کتاب های این نویسنده محبوب را به این ترتیب بخوانید
![کتاب های این نویسنده محبوب را به این ترتیب بخوانید](https://cdn.niniban.com/thumbnail/EqhXd7M0IpHY/6giI6zEIlYcJoMbzEw3FyPMrdffZBycL18ASLRHv0Sn7pyTvSGD9tMGQgVKsyVAQPB2kXR_NRXg,/%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D8%AF+%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA+%D8%A2%D8%A8%D8%A7%D8%AF%DB%8C.jpg)
محمود دولت آبادی از بزرگ ترین نویسندگان معاصر ایران است. او کتاب های ارزشمندی را به نگارش درآورده است.
به گزارش نی نی بان ، با توجه به تنوع بالای آثار محمود دولتآبادی، شاید بپرسید که مطالعه این کتابها را از کجا باید شروع کنیم؟ آیا باید از همان ابتدا سراغ شاهکارهایی چون کلیدر برویم یا بهتر است آثار کوتاهتر او را انتخاب کنیم؟ در این مطلب، قرار است یک راهنمای جامع در اختیارتان قرار دهیم و به شما بگوییم که مطالعه کتابهای دولتآبادی را از کجا باید شروع کنید. با ما همراه باشید. اگر بخواهیم یک فهرست از آثار دولتآبادی تهیه کنیم، باید بیش از ۳۰ کتاب را نام ببریم. این تنوع بالا، موجب میشود که انتخاب گزینه مناسب برای شروع مطالعه این کتابها کمی چالشبرانگیز باشد. در ادامه، به شما گفتهایم که بهترین ترتیب برای مطالعه این آثار کداماند:
جای خالی سلوچ
داستان کتاب از جایی آغاز میشود که «سلوچ»، یکی از شخصیتهای قصه، بهطور ناگهانی خانواده خود را ترک میکند. پس از ناپدیدشدن سلوچ، همه بار زندگی روی دوش همسر او، مرگان میافتد. حالا او مجبور است خود و فرزندانش را از تندباد فقر، نابرابری و سنتهای روستایی نجات دهد. توصیفاتی که در کتاب جای خالی سلوچ ارائه شدهاند، بهقدری بدیع و منحصربهفرد هستند که تا صفحه آخر شما را میخکوب میکنند.
محمود دولتآبادی درباره نگارش این کتاب گفتهاست که او با خلق شخصیت مرگان، میخواسته سهم زنان در بهدوشکشیدن زندگی را نشان دهد و بر این نکته که زنان نیز پابهپای مردان کارهای دشوار انجام میدهند، تأکید کند. برای آشناشدن با نثر و فضای فکری این نویسنده فقید، بهترین گزینه مطالعه کتاب جای خالی سلوچ است.
روز و شب یوسف
یوسف، پسری نوجوان است که همراه با مادر رنجکشیده و پدر کمحرف خود در یک خانه روستایی ساده زندگی میکنند. مادر یوسف خدمتکار خانواده ثروتمندان است و پدرش نیز شبها در یک کارخانه کار میکند. او هر روز به خانه مردی از اهالی روستا میرود تا از او قرآن و شعر بیاموزد و گویی از این طریق، بهدنبال معنا در دنیای پر از محرومیت خود است.
از خلال دغدغهها، نگرانیها، رنجها و آرزوهای یوسف، موضوعاتی مثل دردهای اجتماعی، تناقضهای طبقاتی و جامعهای نابرابر را بهتصویر کشیدهاست. «روز و شب یوسف»، کتابی است که به گفته خود دولتآبادی، ایده آن در بحبوحه نگارش کتاب کلیدر به ذهنش خطور کردهاست. او حتی مدتی از نگارش کلیدر دست کشیدهبود تا ایده این کتاب را روی کاغذ بیاورد.
سلوک
داستان کتاب سلوک از زبان مردی میانسال بهنام قیس روایت میشود که دلباخته دختری ۱۷ سال کوچکتر از خود شدهاست. برخلاف بسیاری از داستانهای عاشقانه که روایتی شیرینی و پایانی خوش دارند، داستان این دلباختگی روایتهایی از تاریکیهای حسادت، تملک و خودشیفتگی را به شما عرضه میکند. سلوک روایتی چندلایه دارد و جریان روایی آن بین اولشخص، دومشخص و یکسری دستنوشته در نوسان است. اگر از طرفداران شیوه روایت جریان سیال ذهن هستید، قطعا از مطالعه این کتاب لذت خواهید برد.
طریق بسمل شدن
کتاب طریق بسمل شدن که برای اولین بار در سال ۱۳۹۷ وارد بازار چاپ و نشر ایران شد، روایتی بسیار تلخ از جنگ ایران و عراق را به شما عرضه میکند. داستان کتاب، درباره رزمندگانی است که برای دستیابی به مخزن آب در درهای پرخطر تلاش میکنند و طی این مأموریت نهچندان ساده، جدالی بیرحمانه با مرگ، سرنوشت و پوچی جنگ را تجربه میکنند. دولتآبادی در این کتاب، مدام زوایه دید را بین شخصیتهای مختلف تغییر میدهد و درماندگی، هراس و امیدهای از دسترفته آنها را چنان استادانه روایت میکند که تا مدتها در ذهن شما باقی میماند.
کلیدر
پس از آنکه چند رمان کوتاهتر از دولتآبادی خواندید، نوبت آن است که سراغ شاهکار این نویسنده فقید بروید. کلیدر، طولانیترین و یکی از مهمترین رمانهای فارسی است که محمود دولتآبادی آن را بر اساس سرگذشت واقعی گلمحمد، قهرمان مردمی سبزوار، نوشته است. گلمحمد برای مردم این خطه، مظهر مقاومت در برابر ظلم و اسطورهای فراموشنشدنی است. داستان کتاب در استان خراسان جریان دارد و روایتی بیبدیل از مبارزه، فقر، عشق و ایستادگی در برابر ظلم را به شما ارائه میکند. این رمان ۱۰ جلدی، بیش از ۱۰۰ شخصیت دارد و خود دولتآبادی درباره آن گفتهاست: «کلیدر کاملترین کاری است که تصور میکردهام بتوانم انجام دهم و شاید حتی از تصور خودم هم فراتر رفتهاست.» هیچ فارسیزبان اهل مطالعهای، نباید مطالعه این شاهکار بزرگ را از دست بدهد.
روزگار سپریشده مردم سالخورده
تابهاینجا، ۵ تا از بهترین آثار دولتآبادی را مطالعه کردهاید؛ حالا وقت آن است که یکی از مهمترین و پیچیدهترین آثار محمود دولتآبادی را مطالعه کنید. «روزگار سپریشده مردم سالخورده»، ۱۲ سال پس از کلیدر و در ۳ جلد با عناوین «اقلیم باد»، «برزخ خس» و «پایان جغد» نوشته شدهاست. داستان کتاب در روستای کلخچان رخ میدهد و روایتگر داستان زندگی پسری بهنام عبدوی است. او در کودکی پدرش را از دست داده و حالا باید با ادامهدادن شغل پدرش (سلمانی)، بار خانوادهاش را بهدوش بکشد. شیوه روایت این کتاب با سایر آثار دولتآبادی فرق دارد. روزگار سپریشده مردم سالخورده چندین راوی دارد که همه آنها (همانطور که از نام کتاب پیداست)، مردمانی سالخورده هستند. آنها از خلال مرور خاطراتشان، حافظه تاریخی و جمعی ملت ایران را مرور میکنند و ما را با تاریخ، فرهنگ و سرگذشت مردم سختکوش و ستمدیده ایران آشنا میکنند.
بنی آدم
اگر مطالعه کتابهای فوق باعث شدهاست که دولتآبادی را نویسندهای با نثر توصیفی و روایتهای بلند و پرجزئیات بدانید، مطالعه این کتاب شما را غافلگیر خواهد کرد. بنی آدم، یک مجموعه داستان کوتاه است که هرکدام از آنها روایتی مستقل، سبکی مدرن و ساختاری غیر خطی دارند. نویسنده در این کتاب، تمامی قواعد و قوانین ادبیات کلاسیک را کنار گذاشته و ۶ داستان با جهانی متفاوت را خلق کردهاست. هر چند که این کتاب تنها ۱۰۷ صفحه دارد، اما مطالعه آن برای خوانندگانی که به نثر کلیدر یا جای خالی سلوچ عادت دارند، کمی چالشبرانگیز خواهد بود.
نون نوشتن
اگر پس از مطالعه کتابهای فوق تمایل پیدا کردهاید که با دنیای درونی دولتآبادی، نحوه تفکر و آداب نویسندگی او آشنا شوید، باید کتاب «نون نوشتن» را بخوانید. علاوه بر این، اگر میخواهید حرفه نویسندگی را دنبال کنید و به مطالعه آثاری که به زندگی و عادات نویسندگان بزرگ میپردازند علاقه دارید، از مطالعه این کتاب لذت خواهید برد. نون نوشتن مجموعهای از یادداشتهای شخصی دولتآبادی طی ۱۵ سال است و به شما کمک میکند که به درک عمیقتری از آثار دولتآبادی دست پیدا کنید. او این کتاب را با صداقتی ستودنی نوشتهاست و با سبک نگارش خاص خود، شما را با احوالات و تفکراتش آشنا میکند.
منبع: چطور
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼