تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج
اگر شما هم جزو خانمهایی هستید که به مهریه زیاد معتقدید، این مقاله را درباره تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج مطالعه کنید.
اگر شما هم جزو خانمهایی هستید که به مهریه زیاد معتقدید، این مقاله را درباره تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج مطالعه کنید.
در این مقاله میخوانید:
- مهریه چیست؟
- مهریه در دین اسلام
- مهریه در روایات
- مهریه در قانون مدنی ایران
- مزایا و معایب مهریه
- تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج
- تاثیر مهریه سنگین بر طلاق، واقعیت دارد؟
- راهکار کاهش اثرات منفی مهریه سنگین
- تغییر دیدگاه نسبت به مهریه
- اصلاح قوانین مربوط به مهریه
- آموزش و فرهنگسازی
- خلاصه
مهریه چیست؟
مهریه یا صداق، تعهد مالی است که شوهر به هنگام عقد ازدواج به همسر خود میدهد و مکلف است به زودی پس از امضای قرارداد ازدواج، هر لحظه که همسرش مطالبه کند، آن را پرداخت کند.
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، زن پس از عقد نکاح مالک مهریه میشود و میتواند هر گونه تصرف مالی در آن انجام دهد. بنابراین، مهریه به مالکیت زن متصل است و زن میتواند هر زمان که خواست، آن را مطالبه کند و این مطالبه، نشوز یا عدم تمکین او را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
مهریه باید دارای منفعت عقلانی و مشروع باشد و علاوه بر اینکه باید معلوم و معین باشد، مرد نیز باید قدرت تسلیم آن را به زن داشته باشد.
مهریه در دین اسلام
در دین اسلام، مهریه یکی از حقوق مالی زوجه است و در قرآن کریم نیز از مهریه با عنوان صداق و نحله نام برده شده و آن را نشانه صداقت مرد به زن در پیمان زناشویی میدانند. سقفی برای مهریه تعیین نشده و مقدار آن به توافق طرفین بستگی دارد.
مهریه در روایات
پیامبر درباره آسان گرفتن در مورد مهریه فرمودهاند: «در مهریه آسان بگیرید زیرا مرد با اینکه مهریه زن خود را میپردازد کینهاش نسبت به زن در دلش میماند». ایشان همچنین فرمودهاند: «در مهریه زنان زیادهروی نکنید که مایه دشمنی میشود.»
مهریه در قانون مدنی ایران
در قانون مدنی ایران، مهریه مبلغ مشخصی دارد که در سند نکاح ذکر میشود. حتی اگر زوجین طلاق نگیرند، باز خانم میتواند مهریهاش را مطالبه کند و مهریه به طور کامل به او تعلق میگیرد. در شرایطی که زوجه باکره باشد و طلاق بگیرد، نصف مهریه و اگر باکره نباشد، تمام مهریه به او تعلق میگیرد. خانم میتواند مهریه خود را از دو مرجع دادگاه و اجرای ثبت اسناد رسمی مطالبه کند.
مزایا و معایب مهریه
مهریه در نظام حقوقی اسلامی، به عنوان یک ضمانت اجرایی شناخته میشود و مبلغ آن قابلیت مطالبه توسط همسر را دارد. مطالبه مهریه فقط در زمان طلاق نیست، بلکه زن میتواند در طول زندگی مشترک خویش و حتی پس از مرگ شوهرش آن را تقاضا کند. شاید این موضوع را ندانید، اما پس از فوت زن نیز، خانواده او میتوانند مهریهاش را مطالبه و از شوهرش دریافت کنند.
در شرایطی که مهریه توسط زن مطالبه شود، اما شوهر آن را پرداخت نکند، زن میتواند این موضوع را دادگاهی کند و اگر باز هم مرد، مهریه را پرداخت نکند، محبوس میشود.
همچنین، در قانون آمده که در شرایطی که مبلغ مهریه سنگین باشد، ممکن است پس از وفات همسر، ماتریکس میراث برای پرداخت مهر کافی نباشد و در چنین شرایطی، ممکن است وراث از ارث محروم شوند.
یکی از معایب تعیین مهریه این است که همسر میتواند تا زمانی که مهریه به او پرداخته نشده، از انجام وظایف زناشویی امتناع کند. علاوه بر این مهریه سنگین میتواند مانع ازدواج جوانان باشد.
بیشتر بخوانید: علت تنفر مرد از همسرش، زنان بخوانند!
تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج
در ادامه این مقاله با تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج بیشتر آشنا میشوید:
تاثیر مهریه سنگین بر طلاق، واقعیت دارد؟
مهریه سنگین که یکی از طرفین درباره آن توافق نداشته باشد، میتواند باعث کدورت شود و تاثیرات منفی داشته باشد، اما به تنهایی دلیلی برای طلاق زوج نیست. مهریههای سنگین میتوانند زمینهساز آسیبهای فراوان از جمله طلاق عاطفی شوند. برخی دیگر از اثرات منفی مهریه سنگین که میتواند زمینهساز طلاق باشد، عبارتند از:
- ایجاد اختلاف بین زوج و فراهم کردن زمینه طلاق: ممکن است مهریه سنگین تحمیلی، هیچگاه از ذهن مرد خارج نشود و همین موضوع، زمینه کدورت را فراهم کند.
- ترغیب زنان به طلاق: مهریه سنگین باعث ترغیب زنان به طلاق نمیشود، اما اگر خانمی از زندگی زناشویی خود راضی نباشد، فکر میکند با مهریه سنگینی که دارد، میتواند از نظر مالی در آینده تامین شود، بنابراین به زندگی ناموفق زناشویی خود خاتمه میدهد.
- فشار مالی بر مرد: در شرایطی که زن بخواهد مهریهاش را بگیرد، مهریه سنگین بر مرد فشار مالی وارد میکند و فشارهای مالی، در نهایت به کدورت میان زوج منجر میشود.
بیشتر بخوانید: چقدر همسرتان را می شناسید؟
راهکار کاهش اثرات منفی مهریه سنگین
با انجام برخی راهکارها و فرهنگسازی عمومی میتوان اثرات منفی مهریه سنگین را کاهش داد:
۱- تغییر دیدگاه نسبت به مهریه
همانطور که اشاره کردیم این دیدگاه وجود دارد که مهریه، یک منبع مالی برای زن محسوب میشود. اما اگر مهریه به عنوان هدیهای از طرف مرد به همسرش در نظر گرفته شود، این امکان هست که مهریههای سنگین برای خانمها در نظر گرفته نشود.
۲- اصلاح قوانین مربوط به مهریه
با تغییر قوانین مربوط به مهریه، این احتمال وجود دارد که بتوان از افزایش بیرویه مبلغ مهریه و درخواست مهریه زیاد، جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: در آغوش گرفتن همسر، چه فوایدی دارد؟
۳- آموزش و فرهنگسازی
اگر مهریه به عنوان یک هدیه از سوی مرد در نظر گرفته و این موضوع در جامعه، اطلاعرسانی شود، امکان تغییر دیدگاهها از طریق فرهنگسازی رسانهها وجود دارد. آگاه ساختن افراد جامعه از تبعات منفی مهریههای سنگین میتواند رویکرد خانوادهها و جوانان به مهریه سنگین را تغییر دهد. اگر جوانان متوجه شوند که مهریه، توسط زن قابل مطالبه است، زیر بار پذیرفتن مهریههای سنگین نمیروند و روز به روز مجرمان مهریه، افزایش پیدا نمیکنند. همه اینها فقط در صورت آموزش و فرهنگسازی گسترده، امکانپذیر است.
خلاصه
همانطور که در این مقاله متوجه شدید، مهریه سنگین باعث پایدار شدن یک ازدواج نمیشود و تاثیر مهریه سنگین در استحکام و دوام ازدواج، دقیقا معکوس است. مهریه باید هدیهای از طرف مرد به همسرش در نظر گرفته شود، نه یک پشتوانه مالی. اصلاح قوانین مربوط به مهریه و فرهنگسازی درباره آن میتواند از تبعات منفی مهریه سنگین در ازدواج پیشگیری کند.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼