افزایش فشار خون در کودکان، عوامل موثر بر آن
حتما از اطرافیانتان شنیدهاید که میگویند: «بچه که فشارخون نداره.» در اصل نداشتن فشارخون در هر فرد معادل مرگ است.
حتما از اطرافیانتان شنیدهاید که میگویند: «بچه که فشارخون نداره.» در اصل نداشتن فشارخون در هر فرد معادل مرگ است.
فشار خون، فشاری است که خون هنگام عبور از رگهای خونی به دیواره آنها وارد میکند. بنابراین همانند بزرگسالان کودکان نیز فشارخون دارند. آمارها نشان میدهد، شیوع فشارخون بالا در کودکان روبه افزایش است و میتواند کیفیت زندکی آنها را کاهش دهد .با توجه به اهمیت موضوع با نسرین اسفندیار، فوق تخصص کلیه کودکان گفتگو شده است.
وی در اینباره میگوید : در برخی موارد احتمال دارد که کودکان به افزایش فشارخون مبتلا شوند لذا بسیارمهم است که والدین از محدوده طبیعی فشارخون درکودکان مطلع و بالاتر از آن را فشارخون بالا بدانند.
این فوق تخصص کلیه کودکان خاطرنشان کرد: فشارخون بالا در اغلب موارد ناشی از ابتلا کودک به بیماریهای کلیوی است، به گونه ای که عامل 80 درصد ابتلا به فشارخون بالای کودکان ابتلای آنها به بیماریهای پارانشیم کلیه و 10 درصد مربوط به تنگی عروق و شریانهای کلیه است.
اسفندیار اظهارکرد: هرچقدر سن کودک پایین باشد احتمال اینکه افزایش فشارخون ناشی از ابتلا به بیماریهای کلیوی، غددی ، عروقی باشد افزایش مییابد لذا در کودکان زیر یکسال که فشارخون بالایی دارند مشاهده میشود که حدود یک سوم موارد ممکن است به تنگی آئورت یا تنگی مبدا شریانهای کلیوی مبتلا باشد. وی بیان کرد: «در صورت بالا رفتن فشارخون به صورت حاد و شدید در کودکان مشکلات بسیاری گریبان آنها را خواهد گرفت که برخی از آنها شامل سردرد، تشنج یا اختلال در هوشیاری ، نارسایی قلبی و بزرگ شدن بطن چپ قلب میباشد.
این فوق تخصص کلیه کودکان بیان کرد: برای کودکان مبتلا به فشارخون بالا ، پزشک اکوکاردیوگرافی را توصیه کرده و علاوه بر آن انجام معاینه چشم در همه بچهها با فشارخون بالا ضروری است زیرا این بیماری منجر به تغییرات عروقی در ته چشم و شبکیه میشود.»
اسفندیار افزود : برای بررسی علت فشارخون بالا در کودک ، آزمایشاتی مانند بیوشیمیخون و برای بررسی میزان کارکرد کلیه ، آزمایش ادرار، سونوگرافی از کلیه، سونوگرافی داپلر در مواقع ضروری از عروق کلیه باید انجام شود و بعد از اعلام نتایج آزمایشها، تصمیم گیری در مورد لزوم انجام آزمایشهای کامل تر صورت خواهد گرفت .
وی اظهار کرد: باید در هر مراجعه کودک بالای سه سال فشار خون اندازهگیری شود. همچنین برای کودکان زیر سه سال در صورت وجود سابقه برخی از بیمارها مانند بیماریهای کلیوی، قلبی، عروقی و اختلالات عصبی توصیه میشود، فشارخون در هر مراجعه کنترل شود .
اسفندیار توصیه کرد: مصرف برخی داروها بر روی فشارخون تاثیر میگذارد و باید در صورت مصرف دارد درهر بار مراجعه فشارخون کودک اندازه گیری شود.
این فوق تخصص کلیه کودکان عنوان کرد : یکی از علل شایع افزایش فشارخون در کودکان و نوجوانان، چاقی است که با رژیم غذایی مناسب مانند استفاده از غذاهای کمنمک، لبنیات کمچرب، بهرهگیری بیشتر از میوهها و سبزیجات و در کنار آن افزایش فعالیت فیزیکی و انجام ورزشهای هوازی حداقل 30 دقیقه در روز میتوان به وزن ایدهآل رسید و فشارخون کودک را تنظیم کرد.
اسفندیار با بیان این نکته که " برای برخی از کودکان با فشارخون بالا، دارودرمانی زیر نظر پزشک متخصص توصیه میشود"، افزود: فشار خون مناسب برای سنین مختلف در حال استراحت کمتر از ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه است. یعنی در فشار خون طبیعی فشار
سیستول کمتر از 120 و دیاستول کمتر از 80 میلی متر جیوه است که بهترین فشار خون است و بالاتر از آن باید تحت کنترل باشد، ولی در مورد کودکان میزان فشارخون طبیعی بر اساس جنسیت ، قد، وزن و سن آنها محاسبه میشود که پزشک با اندازه گیری فشارخون کودک با این نمودار، میزان فشارخون کودک را تشخیص میدهد.
این فوق تخصص کلیه کودکان در پایان گفت: برای جلوگیری از افزایش فشارخون در کودکان باید در غذای کودک از چربی و نمک به میزان کم استفاده شود و در چکاپها هم حتما فشارخون آن اندازه گیری شود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼