علائم عفونت پستانی، خارش شدید
معمولا به علت عفونت باکتریایی است. مجرای شیر مسدود میشود معمولا در اطراف نوک پستان، رخ می دهد.
معمولا به علت عفونت باکتریایی است. مجرای شیر مسدود میشود معمولا در اطراف نوک پستان، رخ میدهد . ورم پستان به علت عفونت در خانم های شیرده، شایع است. ورم پستان نیز ممکن است بعلت عفونت های ویروسی یا مزمن رخ دهد که توسط پزشک تشخیص داده میشوداز دیرباز عفونتهای پستان از مشکلات شایع این عضو در بین زنان بوده است. در طب قدیم ایرانی و سایر متون قدیمی پزشکی سایر کشورها، در مورد عفونتها و آبسه های پستان مطالبی یافت می شود.
۱- عفونتهای پستان در دوران شیردهی
۲- عفونتهای پستان در دوران غیر شیردهی
عفونتهای پستان ممکن است محدود به پستان باشند یا به دنبال یک بیماری عمومی در بدن، ظاهر شوند.
علل احتمالی درد سینه ها
درد سینه ها معمولا قبل و یا حین دوره ی قاعدگی طبیعی می باشد و علت اصلی آن تغییرات هورمونی است که در این دوره در بدن خانم ها ایجاد می شود. در این صورت می توانید با استفاده از ژل های مخصوص و یا روغن گل پامچال یا روغن گیاه مریم گلی این نواحی را ماساژ دهید. این کار باعث تسکین درد می شود.
خارش سینه ها می تواند صرفا ناشی از لباس زیر تنگ یا با جنس الیاف مصنوعی باشد. در صورت ادامه ی این مشکل و همراه شدن آن با علائم دیگر به پزشک مراجعه کنید
علت دیگر درد و خارش در سینه ها می تواند ناشی از التهابی به نام ماستیت باشد که در دوره ی شیردهی مادران بروز می کند. این مشکل ناشی از التهاب بافت های پستانی می باشد و معمولا با علائم دیگری مانند تب یا خستگی همراه است. در این صورت از درمان های معمول مانند آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. البته روش های خانگی و طبیعی مانند استفاده از دم کرده ی آویشن به صورت موضعی نیز کارساز است.
در نهایت باید بگوییم که یکی دیگر از علل احتمالی درد در ناحیه ی سینه ها می تواند ناشی از سرطان التهابی سینه ها باشد. این نوع سرطان رایج نیست، اما زمانی که بروز می کند معمولا باعث ایجاد خارش، التهاب و درد و همچنین قرمزی در ناحیه ی سینه ها می شود که پر از مایع لنف است. تشخیص چنین مشکلی برعهده ی پزشک متخصص است.
علل عفونت پستان
1- بسته شدن مجرای شیردر پستان: اگر در طی شیردهی، یک پستان به طور کامل از شیر خالی نشود، یکی از مجاری شیر در پستان می تواند بسته شود و شیر را برگرداند که باعث عفونت پستان می شود.
2- ورود باکتری به پستان: باکتری های موجود در سطح پوست مادر یا دهان نوزاد می توانند از طریق ترک (شکاف) پوست نوک سینه یا سوراخ مجرای شیر، وارد مجاری شیردر پستان مادر شوند و در آنجا رشد کرده و باعث عفونت گردند.این باکتری ها برای نوزاد ضرری ندارد و هر فردی آنها را دارد. این باکتری ها فقط در بافت پستان شما نیستند.
علل احتمالی خارش سینه ها
خارش در ناحیه ی سینه ها امر رایجی است و می تواند ناشی از واکنش های آلرژیک پوست نسبت به برخی از انواع محصولات شیمیایی مانند اسپری ها، دئودورانت ها و ترکیبات آلرژن موجود در آنها باشد. تماس این ترکیبات با پوست باعث ایجاد خارش در ناحیه ی سینه ها می شود.
بنابراین لازم است که در گام اول نسبت به محصولات بهداشتی که استفاده می کنید هوشیارتر باشید و از محصولات مرغوب تر و سالم تر استفاده کنید.از طرف دیگر خشکی پوست و عدم رطوبت کافی آن می تواند عاملی برای خارش پوست شود. برای مقابله با این مشکل کافی است که از لوسیون های بدن، روغن های گیاهی و کرم های مرطوب کننده استفاده کنید. اگر پوست خیلی حساسی دارید بهتر است قبل از انتخاب محصول مورد نظر با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
خارش در ناحیه ی سینه ها همچنین می تواند اولین علامت بارداری باشد. در این صورت معمولا سینه ها با درد خفیفی شروع به خارش می کند. دلیل آن نیز افزایش جریان خون در این ناحیه از بدن است. خوشبختانه این مشکل به تدریج که بدن خود را با تغییرات ایجاد شده وقف بدهد برطرف می شود. در این فاصله می توان با قرار دادن کمپرس آغشته به دم کرده ی گیاه کالاندولا (گل همیشه بهار) خارش را تسکین داد.
اما باید توجه داشته باشید که اگر هر نوع علامت دیگری با خارش همراه شود مانند درد، تومور یا برآمدگی، تغییراتی در شکل سینه ها یا ترشح مایع از آنها باید مسئله را جدی گرفت و به پزشک مراجعه کرد. تمام این مشکلات می توانند نشان دهنده ی وجود عفونت، فیبروآدنوم (شایع ترین توده ی غیر سرطانی سینه)، کیست های خوش خیم و حتی تومور سینه باشد.
در نهایت اینکه خارش سینه ها می تواند صرفا ناشی از لباس زیر تنگ یا با جنس الیاف مصنوعی باشد. اگر مدتی است دچار خارش در ناحیه ی سینه ها شده اید بهتر است ابتدا با تعویض لباس زیر نامناسب عوامل دیگر را نیز در نظر داشته باشید. در صورت ادامه ی این مشکل و همراه شدن آن با علائم دیگر به پزشک مراجعه کنید.
درمان درد و خارش سینه ها
درمان درد و خارش سینه ها متناسب با علل و عوامل آن متفاوت است. اگر مشکل ناشی از واکنش حساسیتی پوست باشد، می توان با استفاده از کرم مرطوب کننده به مشکل پایان داد.در عوض اگر مشکل ناشی از وجود یک بیماری، عفونت یا مشکلات جدی تر باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. در این صورت پزشک با تشخیص علت اصلی مشکل، درمان های لازم را در پیش می گیرد.
عفونتهای پستان در دوران شیردهی
التهاب و عفونت پستان در دوران شیردهی شایع است. البته در حال حاضر با مصرف آنتی بیوتیکها در هنگام زایمان، میزان بروز این عفونتها کاهش یافته است، ولی با این حال هنوز هم بسیاری از مادران شیرده دچار این مشکل می شوند. توجه و مراقبت کافی از پستان در دوران حاملگی و شیردهی می تواند شانس ابتلا به این عفونتها را کاهش دهد. این مراقبتها شامل بهداشت مناسب، جلوگیری از پرشدن شیر در پستان و جلوگیری از بروز خراشهای نوک پستان هستند.
در دوران شیردهی، شستشوی پستان ها قبل و پس از شیردادن به کودک لازم است. نوک پستان بایستی خشک و تمیز نگاه داشته شود و بایستی توجه کرد که تمام قسمتهای پستان نیز کاملاً تمیز شود. رعایت این نکات در پیشگیری از بروز عفونتهای پستان بسیار مؤثر است.عامل میکروبی شایع در بروز عفونتهای پستان، نوعی باکتری بنام «استافیلوکوک اورئوس» است. که معمولاً از طریق خراشهای نوک پستان وارد بافت پستان می شود.
وجود شیر در پستان، محیط غذایی مناسبی برای رشد میکروب فراهم می کنند و به تدریج، تهاجم میکروب به قسمتهای اطراف باعث گسترش بیماری در پستان می شود. در مراحل اولیه بیماری، عفونت محدود به قسمت کوچکی از پستان است ولی با پیشرفت بیماری، قسمتهای دیگر پستان نیز درگیر می شوند، بنابراین حتی الامکان باید از بروز خراشهای نوک پستان جلوگیری کرد. شیر دادن صحیح به نوزاد می تواند از بروز این خراشها جلوگیری کند. همچنین در صورت بروز این خراشها، تخلیه مکرر پستان از شیر و رعایت بهداشت نوک پستان برای جلوگیری از عفونت پستان باید انجام شود.رعایت بهداشت پستانها در دوران بارداری و شیردهی، شانس ابتلا به عفونتهای پستان را در دوران شیردهی کاهش می دهد.
مادران شیرده در دو مرحله از دوران شیردهی مستعد ابتلا به عفونت پستان هستند:
۱- در طی ماه اول شیردهی بعد از اولین حاملگی: در این زمان به خاطر عدم آگاهی و تحربة کافی مادر نوک پستانها بیشتر در معرض صدمه هستند. بهداشت پستان ها کمتر رعایت می شود و مراقبت کافی از پستانها به عمل نمی آید. به این ترتیب حدود ۷۵% از آبسه های پستان در دوران شیردهی، در ماه اول پس از زایمان اتفاق می افتند.
به مادران جوان توصیه می شود:
هنگام شیردادن به نوزاد، قسمت هاله و نوک پستان را وارد دهان نوزاد کنید. در صورتی که فقط نوک پستان وارد دهان نوزاد شود، احتمال ایجاد خراشهای نوک پستان بیشتر است.
قبل و پس از شیردادن به نوزاد نوک پستان ها را با آب گرم بشوئید.
همواره نوک پستان و هاله اطراف آن را تمیز و خشک نگاهدارید.
هر گاه نوزاد شما گرسنه بود، به او شیر بدهید. با این کار نه تنها شیر شما زیاد می شود، بلکه بعلت تخلیه مکرر شیر احتمال عفونت های پستان کاهش می یابد.
در زمان گرفتن کودک از شیر:
در این دوران به خاطر تجمع بیشتر شیر در پستانها و همچنین به خاطر وجود دندان در دهان کودک و صدمه به نوک پستان، امکان بروز عفونت افزایش می یابد.در هر حال در صورت بروز بیماری، بیمار از قرمزی و تورم دردناک پستان شاکی است که اغلب با علائمی مثل تب همراه است. در مراحل اولیه تنها التهاب و قرمزی مختصری در پوست دیده می شود و در صورتی که درمان انجام نشود، با پیشرفت بیماری آبسه تشکیل شده و پوست روی آن ممکن است حالت زخمی پیدا کند. در بیمارانی که تحت درمان آنتی بیوتیکی قرار گرفته اند ممکن است علائم معمول بیماری وجود نداشته و تنها توده ای قابل لمس باشد، بنابراین بیماری می تواند از نظر بالینی در دو مرحله باشد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمائید؟
برونشیت (عفونت مسیرهای بزرگ هوا در ریه ها (نایژه ها)) اغلب خود به خود بهتر میشود و بنابراین نیازی به مراجعه به پزشک نیست. اگر علائم زیر را داشتید یعنی باید به پزشک مراجعه نمائید:
اگر تب، خس خس سینه و سردردها بدتر شد.
اگر تند تند نفس می کشیدید، تنگی نفس یا درد سینه داشتید.
اگر خون سرفه می کردید یا اگر خلط تیره رنگ شده بود.
اگر گیج یا خواب آلود بودید.
اگر سرفه بییش از ۳ تا ۴ هفته طول کشید.
اگر برونشیت در شما چندین بار عود کرده باشد.
اگر هر گونه علائم دیگری به وجود آمد که سبب نگرانی شما شده است.
آیا نیازی به آزمایشهای دیگر هست؟
اگر برونشیت دارید و علائمتان خفیف است (عفونت مسیرهای بزرگ هوا در ریه ها (نایژه ها)) دارید اغلب نیاز به هیچ آزمایشی نیست. اگر علائم شدیدتر بوده و نیاز دارید که به بیمارستان بروید در این صورت ممکن است نیاز باشد که آزمایشهای زیر را انجام دهید:
ممکن است برای تایید تشخیص و تعیین میزان عفونت یک عکس با اشعه ایکس گرفته شود.
درمان عفونت سینه چیست؟
اگرچه اغلب عفونت های سینه خفیف بوده و خود به خود بهتر میشوند، برخی موارد بسیار جدی شده و حتی تهدید کننده حیات است. در مورد برونشیت (عفونت مسیرهای بزرگ هوا در ریه ها (نایژه ها)) اغلب در عرض ۷ تا ۱۰ روز بدون هیچ دارویی خوب میشوند. اگر گمان کردید که سینه پهلو (عفونت شدید ریه) دارید به یک پزشک مراجعه نمائید.شما میتوانید برای درمان گیاهی برونشیت به این لینک ( فواید ریحان ) مراجعه و اطلاعات مناسبی را جهت درمان برونشیت بدست آورید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼