کاهش شیر مادر، روش تشخیص
بیش تر مادران در دوره ای از شیردهی و به خصوص ابتدای شروع آن، در خصوص کم بودن میزان شیر خود برای نوزادشان دچار شک میشوند.
بیش تر مادران در دوره ای از شیردهی و به خصوص ابتدای شروع آن، در خصوص کم بودن میزان شیر خود برای نوزادشان دچار شک میشوند. در بیش تر موارد، نوزاد شیر کافی اخذ میکند که نباید مضطرب باشید یا مشکل کم بودن شیر مادر قابل حل است، ولی در بعضی موارد هم، کم بودن شیر مادر میتواند بچه را در معرض خطر سوءتغذیه قرار دهد. بدین ترتیب لازم و ضروی است که این مسئله به وسیله پزشک کودک مورد بررسی قرار بگیرد. در این مطلب میتوانید با علل کم شدن شیر مادر اشنا شوید.
تشخیص کم بودن شیر مادر
اگر نوزاد در پایان شیردادن سیر شده باشد ۲ تا ۴ ساعت میخوابد و وزن او هم بطور طبیعی اضافه می شود. درصورتی که نوزادی بعد از خوردن شیر از دو سینه به خواب رفت و بعد از ۱ تا ۲ ساعت بیدار شد و وزن وی هم زیاد نشد امکان دارد اندازه شیر مادر کم باشد. همچنین اگر در موقع شیرخوردن نوزاد از یک سینه از سینه دیگر ترشح نشد( سینه مادر رگ نکرد) امکان دارد شیر مادر کم باشد.
افت های نامناسب غده ای:
سینه های بعضی خانمها بدرستی برای تولید شیر آماده نمی شود و کانال های کافی شیر برای سیر کردن نوزاد ندارند. کانال ها در هر حاملگی تشکیل میشوند و شیردهی رشد کانال ها و بافت ها را تحریک کرده و در نوزاد دوم و سوم مشکل کم بودن شیر کاهش می یابد. برای افزایش تولید شیر میتوانید از روش های گوناگون استفاده کنید ولی باید از شیر خشک هم استفاده کنید. اندازه کم شیر هم سبب افزایش سیستم ایمنی بدن جنین و رشد مغز و مواد مغذی میشود .
مشکلات هورمونی:
مشکلاتی مثل سندرم پلی کیستیک تخمدان، دیابت، تیروئید بالا یا پائین، فشار خون بالا یا مشکلات هورمونی باعث سخت حامله شدن میشود . هر یک از این عوامل سبب تولید کم شیر میشود برای این که تولید شیر به سیگنال های هورمونی ارسال شده به سینه وابسته است. در بعضی موارد با درمان مشکل میتوان تولید شیر را افزایش داد ولی استفاده شیر خشک هم الزامی است. مشاور شیردهی هم به شما کمک میکند.
مشکلات مکیدن یا بافت های تشریحی:
ممکن است نوزاد نتواند بدرستی مک بزند. ممکن است غشای نازک انتهای دهان زبان را سفت گرفته باشد بدین ترتیب نوزاد نمی تواند بدرستی مک بزند. در بیش تر موارد این غشا را میتوان مشاهده کرد ولی در بعضی موارد غشا انتهای زبان است و به سختی دیده میشود . برای بررسی آن به ملاحظه زبان نوزاد بپردازید.
ببینید میتواند زبان را بیرون کند یا موقع گریه زبان با سقف دهان تماس دارد یا خیر. درصورتی که نوزاد مشکل داشته باشد پزشک غشا را جدا میکند و شیر خوردن نوزاد سریع بهبود می یابد. مشکلات دیگر هم سبب دشوار شیر خوردن میشوند بدین ترتیب درصورتی که فکر می کنید نوزاد مشکل دارد با پزشک صحبت کنید.
عمل جراحی سینه:
عمل جراحی سینه امکان دارد بخاطر بیماری یا برای زیبایی انجام شود. بزرگ کردن یا کوچک کردن سینه ها امری شایع است. سوراخ کردن نوک سینه نوعی عمل جراحی است که به آبراهه های شیر در نوک سینه اسیب می رساند. تأثیر عمل جراحی بر شیردهی بستگی به مدت زمان عمل، نوع عمل، فاصله بین عمل و زایمان و اسیب وارده بر سینه دارد. بعضی خانمها که عمل بزرگ کردن سینه انجام داده اند شیردهی را بدون مشکل انجام میدهند . دیگران به مکمل و شیر خشک احتیاج دارند.
استفاده قرص های هورمونی ضد حاملگی:
بیش تر خانمها هم زمان با استفاده قرص های ضدبارداری به نوزاد شیر میدهند و تغییری در تولید شیرشان ایجاد نمی شود ولی در برخی اشخاص کاهش شیر اتفاق می افتد. این کاهش در بیش تر موارد زمانی اتفاق می افتد که استفاده قرص قبل از چهار ماهگی نوزاد آغاز شود. نخستین راه افزایش شیر قطع مصرف قرص است ولی حتماً با پزشک خود مشورت کنید. برخی مادرها به مکمل های گیاهی یا شیردوش برای افزایش شیر احتیاج دارند.
استفاده قرص یا داروی گیاهی خاص:
پسودوافدرین و بروموکریپتین و مریم گلی، جعفری و نعناع بر تولید شیر تأثیر می گذارند. درصورتی که با استفاده یکی از این موادغذایی تولید شیر کاهش یافت با پزشک صحبت کنید تا جایگزینی برای این مواد به شما عرضه کند. افزایش شیردهی و استفاده از شیردوش سبب افزایش تولید شیر میشود.
عدم تخلیه کامل سینه ها:
تخلیه نکردن سینه ها بطور کامل میتواند باعث کم شدن شیر مادر گردد. عواملی مثل بزرگ شدن سینه ها، زخم شدن نوک سینه، عدم نگهداری از سینه ها، نوک سینه صاف و تو رفته، نگه داشتن نوزاد برای زمان طولانی مدت به یک سینه، فواصل زیاد و طولانی مدت بین مراتب شیردهی، عدم مکیدن نوزاد به دلیل ضعف و تغذیه با شیر خشک میتواند باعث تخلیه نشدن سینه ها گردد.
کم شدن شیر مادر,دلایل کم شدن شیر مادر,تشخیص کم بودن شیر مادر کم شدن شیر مادر
عوامل محیطی:
خستگی، نگرانی و هیجانات ناشی از محیط بیرون یا داخل منزل میتواند در میزان شیر شما تأثیر گذارد و باعث کاهش آن گردد. کشیدن سیگار و استفاده قرص های جلوگیری از حاملگی هم میتواند باعث کاهش شیر شما گردد.
عدم تمایل به شیردهی:
یکی از عللی که باعث کاهش میزان شیر و در پایان قطع آن می گردد، بیمیلی شما به شیردهی است. امکان دارد به دلایلی مثل شاغل بودن، عدم تمایل کودک به شیر مادر و... نتوانید بچه خود را شیر بدهید. در این صورت بهتر است با پزشک خود در مورد محروم ساختن نوزاد از شیر خود مشورت نمایید.
مصرف چه ترکیباتی سبب کاهش" شیر مادر" میشود:
- داروهای قاعده آور
- آشامیدن آب شور
- فصد کردن
- ورزش و حمام در حین گرسنه
- کاهش غذا
- پرهیز از خوردن اغذیه مولد شیر موثر است
- نان جو
- عدس با سرکه و گوشت گاومیش
- استفاده ماهیچه گوشت بره همراه با عدس و زیره
- استفاده پی در پی زیره
- غذاهای سرد و خشک ترش مانند آبغوره، انار ترش، سرکه،
- عدس
- بلوط
- ارزن
- تخم کاهو
- عدس پوست گرفته و پخته شده در سرکه
- برگ اسفرزه
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼