سوسیس و کالباس در بارداری، چرا ممنوع است؟
مقدار نیتروزآمین در مواد غذایی زمانی افزایش پیدا میکند که ماده غذایی حاوی نیتریت در دمای بسیار بالا پخته شود.
وقتی باردار هستید به معنای واقعی کلمه برای دو نفر غذا میخورید. مواد غذایی که در بدن شما هضم میشوند - چه خوب و مغذی باشند و چه بد - از جفت عبور کرده و وارد بدن جنین میشوند. نیتریت سدیم یکی از مواد شیمیایی نگهدارنده است که در گوشتهای دودی شده یا محصولات فراوری شده مانند همبرگر، هات داگ و... وجود دارد و میتواند تبدیل به مادهای سمی به نام نیتروز آمین شود. در تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده، مشخص شده است که نیتروزآمین مادهای سرطان زاست که میتواند باعث بروز انواع خاصی از سرطان به ویژه سرطان معده و مری شود.
نیتریت در سوسیس و کالباس
نیتریت سدیمی که به محصولات فراوری شده اضافه میشود از بروز بیماری بوتولیسم که یک عفونت کشنده است، جلوگیری میکند. علاوه بر این اضافه کردن نیتریت سدیم به محصولاتی مانند هات داگ، تامین کننده رنگ صورتی این محصولات است و در حفظ طعم آنها نیز نقش مهمی دارد.
سایر منابع نیتریت در رژیم غذایی روزانه
مقدار نیتروزآمین در مواد غذایی زمانی افزایش پیدا میکند که ماده غذایی حاوی نیتریت در دمای بسیار بالا پخته شود. گوشتهای خوب سرخ شده یکی از بالاترین منابع نیتروزآمین در رژیم غذایی هستند. نیترات سدیم نیز یکی دیگر از مواد نگهدارنده است که به گوشت های فراوری شده اضافه میشود اما علاوه بر آن به مقدار کم در برخی سبزیجات و آب آشامیدنی نیز یافت میشود. نیترات سدیم این قابلیت را دارد که در بدن تبدیل به نیتریت شود.
نیتریت موجود در غذا برای زنان باردار مضر است؟
نتایج مطالعاتی که در زمینه تاثیر نیتریت سدیم بر سلامتی انجام شده، بسیار متناقض است. بعضی از محققان بر اساس مطالعهای که نتایج آن تحت عنوان تغذیه سلامت عمومی در آمریکا و در سال 2001 منتشر شد، بر این باروند که نوزاد مادرانی که در طی دوران باداری روزانه بیش از 3 میلیگرم نیتریت از گوشتهای فراوری شده دریافت میکنند در دوران کودکی دو تا سه برابر بیش از دیگران در معرض ابتلا به تومورهای مغزی قرار دارند. اگر چه مطالعه دیگری که در سال 2010 انجام و نتایج آن در ژورنال آسیبشناسی، سمشناسی و سرطانشناسی محیطی منتشر شده، نتایج این مطالعه را زیر سوال برده و اعلام کرده است که بررسی احتمال وجود رابطه میان مصرف گوشتهای فراوری شده توسط مادر در دوران بارداری و ابتلای کودکان به تومورهای مغزی مستلزم به خاطر آوری دقیق مواد غذایی مصرفی است و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
وجود این مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل بیماریهای ایالات متحده آمریکا اعلام کرده است که زنان باردار مهمترین گروه در معرض خطر نیتریت و آبهای آلوده به نیترات هستند زیرا هر دو این ترکیبات میتوانند از جفت عبور کرده و علاوه بر مادر روی جنین نیز تاثیر منفی داشته باشند.
اگرچه در حال حاضر تلاش میشود تا میزان نیتریت و نیترات در محصولات فراوری شده در حد مجاز نگهداری شود اما توصیه اکید متخصصان تغذیه به حذف سوسیس و کالباس و... از برنامه غذایی روزانه است زیرا این مواد غذایی علاوه بر نیتریت و نیترات، حاوی مقادیر بالای سدیم و چربیهای اشباع و کلسترول هستند.
منبع:
نی نی سایت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼