برای گرمازدگی کودک چه کنیم؟
گرمازدگی در فصل تابستان یکی از شایعترین مشکلاتی است که افراد با هر سن و سال و وضعیت جسمانی، ممکن است با آن مواجه شوند.
گرمازدگی در فصل تابستان یکی از شایعترین مشکلاتی است که افراد با هر سن و سال و وضعیت جسمانی، ممکن است با آن مواجه شوند. به همین دلیل، بسیار ضروری است که در ابتدا علایم و نشانههای آن را به خوبی بشناسیم.
گرمازدگی میتواندتا حدی اتفاق بیفتد که دمای بدن را تا تب ۴۰٫۵ درجه سانتیگراد بالا ببرد ، گرمازدگی می تواند به دلایل زیر اتفاق بیفتد :
- انجام فعالیت بدنی طولانی مدت مانند ورزش یا کار کردن در هوای بسیار گرم.
- قرار گرفتن سالمندان و کودکان در معرض هوای گرم و حتی بدون انجام هیچ فعالیتی (زیرا این افراد قادر به تنظیم دمای بدن به طور کامل نیستند).
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- سرگیجه و ضعف
- برافروخته شدن پوست
- تنفس سریع و افزایش ضربان قلب
- گرفتگی عضلانی و درد شکمی
- عدم تعرق و تعریق شدید
- ممکن است در موارد شدید هم علایم عصبی در بیمار دیده شود که عبارتند از:
- کج خلقی و عصبانیت
- توهم و هذیان
- تشنج
- تغییرات رفتاری عجیب و غریب
بهترین درمانها و پیشگیریها از گرمازدگی :
-کودک یا سالمند گرمازده را در جایی که خنک است و تهویه هوای مناسبی دارد و یا در جایی که سایه است، ببرید تا آنجا دراز بکشند.
-لباسهای اضافی فرد گرمازده را از بدن خارج کنید تا پوست در معرض هوای خنک قرار گیرد.
-با هر وسیلهای که در دسترس دارید پوست بدنشان را خنک کنید. مانند خیس کردن یک تکه اسفنج با پارچه و کشیدن آن روی گردن و بازوها.
-پوست مرطوب شده فرد گرمازده را با هر وسیلهای که در دسترس است باد بزنید تا خنگ شود.
-به فرد گرمازده آب و مایعات بنوشانید.
اقدامات پیشگیرانه و درمانی غیر اورژانسی
۱ - حمام سرد
اگر احساس گرمازدگی کردید، فورا یک دوش آب سرد بگیرید و یا برای مدت ۲۰ دقیقه در یک وان پر از آب دراز بکشید تا دمای بدنتان پایین بیاید.
توجه داشته باشید که اصلا لازم نیست آب خیلی سرد و یخ باشد، همین که درون آبی غیر گرم قرار بگیرید، کافی است و دمای بدنتان را کاهش میدهد. ضمن اینکه قرار گرفتن در آب خیلی سرد و یخ ممکن است عوارض جدی داشته باشد.
۲ - دوغ
مصرف دوغ که از درصد بالایی آب و مقداری از پروبیوتیکها تشکیل شده است هم در درمان و پیشگیری از گرمازدگی بسیار موثر است.
۲ قاشق غذاخوری ماست را به یک لیوان آب بیافزایید و کمی نمک و پودر زیره سبز(اختیاری) به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. برای جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان، حتما این نوشیدنی سنتی و دلپذیر را ۱ تا ۲ بار در روز بنوشید.
۳ - سرکه سیب
سرکه سیب هم دارای مواد معدنی و ویتامین است که برای جلوگیری از کاهش آب و مایعات بدن و همچنین المترولیتهای آن بسیار مفید میباشد.
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بعد از یک پیادهروی و زمانی که در معرض نور خورشید بودهاید میل کنید. این نوشیدنی برای کودک که در محیط گرم بیرون بازی کرده است بسیار مناسب می باشد.
۴- گشنیز
گشنیز برای بدن خنک کننده است و حرارت، حالت تهوع و استفراغ را برطرف میکند.
مقداری گشنیز را له کنید و آب آن را با مقداری آب مخلوط نمایید و کمی شکر هم به آن اضافه کنید. این نوشیدنی را هر روز میتونید میل کنید.
۵ - حمام کردن با جوشانده طبیعی
اگر در گروه افرادی قرار دارید که استعداد زیادی برای ابتلا به گرمازدگی، سردرد و بی حالی تابستانی دارند، بهتر است برای یک بار هم که شده حمام با عصاره گیاهی را برای پیشگیری و درمان گرمازدگی تجربه کنید.
برای تهیه این عصاره گیاهی ضدسردرد کافی است ۱۵ گرم از گیاه گل ختمی را با ۱۵ گرم گل نیلوفر خشک شده و ۱۵ گرم سبوس گندم خوب مخلوط کرده و آن را با ۴ لیوان آب و ۲ عدد کدوی سبز رنده شده مخلوط کنید و آن را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی حرارت بگذارید تا عصاره مواد به خوبی از آنها خارج شود.
سپس مخلوط به دست آمده را توسط یک آبکش ریز خوب صاف کنید تا عصاره آن به خوبی جدا شود. این عصاره را می توانید به صورت گرم درون وان آب ولرم بریزید و با تنظیم دمای آب نیم ساعت درون این آب دراز بکشید و با آن حمام کنید.
۶ - خاکشیر، معجون ضد گرمازدگی
شربت خاکشیر یکی از خوراکیهایی است که از گذشته تاکنون در طب سنتی به عنوان یک نوشیدنی با طبع سرد مطرح بوده و می تواند در فصل گرما با کاهش دمای بدن به پیشگیری از گرمازدگی کمک کند.
۷ -شربتی ساده برای از بین بردن گرمازدگی
یکی دیگر از شربتهایی که از قدیم در فصل گرما مورد مصرف قرار میگرفته، شربت آبلیمو است که جلوی گرمازدگی و عطش را میگیرد و مصرف آن در ماههای گرم و در مسافرتها، بسیار مناسب است.
این روزها فصل گلابگیری است و شربت گلاب نیز در این فصل طرفداران زیادی دارد، گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله میتوان به ضد اسهال، ضد التهاب، ضد نفخ، مقوی قلب، خلطآور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد.
۸ - عرقیاتی برای رفع گرمازدگی
شاتره و کاسنی به عنوان دو عرق گیاهی قوی که خاصیت بسیار خنک کننده دارد نام برد و گفت: عرق شاتره و کاسنی برای همه افراد عادی و عامه مردم تجویز نمی شود بلکه برای آن دسته از افرادی که شغل آنان به نوعی با منبع حرارتی مانند نانوایان، ریخته گران، کارگران و کسانی که ساعات های طولانی در زیر نور خورسید مشغول به فعالیت هستند مناسب است.
کلام آخر : گرمازدگی بیماری ست ، اما در سطح پائین تر می توان از کم آبی در کودکان و سالمندان جلوگیری کرد. برای مطالعه مقاله در این زمینه به لینک های زیر مراجعه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼