عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ آیا کاشت دندان خطری دارد؟
احتمالاً میدانید که زندگی با دندانهای از دست رفته چه معایبی دارد. شاید لبخند شما مانند گذشته جذاب نباشد یا شاید به طور غریزی موقع خندیدن دستان خود را جلوی دهانتان بگیرید و اعتماد به نفس نداشته باشید. در چنین وضعیتی ایمپلنت دندان میتواند نجاتبخش باشد، اما چیزی از عوارض آن میدانید؟ روی این مقاله کلیک کنید تا ببینید عوارض ایمپلنت دندان چیست و چه خطراتی دارد.
ایمپلنت دندان یکی از ایمنترین راههایی است که میتوانید از آن برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته خود استفاده کنید. با این حال، خودتان میدانید که هیچ روشی بدون عارضه نیست. پس به خواندن ادامه دهید تا ببینید عوارض ایمپلنت دندان چیست و با چه خطراتی ممکن است مواجه شوید.
بیشتر بخوانید: درمان تخصصی ایمپلنت، بهترینها را انتخاب کنید
در این مقاله میخوانید:
- عوارض ایمپلنت دندان چیست؟
- عوارض شایع ایمپلنت دندان
- عوارض بلندمدت ایمپلنت دندان
- پیشگیری از عوارض ایمپلنت دندان
- آیا کاشت دندان خطری دارد؟
عوارض ایمپلنت دندان چیست؟
کاشت ایمپلنت دندان نوعی عمل است که خطرات طبیعی جراحی را به همراه دارد. اگر اقدامات جراحی اضافی (لیفت سینوس، پیوند استخوان و غیره) انجام شود، خطرات این موارد نیز به آن اضافه میشود.
با این حال، طبق آمار فعلی، خطر عوارض ایمپلنت بسیار کم (کمتر از ۵درصد) است و در صورت بروز، به راحتی درمان میشود. عوارض ایمپلنت دندان عبارتند از:
بیشتر بخوانید: ایمپلنت های سوئیسی
خونریزی
در بیشتر مواقع خونریزی تحت کنترل است.
عوارضی که بخواهد زندگی شما را تهدید کند در ایمپلنت دندان بسیار نادر است، اما اگر رگهای خونی بزرگ شما در طول جراحی آسیب ببینند، احتمال خونریزی شدید وجود دارد.
اگر چنین حادثهای رخ دهد، درمان شامل استفاده از داروهای منقبض کننده عروق یا بستن شریانها میشود. پس در بیشتر مواقع خونریزی تحت کنترل است.
بیشتر بخوانید: عوارض ایمپلنت دندان، اگر باردار شوم
عفونت
عفونت باکتریایی یک خطر رایج برای هر نوع عمل جراحی است.
عفونت باکتریایی یک خطر رایج برای هر نوع عمل جراحی است. البته امروزه، کمتر از ۱درصد از جراحیها منجر به عفونت میشود و بیشتر این عفونتها نیز جزیی هستند.
عفونت در محل ایمپلنت در حین جراحی یا در روزهای اولیه پس از جراحی میتواند خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهد. البته آنتی بیوتیکهای قبل از عمل خطر شکست ایمپلنت را کم میکنند، اما تأثیر کمی بر خطر عفونت دارند.
رعایت بهداشت دهان و دندان پس از جراحی ضروری است. اگر دهان با باکتریها و بقایای غذا آغشته نباشد، سریعتر بهبود مییابد و خطر عفونت کم میشود.
بیشتر بخوانید: عوارض پروتز دندان، مواردی که باید بدانید
آسیب عصبی
اگر آسیب عصبی جزیی باشد، بیمار پس از مدت معینی بهبود مییابد.
شایعترین عوارض ایمپلنت دندان زمانی است که عصب آلوئولار تحتانی (که در داخل فک پایین قرار دارد) به طور تصادفی در طی جراحی آسیب میبیند. پس از جراحی، بیمار ممکن است برای مدت نامشخصی درد طولانیمدت، گزگز و بی حسی را در دندانها، لثهها، لبها (بیشتر لب پایین) یا چانه خود تجربه کند. اگر آسیب عصبی جزیی باشد، بیمار پس از مدت معینی بهبود مییابد.
مشکلات سینوسی
مشکلات سینوس زمانی رخ میدهد که ایمپلنتهای دندانی قرار داده شده در فک بالا از داخل یکی از حفرههای سینوس بیرون بزنند. برنامه ریزی و اجرای دقیق جراحی برای جلوگیری از این حادثه ضروری است. حتی اگر عوارض سینوسی در همه موارد رخ ندهد، این ایمپلنتها به دلیل حمایت ناکافی از استخوان، خطر شکست بالایی دارند.
سایر خطرات
حوادث دیگری ممکن است در حین قرار دادن ایمپلنت اتفاق بیفتد، اما این موارد بسیار نادر هستند:
- آسیب (و احتمال تخریب) دندانهای مجاور یا سایر ساختارهای اطراف
- نکروز بافت اطراف ایمپلنت
- شکستگی فک پایین
بیشتر بخوانید: ایمپلنت فوری با لیزر به چه صورت انجام میشود؟
عوارض شایع ایمپلنت دندان
عدم ادغام ایمپلنت در ۶ ماه اول یکی از شایعترین عوارض ایمپلنت دندان است. این عارضه میتواند ابتدا به برخی عوامل عمومی یا موضعی مرتبط باشد که عبارتند از:
- شرایط عمومی مانند دیابت کنترل نشده، پوکی استخوان درمان نشده، قرار گرفتن در معرض تشعشع در سر و گردن و غیره
- بهداشت نامناسب دهان
- سیگار کشیدن زیاد یا مصرف زیاد الکل
- حوادث مختلف حین جراحی: عفونت، سوراخ شدن حفره سینوسی و غیره
با این حال، آخرین تحقیقات نشان میدهد که مهمترین عامل، عدم ثبات ایمپلنت اولیه است. اگر دندانپزشک شما نتواند به خوبی ایمپلنت را در استخوان فک شما بکارد، احتمال وقوع این عارضه افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت ارزان در سال ۱۴۰۱ / ۱۴۰۲
عوارض بلندمدت ایمپلنت دندان
ایمپلنت شما ممکن است به دلیل مراقبت و نگهداری نامناسب به مرور زمان فرسوده شود یا ترک بخورد و بشکند.
پری ایمپلنتیت
پری ایمپلنتیت یک فرآیند التهابی مخرب است که بر بافتهای نرم و سخت اطراف یک ایمپلنت تأثیر میگذارد. پری ایمپلنتیت یک بیماری عفونی است که میتواند توسط عوامل زیر ایجاد شود:
- بهداشت نامناسب دهان
- بار مکانیکی بیش از حد روی ایمپلنت
- وضعیت بافت اطراف ایمپلنت
- بیماران مبتلا به دیابت
- سیگار کشیدن زیاد
تشخیص این بیماری براساس علائمی مانند تغییر رنگ لثه و خونریزی انجام میشود. درمان نیز به میزان تحلیل استخوان و تاثیر زیبایی ایمپلنت مورد نظر بستگی دارد. رویکرد درمانی از آنتیبیوتیکها، آنتیسپتیکها و درمانهای اولتراسونیک و لیزر گرفته تا روشهای بازسازی با استفاده از پیوند استخوان را شامل میشود.
بیشتر بخوانید: عوامل موثر در ماندگاری ایمپلنت دندان
شکستگی ایمپلنت
شکستگی ممکن است زمانی رخ دهد که ایمپلنت شما خیلی کوتاه یا نازک است. از این نظر، ایمپلنت ممکن است در سطوح مختلف شکسته شود:
- شکستگی ایمپلنت و پیچ اباتمنت یک شکست فاجعه بار است و به طور معمول فیکسچر و اجزای پروتز قابل بازیابی نیستند.
- هنگامی که فقط اباتمنت شکسته میشود، اباتمنت و تاج نیاز به تعویض دارند، اما فیکسچر ایمپلنت گاهی اوقات قابل بازیابی است.
تحلیل رفتن لثه
شایعترین علت تحلیل لثه، التهاب لثه است. بیماری التهابی لثه عمدتاً از بهداشت نامناسب دهان منشا میگیرد و فرورفتگی لثه منجر به قرار گرفتن اباتمنت فلزی در زیر تاج دندان میشود.
البته برخی از این شرایط ممکن است با پیوند بافت نرم بهبود یابد.
بیشتر بخوانید: عمر ایمپلنت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟
پیشگیری از عوارض ایمپلنت دندان
کارهایی که میتوانید برای پیشگیری از عوارض ایمپلنت دندان انجام دهید، عبارتند از:
- یک دندانپزشک ماهر و با تجربه انتخاب کنید: انتخاب دندانپزشکی که تجربه کاشت ایمپلنت و جراحی ایمپلنت دندان را داشته باشد بسیار مهم است.
- بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید: دندانها و ایمپلنتهای خود را به طور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. همچنین، برای معاینات منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- دستورالعملهای دندانپزشک خود را پس از جراحی دنبال کنید: برای اطمینان از بهبودی مناسب، رعایت دقیق این دستورالعملها مهم است.
- از استعمال دخانیات خودداری کنید: سیگار و به طور کلی، دخانیات میتواند در روند بهبودی شما اختلال ایجاد کند و خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت دندان دیابتی ها، خطرناک یا بیخطر؟
آیا کاشت دندان خطری دارد؟
ایمپلنت دندان سالها است که به طور ایمن و موفق برای بیمارانی که به طور کلی از سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار هستند، استفاده میشود. ایمپلنتها از مواد زیست سازگار ساخته شدهاند. علاوه بر این، با توجه به پیشرفتهای فناوری، در طول زمان همچنان بهبود مییابند.
روش تهاجمی ایمپلنت دندان ایمن در نظر گرفته میشود، اما در نهایت، یک عمل جراحی است. پس مانند هر عملی، عوارض دارد. البته تعداد افرادی که عوارض ایمپلنت دندان را تجربه میکنند نسبتاً کم است.
بیشتر بخوانید: پروتز دندان بهتر است یا ایمپلنت؟
کلام آخر
اگر قصد ایمپلنت دندان خود را داشته باشید، احتمالاً یکی از سوالهای مهم شما این است که «عوارض ایمپلنت دندان چیست؟» در جواب به این سوال باید گفت که خطرات ایمپلنت دندان بسیار کم است و حتی عوارض بعد از جراحی نیز در حدی نیست که شما را بترساند یا منصرف کند. در واقع، فقط کافی است که یک متخصص ماهر و مجرب را پیدا کرده و به او اعتماد کنید.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصین دندانپزشکی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼