید
سیاتیک اشاره به دردهای تیرکشنده ای دارد که از پایین کمر به سمت پای شما ایجاد می شوند. هومن ملامد، متخصص ارتوپدی و جراح نخاع در بورلی هیلز در این باره می گوید: «همچنان که شکم شما بزرگ تر می شود، مرکز ثقل بدن تان به سمت بالاتر بدن کشیده می شود و نخاع شما را مستعد آسیب پذیری می کند». رژیم غذایی بخشی از درمان کلی این مشکل است. ملامد در این باره می گوید: «برخی غذاها بافت های عضلانی دردناک و التهابات عصبی را تسکین می دهند». میان وعده هایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-3، مانند گردو یا کلم پیچ، حاوی ویتامین A مانند هویج و اسفناج و حاوی ویتامین B مانند سیب زمینی شیرین و موز از این دسته اند.
از شیرینی جات بپرهیزید
دکتر ملامد می گوید: «شکر و مواد قندی می تواند سیاتیک را تشدید کند، چرا که شرایط انتهای نرون ها را بدتر می سازد. به جای مواد قندی، روزانه یک اونس (حدود ۳۰ گرم) شکلات تیره - شامل ۷۰ درصد کاکائو یا بیشتر - مصرف کنید. شکلات تلخ از مواد غذایی است که می توان در مصرف آن افراط کرد».
از کربوهیدرات های پیچیده بهره بگیرید
یبوست از ناراحتی های شایع دوره بارداری است. ملیندا جانسون، سخنگوی موسسه تغذیه آمریکا می گوید: «سرعت عمل دستگاه گوارشی شما، وقتی باردار می شوید، کاهش می یابد، به گونه ای که بدن تان بتواد مواد مغذی بیشتری را در طول لوله گوارش جذب کند. به عبارت دیگر، مواد زائد و دفع شدنی مدت زمان بیشتری در این دستگاه باقی می مانند. هرچه این مدت زمان طولانی تر شود، آب بیشتری از این مواد خارج خواهد شد و باعث می شود مدفوع سفت تر و کوچک تر شود که خروج آن را از بدن دشوارتر می کند». غلات کامل به خصوص برای رفع یبوست در این دوره اهمیت بسیاری دارند. خانم جانسون می افزاید: «خوردن غلات کامل موجب شکل گیری نوعی مواد زائد می شود که راحت تر در روده بزرگ حرکت می کند. علاوه بر این، فیبر موجود در غلات آب بیشتری در خود نگه می دارد که باعث نرم تر ماندن مدفوع می شود». به توصیه این سازمان، روزانه سه وعده غلات کامل مصرف کنید.
از سبزیجات غافل نشوید
وقتی دچار یبوست شده اید، تمام انواع فیبر مفید است. اما میوه ها و سبزی جات، دارای نوع خاصی از فیبرند موسوم به XOS که به حرکت مواد در لوله گوارشی کمک می کند. ملیندا جانسون در این باره می گوید: «بدن ما نمی تواند XOS را هضم کند، اما این ماده در واقع، غذای نوعی باکتری مفید است که در روده بزرگ وجود دارد. خوردن غذاهای حاوی XOS ظاهرا باعث بهبود عملکرد روده و کولون می شود و سرعت هضم غذا را افزایش می دهد. علاوه بر این، محصولات جانبی فعالیت باکتری مورد اشاره، خود باعث نرم شدن مدفوع می شود». با خوردن روزانه معادل دو فنجان میوه و دو نیم فنجان فنجان سبزی جات می توانید سیستم گوارشی خود را بهبود بخشید. به این شکل شاید فکرتان از مشکل یبوست و مراجعه دائمی به دست شویی خلاص شود و بتوانید ذهن تان را مهیای بچه ای که در راه است کنید!
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼