چگونه احتمال باروری را افزایش دهیم؟
اگر به درستی برای بارداری تون برنامه ریزی نکنید، ممکنه تلاش شما برای بارداری ماه ها ناامیدکننده باشه.
عوامل متعددی وجود داره که بر شانس باروری تاثیر میذاره. اگر به درستی برای بارداری تون برنامه ریزی نکنید، ممکنه تلاش شما برای بارداری ماه ها ناامیدکننده باشه. برای یک زن و شوهر سالم که به طور منظم رابطه جنسی دارند، احتمال حاملگی بین ۱۵ تا ۲۵ درصد برای هر دوره قاعدگی هست. ما اینجا به بررسی و موشکافی این عوامل میپردازیم.
تاثیر هورمون های بدن بر باروری
قاعدگی نامنظم ، محاسبات تخمک گذاری شما رو به هم میریزه و شما رو پریشان تر میکنه. که این مشکل اغلب ناشی از عدم تعادل هورمون هاست. چون طول عمر تخمک ها کوتاهه، مهمه که برای باروری در طول تخمک گذاری، رابطه جنسی داشته باشین.
افزایش سن (بیش از 30 سال)
شانس بارداری پس از 30 سالگی شروع به کم شدن میکند. همانطور که سن شما زیاد میشه، شانس بارداری شما نیز کاهش می یابد، و هنگامی که شما به 40 سالگی برسید، با افت شدید مواجه میشه. عامل سن همچنین بر سلامت مادر و کودک تاثیر میذاره. داشتن بچه انتخاب شخصی هر زن و شوهریست و همچنین بستگی به شرایط مالی و جسمی زن و شوهر دارد. از آنجایی که تاخیر انداختن در بارداری بر سن باروری تاثیر میذاره، ایده عاقلانه ای نیست. با افزایش سن، تعداد و کیفیت تخمک های تولید شده توسط تخمدان کاهش می یابد. همچنین بیماری هایی مانند آندومتریوز، فیبروئیدها و پولیپ ها که با افزایش سن بروز پیدا میکنن، احتمال بارداری را کاهش میده. خطر ابتلا به حاملگی خارج از رحم و سقط جنین در سنین بالا وجود داره. ممکنه کودک هنگام تولد وزن کم، اختلالات کروموزومی یا اختلالات غیر ژنتیکی داشته باشه.
اختلال در باروری با برخی بیماری ها
برخی از بیماری ها ، به ویژه اونایی که بر اندام های تناسلی اثر میذارن، می تونن مانع بارداری شما بشن. اختلال خود ایمنی، لوپوس، دیابت، بیماری تیروئید یا آرتریت روماتوئید ممکن است در باروری شما اختلال ایجاد کنه.
کمبود یا اضافه وزن
وزن کم یا داشتن اضافه وزن تا حد زیادی بر احتمال بارداری شما تاثیر میذاره. اگر چربی بدن شما 10 تا 15 درصد بالاتر از سطوح طبیعی باشه، بدن شما به احتمال زیاد استروژن بیشتری تولید میکنه که تعادل چرخه تولید مثل شما رو از بین می بره. به طور مشابه سطوح کم چربی میتونه کل پروسه تولید مثل رو کاهش بده.
برخی داروها باروری رو تحت تاثیر قرار میدن
از داروهای ضد افسردگی، آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد درد و داروهای دیگه که برای درمان بیماری های مزمن استفاده میشه، اجتناب کنید، زیرا ممکنه باعث ناباروری موقت بشن. برای راهنمایی بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
مطالعات نشون داده که زنان شاغل که شغلشون ممکنه سطوح بالای استرس، دمای شدید، اشعه و هوای آلوده رو دربرداشته باشه بیشتر دچار مشکلات باروری میشن.
اگر شما بیش از یک ساله که برای بارداری تلاش کرده اید و نتیجه ای نگرفتین، وقتشه که هر دونفرتون به یه دکتر خوب مراجعه کنین. چون باروری همون اندازه که به زن بستگی داره به مرد هم بستگی داره.
مراقبت از سلامتی قبل از بارداری
قبل از اینکه برای بارداری برنامه ریزی کنید، باید مراقب سلامتی خود باشید. حتی بهتره شما برای بارداری غیر منتظره و بدون برنامه ریزی آمادگی داشته باشین.
-ورزش کنین، غذای سالم بخورید، آرامش داشته باشین وذهنتون رو از سردرگمی و دغدغه دور کنید و عادات بدتون رو ترک کنین. اگر این کارها رو تا الان انجام ندادین، الآن که میخواهید باردار بشین انگیزه لازم زو برای انجامشون دارین.
-پزشک شما میتونه بهتون کمک کنه با تجویز ویتامین های قبل از زایمان که حاوی مقادیر زیادی فولیک اسیده و فواید زیادی برای شما و نوزادتون داره.
-عادات ناسالم مانند مصرف الکل و سیگار کشیدن رو ترک کنید، چون ممکنه منجر به ناباروری بشه. علاوه بر این، ممکنه در هفته اول بارداری نیز برای شما و نوزادتان مشکلاتی ایجاد کنه.
نکاتی برای قبل از اقدام به بارداری
هم به صورت ذهنی و هم جسمی خودتون رو برای بارداری آماده کنین.
-کنترل زایمان تون رو چند ماه قبل از برنامه ریزی برای بارداری به دست بگیرین. اگر مشکلات قاعدگی یا عدم تعادل هورمون های بدن تون رو دارین حتما قبل از بارداری این مشکلات رو رفع کنین و تا سطح هورمون های بدنتون طبیعی نشده، باردار نشید. مصرف قرص های جلوگیری از بارداری باعث تغییرات سطح هورمون ها میشه و زمانی که شما برای باردار شدن مصرف شون رو قطع میکنین، زمان میبره تا هورمون ها به حالت عادی برگردن.
-از اونجا که هدف از قرص های جلوگیری از بارداری جلوگیری از تخمک گذاریه، هنگامی که شما مصرف این قرص ها رو متوقف کنید و به بدنتون استراحت بدین، هورمون ها دوباره شروع به کار میکنن و تخمک گذاری دوباره شروع میشه. حتما باید با دکترتون در این مورد مشورت کنین.
-مراقبت های قبل از بارداری برای زنان این روزها در دسترس همه هست، که می تونه منجر بشه به افزایش شانس باردار شدن، داشتن یه حاملگی سالم و همچنین یک کودک خوب. حداقل ۳ ماه قبل از باردار شدن برنامه تون رو شروع کنین و همسرتون رو در این راه با خودتون همراه کنین. سلامت جسمی و روانی همسرتون هم برای شما و هم نوزادتون اهمیت داره.
خیلی مهمه که قبل از بارداری پزشک در جریان سابقه پزشکی خانوادگی زن و شوهر، قرار بگیره، چون ممکنه خطرات ژنتیکی در انتظار فرزندتون باشه. برخی از زوجها ممکنه مجبور بشت از مشاوره ژنتیکی برای درک این ریسک استفاده کنن.
اطلاع از همه اتفاقات و تغییرات در دوران باداری، شما رو به لحاظ ذهنی آماده میکنه و همچنین سطح اعتماد شما رو افزایش میده. یادتون باشه همسرتون رو در طول این سفر ۹ ماهه با خودتون همراه کنین این به شما کمک میکنه تا تعادل زندگی تون رو حفظ کنین و والدین مسئولیت پذیرتری بشین. و در نهایت شما بعد از ۹ ماه تحمل سختی ها و چشیدن لذت های بارداری، میوه زندگی تون رو در آغوش میگیرین و به ارزش این تلاش پی میبرین.
منبع:
دونفره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼