اختلالات هورمونی در زنان، تاثیر آن بر پوست و مو
همه می دانیم که وجود هورمون ها برای بقای عملکردهای سلولی ضروری است. اما گاهی عدم کارکرد بهینه آن ها میتواند اختلالات مختلفی در بدن ایجاد کند.
همه می دانیم که وجود هورمون ها برای بقای عملکردهای سلولی ضروری است. اما گاهی عدم کارکرد بهینه آن ها میتواند اختلالات مختلفی در بدن ایجاد کند. در این مطلب شما را با تاثیر اختلالات هورمونی بر پوست و مو آشنا خواهیم کرد.
سلامت پوست و مو برای همه افراد امری مهم تلقی میشود چرا که پوستی جوان و شاداب میتواند بسیاری از جنبههای زندگی مانند اعتماد به نفس و عملکرد اجتماعی بهتر را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین پوست اولین سد دفاعی بدن در مقابل عوامل بیماریزای خارجی محسوب شده و حفظ سلامت آن از این نظر نیز اهمیت ویژهای دارد.
تاثیر اختلالات هورمونی بر پوست و مو
هورمونها در واقع به صورت کلی کنترل عملکردهای فیزیولوژیک در بدن را به عهده دارند. اما اگر به صورت طبیعی روند کار خود را حفظ نکنند دردسر ساز میشوند. یکی از تاثیراتی که اختلالات هورمونی بر جای میگذارد به خطر انداختن سلامت پوست و مو است.
شاید شما نیز به دفعات تبلیغاتی از داروهای هورمونی برای حفظ و برگرداندن سلامت پوست و مو دیده باشید. در واقع به صورت علمی تاثیر عملکرد هورمونها بر رشد و سلامت موها و پوست ثابت شده است و به همان اندازه، اختلال در هورمونها میتواند آثار نامطلوب سلامتی روی موها و پوست داشته باشد. در ادامه با تاثیر اختلالات هورمونی بر پوست و مو آشنا خواهید شد.
۱. تاثیر اختلال هورمون انسولین بر پوست و مو
از جمله اختلالات هورمونی شایع و تاثیرگذار روی پوست و مو، میتوان اختلال در ترشح هورمون انسولین را نام برد. هورمون انسولین وظیفه حفظ میزان متناسب قند خون را به عهده دارد و در صورت عدم کارکرد صحیح، بیماری دیابت را ایجاد میکند. اما علاوه بر دیابت اختلال در ترشح این هورمون میتواند به تغییراتی در پوست منجر شود. از جمله آن میتوان قرمزی پوست و افزایش رنگ دانههای پوستی را نام برد. این رنگدانهها بیشتر خود را در نواحی گردن، کشاله ران و زیر بغلها نشان میدهند. همچنین در موارد شدیدتر میتواند منجر به تجربه التهابات پوستی مکرر و پی در پی در بدن شود.
در مراحل نهایی و کنترل نشده و با توجه به پیشروی بیماری دیابت، فرد مبتلا میتواند علائمی مانند زخم شدن نواحی مختلف پوست به ویژه در پاها را تجربه کند که با نام بیماری زخم پای دیابتی نیز تشخیص داده میشود که در صورت عدم درمان به موقع میتواند موجب درگیر کردن بافتهای عضله و استخوانی شده و متاسفانه در بسیاری موارد پزشکان را ناچار به انجام عمل قطع عضو میکند.
۲. تاثیر اختلال هورمون تیروئید بر پوست و مو
یکی دیگر از موارد قابل بررسی در خصوص تاثیر اختلالات هورمونی بر پوست و مو، بررسی اختلال در عملکرد غده تیروئید است. غده تیروئید نقش بسیار مهمی در رشد سلولها دارد و کمکاری یا پرکاری غیر طبیعی آن میتواند بیماری زا باشد. پرکاری تیروئید میتواند به نازک و حساس شدن پوست منجر شود و همچنین میزان تعریق در بدن را افزایش دهد. علاوه بر موارد ذکر شده پر کاری تیروئید میتواند باعث ایجاد رنگدانههای غیرطبیعی و کهیر زدن در پوست شود و همچنین خارشهای پوستی به همراه آورد. پرکاری تیروئید هم چنین منجر به نازک شدن تارهای مو و افزایش ریزش مو شده و ناخنها را بسیار خشک و شکننده میکند.
کم کاری تیروئید نیز آثار سو خود را با بروز علائم و اختلالاتی مانند خشکی بیش از حد پوست، زخم شدن پوست و مستعد کردن آن برای رویش قارچهای خشکی دوست، خشن و شکننده شدن موها و اصطلاحا شاخی شدن موها و کاهش شدید رشد موها نشان میدهد.
۳. تاثیر اختلال هورمون کورتیزول بر پوست و مو
کاهش و یا افزایش ترشح هورمون کورتیزول نیز میتواند اختلالات پوست و مو را به همراه داشته باشد. افراد با سطوح بیش از حد کورتیزول پوستی شکننده داشته و ترکهای مختلفی در نواحی شکم و رانها مشاهده میکنند. همچنین این افراد معمولا با کوچکترین ضربهای در ناحیه پوست دچار خونمردگی و کبودی میشوند و در معرض ابتلا به طیف زیادی از بیماریهای قارچی قرار میگیرند. افزایش کورتیزول از طرف دیگر موجب پر مویی و رشد بیش از حد موهای بدن و به ویژه موهای زائد میشود.
کمبود مقادیر طبیعی کورتیزول از طرف دیگر خود را به صورت اختلالاتی از جمله تغییر در میزان رنگدانههای پوستس در نواحی مختلف پوست مشخص میکند و باعث میشود پوست برخی مناطق بدن تیرهتر از سایر نواحی بدن باشد.
۴. تاثیر اختلال هورمونهای جنسی بر پوست و مو
افزایش بیش از حد سطوح هورمونهای زنانه منجر به بروز مشکلاتی از قبیل جوشهای پوستی و آکنه و پرمویی در صورت میشود. همچنین این موضوع میتواند باعث تشدید ریزش موی سر شود. از طرف دیگر کاهش هورمونهای جنسی در زنان که معمولا به دنبال یائسگی اتفاق میافتد، میتواند باعث بروز مشکلاتی از قبیل خشکی پوست، افزایش چین و چروکهای پوستی و کاهش رشد ناخنها شود.
۵. تاثیر اختلال هورمونهای بارداری بر پوست و مو
هورمونهای بارداری در واقع همان هورمونهای جنسی زنانه هستند، با این تفاوت که مکانیسم عمل آنها در دوران بارداری با تغییراتی شدیدی همراه است. از اینرو آنها را با هورمونهای بارداری نام میبرند. هورمونهای بارداری به طور کلی در طول دوران بارداری میتوانند به اختلالاتی از قبیل شکنندگی و ترک خوردن پوست در ماههای اولیه بارداری منجر شوند. در ماههای بعدی این هورمونها میتوانند اختلالاتی مثل افزایش بیش از حد رشد موها و ناخنها را ایجاد کرده و پس از زایمان منجر به ریزش موی شدید شوند.
تشخیص اختلالات هورمونی
یکی از عوامل تشخیص راحت وجود اختلالات هورمونی در بدن تغییرات رشد و سلامت موها، پوست و ناخنها است. از جمله عوامل مشکوک میتوان پر مویی به ویژه در موهای زائد، خشکی بیش از حد پوست، ریزش مو و خشک و شکننده شدن ناخنها را نام برد. معمولا با دیدن این ویژگیها و مراجعه به پزشک، پزشک شما میتواند به راحتی و با تجویز آزمایش خون سطوح هورمونهای مشکوک را به راحتی مطالعه کند و در صورت تشخیص هر نوع اختلال نسبت به درمان اقدامهای لازم را آغاز کند.
درمان اختلالات هورمونی
همان طور که مشاهده کردید تاثیرات سوء بسیاری در اثر اختلالات هورمونی در بدن ایجاد میشود و درمان را تبدیل به امری ضروری میکند. برای درمان اختلالات هورمونی در مراحل اولیه راهکارهای زیر توصیه میشود.
۱. تمیز نگه داشتن پوست
روزانه صورت خود را شست و شو دهید و برای این کار از صابونهای غیرالکلی استفاده کنید. همچنین پس از هر بار حمام یا دوش گرفتن با استفاده از لوسیونهای بهداشتی رطوبت پوست خود را تامین کنید و از خشک شدن پوست جلوگیری کنید.
۲. کنترل وزن
معمولا یکی از عوامل تحریک کننده افزایش ترشحات هورمونی افزایش وزن است. شما میتوانید با ورزش کردن و برخورداری از یک رژیم غذایی مناسب با کنترل وزن خود به کنترل ترشح هورمونهای بدن کمک زیادی کنید.
۳. ارتقا سبک زندگی
بسیاری از مشکلات و اختلالات هورمونی در بدن در نتیجه استرس، تنش، اضطراب و افسردگی به وجود میآیند. سعی کنید با تغییر شیوه زندگی و مدیریت هیجانات منفی، خشم و استرس از تغییرات هورمونی در بدن جلوگیری کنید.
۴. رژیم غذایی سالم
یکی از موارد لازم برای عملکرد صحیح غدد و به دنبال آن حفظ سطوح مطلوب هورمونها در بدن برخورداری از رژیم غذایی سرشار از ویتامینها و املاح معدنی است. در صورت کمبود هریک اولین اختلال معمولا در تغییر فعالیت و میزان ترشح هورمونها ایجاد میشود. سعی کنید غذاهای سرشار از ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز کارکرد غدد را برای بدن خود فراهم کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼