اهمیت مهدکودک برای کودکان، چیست؟
کودک از ۳ سالگی آماده ورود به مهد کودک میشود. اما در این بین نگرانی والدین و وابستگی کودک مشکلاتی پدید می آورد. به عبارتی از یک طرف والدین هنوز مطمئن نیستند کودکشان آمادگی لازم را برای رفتن به مهدکودک دارد و از طرفی دیگر کودک هنوز خود را وابسته حس می کند و ممکن است نخواهد از خانواده جدا شود.
تبیان: کودک از ۳ سالگی آماده ورود به مهد کودک میشود. اما در این بین نگرانی والدین و وابستگی کودک مشکلاتی پدید می آورد. به عبارتی از یک طرف والدین هنوز مطمئن نیستند کودکشان آمادگی لازم را برای رفتن به مهدکودک دارد و از طرفی دیگر کودک هنوز خود را وابسته حس می کند و ممکن است نخواهد از خانواده جدا شود. البته این امر برای همه بچهها یکسان نیست و بعضی به راحتی محیط مهدکودک را میپذیرند و به آن دلبستگی پیدا میکنند. اما در مورد کودکان وابسته کارشناسان توصیه میکنند که والدین برای حل این مشکل قاطعیت داشته باشند. اول فکر کنند چه چیزی به صلاح فرزندشان است، بعد تصمیم آخر را بگیرند. در این مورد نباید والدین احساساتی شوند باید بتوانند گریههای کودک را موقع ورود به مهدکودک تحمل کنند مانند زمانی که گریههای کودک را موقع واکسن زدن تماشا میکنند. چرا که به گفته محققان مهدکودک مانند واکسن عمل میکند و میتواند فرزند ما رادر برابر آسیبهای بسیاری واکسینه کند.
چگونه بچه هایی راکه تمایلی به مهدکودک ندارند،متقاعد کنیم؟
درمورد مهدکودک والدین نباید انعطاف داشته باشند.چرا که اگر کودک بفهمد میتواند هر وقت که نخواست از رفتن به مهدکودک امتناع کند دیگر قاطعیت و نفوذ شما از بین خواهد رفت. در حقیقت این کودک است که شما را تربیت میکند و فرمان میدهد. اما بهتر است از قبل برایش مشخص کنید که او باید با شما همکاری کند و اگر به مهدکودک نرود مثلاً تنها میماند.در روزهای نخست ورود کودکان به مهد کودک والدین باید به هر ترتیب که شده از غیبت او خودداری کنند تا به تدریج کودک با همه برنامههای مهدکودک آشنا شود و کم کم رابطه عاطفی با دوستانش پیدا کند.
چطور ساعت خواب کودکان را تنظیم کنیم؟
اغلب خانوادهها در بیدارکردن فرزندانشان برای رفتن به مهد کودک یا مدرسه مشکل دارند.کارشناسان معتقدند خردسالان را میتوان روزانه ده دقیقه تا یک ربع زودتر بیدار کرد تا به تدریج شبها زودتر بخوابند. البته هیچگاه نباید برای زود خوابیدن آنها از اعمال زور و فشار استفاده کرد چرا که این امر موجب تنش و استرس میشود. نباید کودکی را که به آسانی از خواب بر نمیخیزد تنبل نامید یا کودکانی که هنگام صبح بشاش و چابک نیستند را مورد تمسخر قرار داد. کودک از این که مادر به اتاق او بیاید و پتو را از روی او بردارد و بگوید:« بلند شو، دیر است.» وحشت دارد.اگر کودک برای رفتن به مهدکودک با صدای ساعت زنگ دار بیدار شود بهتر است تا با صدای زنگدار مادر.
به جای اینکه با کودک وارد جنگ شویم و به زور او را بیدار کنیم بهترین کار این است که بگذاریم ده دقیقه طلایی دیگر را به خواب و خیالبافی اختصاص دهد و از آن لذت ببرد، این را می توان با تنظیم ساعت عملی کرد.
اهمیت مهد کودک
یافتههای علمی در زمینههای مختلف نشان میدهند که پشتیبانی از رشد و تکامل اولیه کودک نه تنها نتایج سرشار فوری برای کودک و والدینش در بر دارد بلکه در بلند مدت موجب توانایی برای ایفای نقش در جامعه نیز میشود. پرداختن به تربیت کودک در سالهای اولیه زندگی موقعیت بسیار مناسبی برای جلوگیری یا کاستن از اشکالات یادگیری است و منافع ماندگاری برای خانواده و اجتماع دارد. پس میتوان گفت که توجه به کودکان خردسال منافع زیر را برای جامعه در بردارد:
بهره وری اقتصادی
توجههایی که موجب افزایش ظرفیتهای بدنی و ذهنی کودک میشوند باعث افزایش تعداد دانشآموزان مدارس و پیشرفت و موفقیت در مدرسه و به نوبه خود موجب بهرهوری بیشتر اقتصادی میشود.
صرفه جویی در مخارج
کودکانی که آمادگی بدنی، ذهنی و اجتماعی بهتری دارند مرحله انتقال خانه به مدرسه را بهتر میگذرانند. از این رو ترک تحصیل و مردود شدن بچهها کمتر دیده میشود و به برنامههای جبرانی کمتر هم نیاز هست و این باعث کاهش مخارج میشود.
تقویت ارزش های اخلاقی و اجتماعی
ما ارزشهای خود را از طریق کودکان منتقل میکنیم. برای نگهداری ارزشهای اخلاقی و اجتماعی باید از کودکان شروع کرد. ارزشهایی مانند همکاری،تعاون، رعایت حقوق دیگران، دفاع از حقوق خود و مراقبت از محیط زیست در سنین قبل از دبستان در کودک ریشه میدواند.
کمک به مراقبان کودکان و مادرها
با حضور کودکان درمهدکودک،بچهها چند ساعتی در روز تحت نظارت و مراقبت افراد متخصص قرار میگیرند، آموزش های لازم برای شروع مدرسه را در مییابند، رفتار اجتماعی را میآموزند، از بازی با همسالان لذت میبرند، محرکهای لازم برای شکوفایی خلاقیت را در مهدکودک دریافت میکنند.از سویی دیگر مادرها می توانند برای کسب در آمد فعالیت کنند و نیز به تحصیل و فراگیری دانش امروزی بپردازند و زمینه های لازم را برای رشد و تکامل مطلوب فرزندان فراهم کنند.
بسیج اجتماعی
همان قدر که کودکان از بزرگسالان تأثیر می گیرند، گاهی نیز بعضی رفتار کودکان تأثیر بسزایی بر بزرگترها میگذارد. پس کودکان میتوانند نقطه جهشی برای اقدامات اجتماعی و سیاسی باشند که باعث ایجاد هماهنگی و سازماندهی یک امر اجتماعی میشود.
اجتماعی شدن کودکان
کودک با ورود به مدرسه یکباره اجتماعی نمیشود بلکه پایههای روابط کودک با مدرسه در 2 یا 3 سال قبل و در مهد کودک پیریزی میشود. در مهدکودک بچهها با همسالان خود ارتباط مستمر دارند و فرصت دارند تا مشکلات ارتباطی خود را حل کنند و در مدرسه مشکل دوست یابی نداشته باشند.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼