۲۰۱۵۳۹
۱۳۲۴
۱۳۲۴

نحوه ارتباط با نوزاد، چقدر او را می فهمید؟

از یک نظر، این که نوزاد شما می‌تواند گریه کند و به شما بفهماند که نیازی دارد، نشانه بسیار خوبی است.

گریه نوزاد وسیله مهم ارتباطی نوزاد با دنیاست. بنابراین از یک نظر، این که نوزاد شما می‌تواند گریه کند و به شما بفهماند که نیازی دارد، نشانه بسیار خوبی است. اگر پدر و مادر نسبت به گریه‌ها، حرکات و رفتارهای نوزادشان، حساس باشند، پیوند بین آنها محکمتر می‌شود.
تنها راهی که می‌توانید درباره نوزادتان نکاتی را یاد بگیرید، این است که با دقت ببینید و هوشیار باشید، یعنی به او نگاه کنید و گوش بدهید، نه اینکه فقط شیرش بدهید، کهنه و لباسش را عوض کنید و او را بخوابانید، بلکه باید توجه خود را کاملاً به او معطوف کنید. بعد هم باید به خودتان اعنماد کنید، چون شما خیلی بیشتر از آنچه که تصورش را بکنید، می‌دانید.

گریه کردن: شکل اولیه ارتباط با پدر و مادر
اولین علامتی که از نوزادتان دریافت می‌کنید، ممکن است گریه باشد. در هفته‌های اول احتمالاً این علامت را موقعی دریافت می‌کنید که کودک گرسنه است و هم ممکن است نشانه‌ای از خیس بودن کهنه یا ناراحتی نوزاد باشد.
در هفته‌های نخست، نوزاد نیاز دارد که چندین بار شیر بخورد و احتمال دارد که برنامه شیر خوردنش، با برنامه ثابت و دقیق جور در نیاید. بگذارید کودک شما را راهنمایی کند که چندین بار نیاز دارد شیر بخورد. او ممکن است به خاط اینکه ناراحت است و باید بعد از شیر خوردن آروغ بزند، گریه می‌کند. شما می‌توانید آرام به پشت او بزنید و او را روی شانه خود قرار دهید و ببینید که آیا می‌تواند آروغ بزند. بعضی از نوزادان روزها بیشتر گریه می‌کنند و بعضی‌ها شبها. عده‌ای هم برایشان روز و شب فرق نمی‌کند. نوع گریه کردن نوزادن مختلف اغلب خلق و خوی آنها و واکنش عاطفی آنها را نسبت به شرایط جدید، سطح فعالیت آنها و توجه به مردم و اشیای اطرافشان، نشان می‌دهد.

کولیک (دل درد سه ماه اول) نوزادان
هنگامی که نوزاد به طور منظم و هنگام عصر و درست سر ساعت مقرری گریه می‌کند، آن را کولیک می‌نامیم. اغلب نوزادان کولیکی به مدت بیش از سه ساعت د هر بیست و چهار ساعت گریه می‌کنند. این نوزادان ظاهراً درد می‌کشند، شکمشان نفخ می‌کند و از مقعدشان هوا خارج می‌شود. کولیک (دل درد سه ماه اول) معمولاً در حدود دو یا چهار هفتگی شروع می‌شود و تا سه ماهگی ادامه پیدا می‌کند و بعد هم از بین می‌رود. کولیک هم در کودکانی که شیر مادر می‌خورند و هم در کودکان شیر خشکی پیش می‌آید.

روشهای آرام کردن نوزاد و تسکین درد کولیک نوزاد
- دادن پستانک به بچه مفید است.
- خواباندن نوزاد به سمت شکمش
- آرام تکان دادن نوزاد
- کاهش سرو صدای محیط اطراف و استفاده از موسیقی آرامبخش
- استفاده از صدای سشوار و جاروبرقی در نزدیکی تخت نوزاد

نوزاد جوشی
نوزاد جوشی می‌تواند در طول روز وشب، سرو صدا راه می‌اندازد. او در ساعت منظمی گریه نمی‌کند، به نظر نمی‌رسد که دردی داشته باشد و غالباً هم شکمش نفخ نمی‌کند. این نوزاد ممکن است با یک برنامه منظم شیر خوردن سخت کنار بیاید. معمولاً این نوع بچه‌ها در سه ماه اول زندگی حسابی سر و صدا راه می‌اندازند، ولی خیلی زود با دنیای خارج سازگار می‌شوند و بعدها آرام می‌گیرند. ظاهرا سیستم عصبی آنها، مثل سیستم گوارشی بچه‌ها، به دو سه ماه وقت نیاز دارد تا با شرایط جدید سازگار شود.

گریه گرسنگی
در ماههای اول گرسنگی مهمترین عامل گریه نوزاد است. نوزاد هیچ وسیله ارتباطی دیگری را در اختیار ندارد تا نیاز خود را برای شیرخوردن اعلام کند. اگر در وعده قبلی، فقط از یک پستان شیر خورده باشد و یا شیشه شیرش را تا نصفه خورده باشد، ممکن است گرسنه شده باشد.
شما ممکن است بر اساس برنامه چهار ساعت به چهار ساعت و یا بر اساس نیازهایش شیر بدهید. در هر حال، نباید هر بار که کودک گریه می‌کند، به او شیر بدهید. سعی کنید چند دقیقه منتظر بمانید یا از پستانک استفاده کنید، البته به شرط آنکه هنوز بیشتر از دو ساعت از وعده شیر قبلی نگذشته باشد. اگر بیش از دو ساعت گذشته بود و یا وعده شیر قبلی کامل نبود، زودتر به او شیر بدهید.

نوزاد بیش از حد حساس
چنین نوزادی بسیار حساس است و خواب راحتی ندارد . او با جا به جایی و صداهای ناگهانی بلند از جا می‌پرد و گاهی حتی در لگن حمام هم بسیار بیقراری می‌کند. او ممکن است کولیک یا ناراحتی‌های دوره‌ای هم داشته باشد و گریه کند. اگر احساس می‌کنید که کودک شما این گونه است او را در قنداق یا در یک پتو بپیچید. او از استحمام با اسفنج هم بیشتر از لگن حمام لذت می‌برد. سعی کنید صداهای محیط کم باشد و مهمانان کمی هم به دیدنش بیایند و حتی الامکان او را جا به جا نکنید و حرکت ندهید.

گریه ناشی از دندان در آوردن
هنگامی که بدخلقی و گریه همراه با آبریزش دهان و گاز گرفتن است، کودک با گریه‌اش علامت می‌دهد که دارد دندان در می‌آورد. رفتارهای مربوط به دندان در آوردن کودک از حدود سه یا چهار ماهگی آغاز می‌شوند و تا دو سال و نیمگی ادامه دارند. کودک دوست دارد همه چیز از جمله دست، اسباب بازی یا هر چیزی را که دم دستش باشد، در دهانش بگذارد.

پاسخ به گریه نوزاد و چند پیشنهاد خاص
- به طرف کودک بروید و او را از روی تخت بلند کنید. در ماههای اول بدون ترس از لوس کردن اومی‌توانید این کار را انجام دهید.
- شاید متوجه شوید که گرسنه است و به او شیر دهید. اگر از آخرین وعده شیر خوردنش زیاد نگذشته باشد شاید بهتر باشد که پستانک در دهانش بگذارید و شیر دادن را کمی عقب بیندازید.
- بعضی از کودکان از اینکه آنها را بغل کنید و راه ببرید و یا مثل گهواره تکان بدهید، آرام می‌گیرند و می‌خوابند. بعضی‌ها هم با قنداق شدن آرام می‌شوند و می‌خوابند.
- بعضی از پدر و مادرها، کودک را در یک روروئک راه می‌برند و یا مدتی با ماین او را می‌گردانند.
- اگر احساس می‌کنید کودک درد دارد، می‌توانید او را روی زانویتان بگذارید و آرام تکان دهید.
- اگر در مورد اب گرم و نه آب داغ بسیار دقیق هستید، می‌توانید روی یک بطری آب گرم کهنه یا حوله قرار دهید و کودک را روی آن بگذارید.
- می‌توانید برای یک کودک پر سر و صدا موسیقی پخش کنید و یا برایش آواز بخوانید.

دست دراز کردن کودک
هنگامی که کودک دستانش را به سمت شما دراز می‌کند، احتمالاً می‌خواهد او را از روی تختش بلند کنید و این به معنی لوس کردن او نیست. او می‌خواهد در ماههای اول زندگی با شما تماس جنسی داشته باشد. بلندش کنید و او را در آغوش بگیرید، آرام تکان بدهید، با او صحبت کنید و یا او را راه ببرید.
اگر دستهایش را به سمت شما دراز کرده است، اعم از اینکه گریه بکن یا نکند، نیاز دارد که به او پاسخ بدهید. همه پدر و مادرها دوست دارندجواب کودکشان را که دستهایش را به طرف آنها دراز کرده بدهند.

جیغ کشیدنهای بلند
هنگامی که کودک برای اولین بار تشخیص می‌دهد که می‌تواند صدایی را بسازد، آن را بارها و بارها با شادی تکرار می‌کند و تشخیص می‌دهد که صدای جالب و جدیدی را ساخته است. بعضی از بچه‌ها با صدای بلند جیغ می‌کشند و گوش می‌دهند تا ببینند می‌توانند دوباره جیغ بکشند.
بعضی از والدین از تکرار صدای کودک خوششان می‌آید تا با او برای جستجوی کلمات همراهی کنند. فقط به کودک توجه کنید و با او حرف بزنید و خوشحالی خودتان را نشان دهید. غالباً همین کافی است.

از شادی به گریه
نوزادان غالباً می‌توانند یک لحظه شاد باشند ولحظه بعد گریه کنند و درست با همین سرعت شاد بشوند. روحیه آنها از لحظه به لحظه بعد، به سرعت تغییر می‌کند. دانستن این نکته بد نیست که زمانی که کودک خود را غمگین می‌بیند، بدانید که در ظرف یک ثانیه روحیه‌اش عوض خواهد شد. بعضی از بچه‌ها به محض اینکه سیر می‌شوند، آرام می‌گیرند. بعض از آنها جیغ می‌کشند و به محض اینکه آنها را بغل می‌کنید دست از جیغ کشیدن برمی‌دارند.
حالا که کودکان اینقدر زود حالشان تغییر می‌کند، از این امتیاز استفاده کنید و بدانید که او برای اینکه مثلاً کهنه‌اش را عوض کرده‌اید، شما را می‌بخشد. به محض اینکه به نیازش پاسخ دهید واین پاسخ درست و مناسب هم بوده باشد، کودک پاداش شما را هم می‌دهد.

از کودکتان لذت ببرید
مهمترین نکته این است که از کودکان خود لذت ببرید. همه صدا ساختنهای کودک قبل از مرحله کلامی و سایر راههای ارتباطی او، آنقدر جالب هستند که بتوانید از او لذت ببرید. شما می‌توانید با نشان دادن شادمانی و لذت خود از همه کارهای او کاری کنید که او هم از کارهای خودش لذت ببرد.
او به این ترتیب حس می‌کند که ارزش عشق و توجه را دارد. او حتی در این سن هم نسبت به خودش احساس خوبی پیدا می‌کند و اعتماد بنفس کافی بدست می‌آورد، به شرط آنکه شما نسبت به نیازهای او پاسخ مناسب بدهید. همین که کنارش باشید، نخستین و بهترین واکنش است. هر چه بیشتر در کنارش باشید بهتر می‌توانید پیامهایش را دریافت کنید و متناسب با آنها واکنش نشان دهید.

منبع: مامی شو

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.