مراحل رشد نوزاد، شش ماه اول
دنیای نوزاد کوچک شما از دید او در یک محیط تار همراه با صداهای مختلف محدود می شود و در چند هفته اول زندگی چیزهای مختلف را بسته به اهمیت آنها تقسیم بندی می کند.
دنیای نوزاد کوچک شما از دید او در یک محیط تار همراه با صداهای مختلف محدود می شود و در چند هفته اول زندگی چیزهای مختلف را بسته به اهمیت آنها تقسیم بندی می کند. چهره و صدای شما در بین اولین چیزهایی است که نوزاد می شناسد. او این شناخت را با واکنش هایی مانند لبخند زدن، تکان دادن پاها و دست ها یا سروصداهای کودکانه از خود نشان میدهد.
او حافظه و شنوایی خوب خود را با آرام شدن هنگامی که یک نوار صوتی صدای ضربان قلب پخش می کنید نشان میدهد. این صدایی است که نه ماه تمام به آن عادت کرده است.
بدو تولد
در نیم ساعت اول بعد از تولد نوزاد چشم هایش را هنگام حرف زدن شما تکان میدهد. بعد از یک هفته او صدایتان را می شناسد و بعد از دو هفته نشان می دهد که شما را می شناسد. اگر با او از فاصله بیست تا بیست و پنج سانتی متری صحبت کنید می تواند صورت شما را ببیند و دهانش را در پاسخ به شما باز و بسته می کند.
یک ماهگی
او به تون صدای شما واکنش نشان میدهد و وقتی با صدایی آرام با او صحبت کنید آرام می شود و در واکنش به صداهای ناگهانی و خشن مضطرب می شود. وقتی سعی میکند حرف بزند به شدت هیجان زده می شود و تمام بدنش تکان میخورد. او با چشمهایش یک شیء متحرک را دنبال می کند.
دو ماهگی
آماده لبخند زدن به چهره و صدای شماست. در پاسخ به صداها اطرافش را نگاه می کند و با علاقه شدید به اشیای اطرافش خیره می شود.
سه ماهگی
فرزند شما آگاهی بیشتری از جسم خود پیدا کرده است و به دست هایش نگاه می کند و آنها را حرکت می دهد. او به مکالمه شما با لبخند زدن، صداهای کودکانه و تکان دادن بدنش واکنش نشان می دهد.
چهار ماهگی
فرزند شما درباره چیزهایی که میبیند صداهایی که می شنود و مردم اطرافش کنجکاو است. او دوست دارد با گذاشتن چند بالش در اطرافش بنشیند تا بتواند اطرافش را نگاه کند. اکنون اطرافش را نوزاد شما می شناسد و برنامه های منظم را به خاطر می آورد. او از دیدن سینه مادر یا بطری شیر هیجان زده می شود. وقتی او را به پشت بخوابانید با پاهایش بازی می کند.
پنج ماهگی
نوزاد شما اکنون زمان بیشتری را برای وارسی چیزها صرف می کند و این نشان دهنده رشد قوه تمرکز اوست. او به سوی صداهایی که دیده نمی شود برمی گردد و دست ها و پاهایش را برای جلب توجه شما تکان می دهد.
شش ماهگی
نوزاد برای جلب توجه شما صداهایی از خود در می آورد و دست هایش را بالا می گیرد تا او را بلند کنید. او در مقابل عکس خود در آینه می خندد و با زبان خود حرف میزند. ممکن است از این سن در مقابل افراد ناشناس خجالتی شود.
لبخند نوزاد شما
اولین باری که نوزاد به شما لبخند می زند نقطه عطف بزرگی در روابط بین شماست. این کار او نشانه مهمی از رشد ذهنی نوزاد است. وقتی نوزاد شروع به لبخند زدن می کند نشان میدهد که شما را می شناسد و میخواهد با شما در یک رابطه متقابل باشد. او همیشه دوست دارد در کنارشی باشید. به تدریج با لبخند به صحبت های شما جواب می دهد زیرا یاد گرفته است که این کار شما را خوشحال می کند و بیشتر با او صحبت خواهید کرد. این اولین تلاش های کودک برای مکالمه با شماست.
لبخند زدن یک شاخص مهم از رشد ذهنی و تمایل او به برقراری ارتباط با دیگران است و کارشناسان لبخند زدن زودهنگام نوزاد برای برقراری یک رابطه اجتماعی را یکی از نشانه های هوش سرشار نوزاد و می دانند.
چگونه می توان کمک کرد
از روزهای اول زندگی شما باید با نوزاد صحبت کنید . حرکات او و صداهایش اولین تلاش های نوزاد برای حرف زدن هستند بنابراین او را تشویق کنید. توجه داشته باشید که او می تواند به وضوح صورت شما را ببیند و مرتبا سعی کنید با او تماس چشمی داشته باشید و زیاد به او لبخند بزنید.
تغذیه حس کنجکاوی نوزاد
همه چیز برای نوزاد جدید و جالب است به همین دلیل باید اشیای مختلف را به او نشان بدهید و بگذارید آنها را به دست بگیرد. از دو ماهگی نوزاد دوست دارد با قراردادن چند بالش به حالت نشسته قرار بگیرد و اطرافش را نگاه کند، مقدار زیادی اسباب بازی مناسب و نرم در دسترس او بگذارید تا بتواند آنها را دیده و لمس کند. مرتبا با او صحبت کنید.
تشویق آگاهی بیشتر از خود
آشنایی نوزاد با خودش یک روند تدریجی است. از حدود هشت هفتگی نوزاد می توانید دستهایش را به او نشان بدهید و بازیهای بدنی ساده انجام دهید. از شش ماهگی او در آینه به تصویر خودش لبخند میزند.
درک
فرزندتان مانند شما همه چیز را به وسیله حس های خود تجربه می کند، اما باید یاد بگیرد که چه چیزی مهم است و چه چیزی نیست. به او کمک کنید تا اطلاعات مختلف حس هایش را به هم ارتباط دهد. یک جغجغه به او نشان بدهید. به او اجازه بدهید آن را لمس کند و بعد آن را در مقابلش تکان بدهید و توجه او را به سمت صدا جلب کنید. لمس کردن یکی از مهمترین راه های شناخت محیط برای نوزاد است به همین خاطر باید بافت های مختلف اشیا را به او معرفی کنید.
مهمترین مطالب در اینباره:
حالا که با رشد ذهنی نوزاد آشنا شدید، خوب است اطلاعاتی هم درباره رشد جسمی او، وزنگیری و تغذیه مناسبش در ۶ ماه اول زندگی کسب کنید.
1 ماهگی
نوزاد از زمان تولد تا ۶ ماهگی تقریبا ۲. ۵۴ سانتی متر در ماه رشد میکند و ۱۴۱ تا ۱۹۸ گرم در هر هفته به وزن او اضافه میشود. اگر تغذیه نوزاد مناسب باشد، او به تدریج و پیوسته وزن خواهد گرفت.
تغذیه مناسب: شیر مادر یا شیرخشک. زمان هر وعده شیردهی دقیق نیست و تعیین مقدار شیری که نوزادان باید در هر وعده شیردهی بنوشند، تقریبا غیرممکن است. نوزادان در این سن باید 8 تا 12 بار در روز ولی هر دو تا سه ساعت یک بار تغذیه شوند.
۲ ماهگی
نوزاد باید در هر هفته به تدریج و پیوسته وزن بگیرد. اگر نگران هستید، بهتر است با دقت بیشتری مقدار شیر مادری که نوزاد در هر وعده شیردهی مینوشد را با دوشیدن آن زیر نظر بگیرید. در بعضی موارد، ممکن است نوزادان نتوانند عمل مکیدن را به خوبی انجام دهند و یا شاید شما به میزان لازم به او شیر نمیدهید. اگر با وجود تغییر در روش شیردهی باز هم مشکل ادامه پیدا کرد، بهتر است با یک ماما یا پزشک مشورت کنید تا راهکارهایی برای تغذیه بهتر نوزاد به شما ارائه دهند.
تغذیه مناسب: شیر مادر یا شیرخشک. برای تغذیه نوزاد با غذای تک غله یا غذای کمکی تا 4 ماهگی صبر کنید. دادن این غذاها قبل از 4 ماهگی میتواند منجر به مشکلات هضم در کودکان شود.
3 ماهگی
در این مرحله، وزن گیری نوزاد از وضعیت ۱۷۰ گرم در هفته به کمی کمتر از ۱۱۳ گرم در هفته کاهش پیدا میکند که به این معنی است که نوزاد در حدود ۲ پاوند در این ماه و ماههای بعدی به وزن او اضافه خواهد شد. این روند تا ۷ ماهگی ادامه خواهد داشت.
تغذیه مناسب: شیر مادر یا شیرخشک. این ماه آخرین ماهی است که نوزاد تنها از شیر مادر یا شیرخشک بهعنوان منبع اولیه غذایی استفاده میکند چون از حدود 4 تا 6 ماهگی میتوانید غذای کمکی را شروع کنید.
4 ماهگی
در حدود ۴ ماهگی نوزاد نشانههایی مبنی بر آمادگی خود برای خوردن غذای کمکی را نشان میدهد. بعضی از این نشانهها عبارتند از: میتواند سرش را بلند کند، میتواند با کمک شما بنشیند و به غذای شما علاقه نشان میدهد. انتقال از غذای مایع به غذای جامد مرحلهای بسیار حساس است، بنابراین اگر نوزاد برای شروع غذای جامد آمادگی کافی ندارد، او را مجبور به خوردن نکنید. ترشح بزاق نوزاد در این مرحله به معنی بی میلی او به غلات نیست و این حالت در ۴ تا ۷ ماهگی به اوج خود میرسد.
تغذیه مناسب: شیرمادر یا شیرخشک به علاوه میوه جات و بعد سبزیجات. نوزادانی که از طعم میوه لذت میبرند، معمولا به سبزیجات هم علاقه نشان میدهند. علاوه بر این غذای کمکی مخصوص نوزادان را شروع کنید که شامل غذاهای تک غلهای است و آماده باشید تا از غذاهای جدیدتر و ضخیمتر در زمان دندان درآوردن کودک که معمولا در حدود 6 ماهگی شروع میشود، استفاده کنید. در ابتدا، دو دندان جلویی بالا و پایین کودک رشد میکنند.
5 ماهگی
بین ۵ تا ۶ ماهگی، وزن نوزاد باید دو برابر شده باشد. ۶ ماهگی زمانی است که باید نوزاد را برای کنترل وضعیت سلامتی نزد پزشک ببرید و از او درباره وزن کودک سوال کنید تا در صورت وجود مشکل به وزن گیری او کمک کنید.
تغذیه مناسب: شیر مادر یا شیرخشک به اضافه میوه و سبزیجات (در صورتی که کودک با اشتها غلات مخصوص کودکان را میخورد، به او میوه و سبزیجات بدهید). نوزادانی که میوه دوست دارند معمولا از خوردن سبزیجات هم لذت میبرند، البته مطمئنا اگر یک تکه موز به کودک بدهید امکان دارد سرش را برای خوردن هویج برنگرداند!
۶ ماهگی
در ۶ ماهگی، نوزاد شروع به رشدی در حدود ۱. ۲۷ سانتی متر در ماه و وزن گیری ۸۵ تا ۱۴۱ گرم در هفته میکند.
تغذیه مناسب: سبزیجات، میوه و بعد گوشت پوره شده. اسهال و یا التهاب پوست نشانههای حساسیت به غذا هستند. حتما این نکته را مد نظر داشته باشید برای تشویق کودک به چشیدن غذاها باید بیشتر از 7 بار آن را ببیند. بهتر است شیر مادر یا شیرخشک را هم ادامه دهید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼