سندروم تخمدان پلی کیستیک، چرا و چگونه ایجاد میشود؟
تخمدان پلی کیستیک یکی از سندرومها و بیماریهای زنان است.
تخمدان پلی کیستیک یکی از سندرومها و بیماریهای زنان است. این مشکل و بیماری در سال های اخیر بسیار شایع گشته است. این سندروم در دختران مجرد نیز زیاد است. ممکن است شما نیز دچار این بیماری باشید ولی اصلا از وجود آن خبردار نباشید. در این مطلب به موضوع سندروم تخمدان پلی کیستیک میپردازیم و دربارهی علائم و راههای تشخیص آن صحبت میکنیم.
تخمدان پلی کیستیک چرا و چگونه ایجاد میگردد؟
این سندروم معمولا با بزرگ شدن یکی از تخمدانها و ضخیم شدن سطح آن همراه میباشد. تخمدان پلی کیستیک دلیل خاص و مشخصی ندارد و تا به حال علت آن شناسایی نگشته است.
به طور کلی این سندروم در زنان چاق بیشتر دیده میشود. در واقع تخمدان پلی کیستیک به دلیل افزایش هورمون اندروژن اتفاق میافتد. افرادی که دچار این بیماری هستند معمولا دارای قاعدگیهای منظمی نمیباشند و با تاخیر پریود میشوند.
این سندروم باعث میشود تا فرد تخمک گذاری ماهانه و پی در پی نداشته باشد. این مشکل سبب اختلال در قاعدگی و نازایی می شود. معمولا در افراد دچار به این بیماری پر مویی نیز دیده میشود.
ترشح نوعی هورمون از غدد هیپوتالاموس و هیپوفیز، افزایش مجموعهای از هورمونهای تخمدان، افزایش هورمون استروژن محیطی، افزایش هورمون آدرنال و افزایش هورمون انسولین از عوامل موثر در ایجاد تخمدان پلی کیستیک می باشد.
این بیماری یکی از مهمترین و شایعترین عامل نازایی در بین زنان میباشد. در واقع این بیماری به دلیل ایجاد اختلال در تخمک گذاری فرد بارور نمیشود و حاملگی انجام نمیشود.
کدام بیماریها در کنار این سندروم ایجاد میشوند؟
زمانی که فرد دارای سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشد عوارض و مشکلات دیگر نیز به وجود میآید.
اولین عوارض این سندروم پرمویی مردانه است. در بدن فرد بیمار به دلیل افزایش و بهم خوردن تعادل هورمونها مردانه بیشتر میگردد و در نتیجه آن موهای زائد بدن بیشتر میشود.
دومین عوارض این سندرم افزایش چربی و تجمع آن در مرکز بدن و نواحی شکم میباشد. اندازه و سایز دور کمر زیاد میشود. با ایجاد این عارضه ممکن است فرد دچار دیابت نوع دوم گردد. در واقع با وجود تجمع چربیها انسولین به داخل سلولها نفوذ نمیکند.
بیماریهای قلبی و عروقی نیز در کمین افراد دارای تخمدان پلی کیستیک میباشد. همچنین پوست بدن این افراد چربی زیادی تولید میکند و ممکن است آکنههایی روی صورت پدیدار گردد.
تشخیص بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک
در این بیماری فرد زمانی که آزمایشات خون را انجام میدهد دیده میشود که مقدار چربی خون بد و کلسترول بیشتر شده و میزان چربی خون خوب کمتر میگردد.
در واقع افزایش چربی خون یکی از علائم شایع در سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشد. افزایش فشار خون نیز از دیگر علائم این بیماری است. این افزایش خون ممکن است سبب بیماریهای قلبی و عروقی گردد. مشکلات مفاصل و آرتروز نیز در این بیماران ایجاد میشود.
اگر دکتر بخواهد تخمدان پلی کیستیک را در بیمار به طور دقیق تشخیص دهد، قبل از هر چیز آزمایشات خون شما را بررسی مینماید. بررسی چربی خون و کلسترول در آزمایشها بسیار مهم است.
دیگر مورد اصلی تاخیر در قاعدگی و نداشتن دوره قاعدگی منظم است. چنانچه فرد تخمک گذاری پی در پی نداشته باشد با تطبیق دادن سایر آزمایشها میتوان تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک را گذاشت. پرمویی مردانه نیز از علامتهای مهم این بیماری میباشد. اگر در آزمایش خون هورمونهای تخمدان در مجموع افزایش یابند پزشک میتواند سندروم را در فرد تشخیص دهد.
برای درمان این سندروم باید چه کرد؟
افراد دچار به تخمدان پلی کیستیک باید در طی سه مرحله درمان را شروع نمایند. در این بیماران علاوه بر درمان نازایی و عدم تخمک گذاری باید دو مشکل پرمویی مردانه و کاهش هورمون استروژن نیز حل شود.
برای درمان پرمویی مردانه و آکنه باید فرد تحت درمان دارویی قرار بگیرید. در اصل در افرادی که دچار این مشکل هستند موهای زائد در نواحی صورت، سینه و کشاله ران بیشتر میگردد.
دوره درمان این مشکل شش ماه میباشد، باید مراقب بود تا در این دوره بارداری رخ ندهد. البته در مواقعی که فرد مشکل حادی ندارد میتوان با قرصهای ضد بارداری نیز این مشکل را حل نمود.
برای درمان هورمون مردانه نیز باید دارو درمانی صورت گیرد. اغلب مواقع با درمان پرمویی مردانه هورمون استروژن کاهش مییابد و این مشکل نیز حل میگردد.
در صورتی که فرد دچار سندروم پلی کیستیک حاد باشد، نازایی اتفاق میافتد. برای درمان نازایی در این افراد میتوان از روشهای القای تخمک گذاری استفاده نمود.
معمولا به افراد دارای این مشکل توصیه میشود تا قبل از ۲۵ سالگی باردار شوند. خوردن خوراکیهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس برای این افراد بسیار مضر است. همچنین تمام مواد غذایی دارای مواد نگه دارنده اصلا توصیه نمیگردد.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼