کیست تخمدان در زنان، اطلاعات مربوط به آن
تخمدان ها قسمتی از دستگاه تولیدمثلی زنانه هستند. تخمدان ها در قسمت پایین شکم دو طرف رحم قرار گرفتهاند.
کیست تخمدان یکی از شایعترین بیماری های خانم ها در سنین باروری است. در این مقاله به کلیات مربوط به کیست تخمدان و انواع آن مروری خواهیم داشت.
کیست تخمدان چیست؟
تخمدان ها قسمتی از دستگاه تولیدمثلی زنانه هستند. تخمدان ها در قسمت پایین شکم دو طرف رحم قرار گرفتهاند. همه خانمها دو تخمدان دارند که تخمک ها و هورمونهای استروژن و پروژسترون را آزاد میکنند.
گاهی اوقات، کیسهای پر از مایع که به آن کیست تخمدان گفته میشود، در تخمدان ها به وجود میآید. بسیاری از خانمها در طول عمرشان حداقل یک کیست دارند. در بیشتر موارد، کیستها بدون درد و علائم هستند.
انواع کیست تخمدان
انواع مختلفی از کیست تخمدان وجود دارند مثل کیست در موئید یا کیست اندومتریوما .البته کیست های فعال به دو دسته کیست فولیکولی تخمدان و کیست کورپوس لوتئوم (کیست جسم زرد) هستند.
کیست فولیکولی
در طول سیکل قاعدگی خانم ها، یک سلول تخمک در کیسهای به نام فولیکول رشد میکند. این کیسه داخل تخمدان ها قرار دارد. در بیشتر مواقع، این فولیکول یا کیسه پاره شده و سلول تخمک از آن خارج میشود و این حالت طبیعی است. اما در برخی شرایط، فولیکول پاره نمیشود و مایع داخل فولیکول باعث به وجود آمدن کیست فولیکول میشود.
کیست جسم زرد یا کیست کورپوس لوتئوم
کیستهای فولیکولی بعد از رها شدن سلول تخمک حل میشود. اما اگر کیسهها حل نشوند و منفذ کیسه بسته شود، مایعات بیشتری ممکن است داخل کیسه جمع شود و تجمع مایعات بیشتر در کیسه باعث ایجاد کیست کورپوس لوتئوم یا کیست کیسه زرده میشود.
انواع دیگر از کیست تخمدان شامل موارد زیر میشود:
کیست درموئید تخمدان :
رشد اجزای کیسه مانند در تخمدان ها که شامل مو، چربی و بافتهای دیگر است.
"برای اطلاعات بیشتر در رابطه با کیست درموئید کلیک کنید"
کیست آدنوما تخمدان :
کیسه های غیر سرطانی که در قشر خارجی تخمدان ها رشد میکنند.
کیست اندومتریوز تخمدان :
بافتی که در حالت عادی در داخل رحم رشد میکند، به خارج رحم منتقل شده و به تخمدان ها میچسبد و باعث به وجود آمدن کیست اندومتریوز میشود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک یا همان تنبلی تخمدان :
در این بیماری تخمدانهای فرد دارای تعداد زیادی کیست کوچک است که میتواند باعث افزایش حجم تخمدان ها شود. اگر سندروم تخمدان پلی کیستیک یا همان تنبلی تخمدان درمان نشود، باعث نازایی میشود.
کیست هموراژیک تخمدان :
کیست هموراژیک در تخمدان یا Hemorrhagic Ovarian Cyst که به آن HOC هم گفته میشود، در اثر خونریزی در کیستهای تخمدانی به وجود میآیند. این کیست ها به دلیل مشکلات در تخمک گذاری به وجود میآیند و تنها برای خانمهایی اتفاق میافتد که یائسه نشده باشند.
علائم کیست تخمدان
در بیشتر مواقع، کیست تخمدان بدون علائم است. البته هر چه کیست بزرگتر شود، برخی نشانهها پدیدار میشوند، مثل:
- التهاب یا بادکردگی شکمی
- حرکات دردناک روده
- درد لگن قبل و بعد از پریودی
- درد در هنگام نزدیکی
- درد در ناحیه کمر یا ران پاها
- سفتی سینه ها
- حالت تهوع و استفراغ
علائم داشتن کیست تخمدان که نیاز به پیگیری پزشکی سریع دارند:
- درمان وخیم یا تیر کشیدگی در ناحیه شکم
- تب
- غش کردن یا سرگیجه
- تنفس بیش از حد
این نشانهها میتواند علائم پارگی کیست تخمدان یا پیچ خوردگی تخمدان باشد که هردوی این موارد اگر درمان نشوند عوارض وخیمی دارند.
عوارض کیست تخمدان
بیشتر کیست های تخمدان خوشخیم هستند و بدون نیاز به درمان با گذشت زمان بهبود پیدا میکنند. در برخی موارد نادر، ممکن است پزشک کیست تخمدان سرطانی را شناسایی کند.
پیچ خوردگی تخمدان یکی دیگر از عوارض کیست تخمدان است. پیچ خوردگی تخمدان وقتی اتفاق میافتد که کیست های بزرگ باعث چرخش تخمدان و خارج شدن آن از حالت اصلی شوند. در این حالت، خونرسانی به تخمدان قطع شده و اگر درمان نشود باعث از بین رفتن بافت تخمدان پیچ خورده میشود.
پاره شدن کیست تخمدان هم باعث درد بسیار شدید و خونریزی داخلی میشود. این عارضه باعث افزایش ریسک ابتلا به عفونت و بیماری های تهدید آمیز میشود.
تشخیص کیست تخمدان
پزشک ممکن است در حین معاینه شکمی، بادکردگی تخمدان ها را حس کرده و انجام سونوگرافی را تجویز کند تا از وجود کیست مطلع شود. روش هایی که برای تشخیص وجود کیست به کار برده میشود شامل موارد زیر است:
- CT اسکن تشخیص کیست تخمدان : در این آزمایش از تخمدان ها تصویر برداری میشود.
- MRI برای تشخیص کیست تخمدان : در این تست با استفاده از میدان مغناطیسی اندامهای داخلی مشاهده میشوند.
- سونوگرافی برای تشخیص کیست تخمدان : تست تصویر برداری که بیشتر از دو تست قبلی برای تشخیص وجود کیست استفاده میشود.
از آنجایی که بیشتر کیستها به صورت خود به خودی رفع میشوند، پزشک ممکن است بلافاصله بعد از تشخیص وجود کیست اقدام به درمان آن نکند. مهم است که کیست را در هفتههای بعد از تشخیص تحت نظر داشته باشید تا اگر تغییری در آن ایجاد شد برای درمان اقدام نمایید.
درمان کیست تخمدان چیست
نقش کیست تخمدان در بارداری بسیار مهم است و مهم است که در صورت تمایل به بارداری، کیست درمان گردد. اگر کیست تخمدان بعد از مدتی از بین نرود، پزشک موارد درمانی زیر را توصیه میکند:
قرص ضد بارداری برای درمان کیست تخمدان
با استفاده از این قرصها تخمک گذاری متوقف شده و از به وجود آمدن کیست جدید جلوگیری میشود.
لاپاراسکوپی کیست تخمدان
یک نوع جراحی کیست تخمدان لاپاراسکوپی است. اگر کیست تخمدان کوچک باشد و سرطانی نباشد، پزشک با انجام لاپاراسکوپی میتواند کیست را بردارد.
لاپاراتومی کیست تخمدان
یک نوع عمل کیست تخمدان لاپاراتومی است. اگر کیست درون تخمدان بزرگ باشد، نمونه برداری انجام خواهد شد و اگر نشان داده شود که کیست سرطانی است از هیسترکتومی برای برداشتن کیست استفاده میشود.
نتیجه گیری:
کیست تخمدان انواع مختلفی دارد که بسته به محل پیدایش و حالت آنها نامگذاری میشوند. درمان این کیست ها به مقدار زیادی بستگی به نوع آن دارد، و تشخیص نوع آن برای درمان بسیار مهم است.
منبع:
دکتر سوشا
نظر کاربران
سلام من دختر ۲۰ ساله مجرد هستم کیست ۲ س درموعید داشتم و عمل کردم ولی هنوزم پریودیم نامنظمه و هنوز داخل رحمم کیست های کوچکی دارم .چیکا کنم ک قاعدگیم منظم بشه ؟؟
پاسخ ها
سلام و ممنون از توجهتون
برای طرح سوال و گرفتن پاسخ فقط از لینک زیر استفاده کنید
https://moshavere.niniban.com/