سیکل دوران قاعدگی، تمام اطلاعاتی که باید بدانید
قاعدگی، خونریزی ماهیانه از دیواره داخلی رحم زنان است که ۵ – ۳ روز (به طور میانگین) طول می کشد.
قاعدگی، خونریزی ماهیانه از دیواره داخلی رحم زنان است که ۵ - ۳ روز (به طور میانگین) طول می کشد و حاوی خون و بافت های داخل رحم و بدن اوست که از گردنه رحم و واژن خارج می شود. اولین روز قاعدگی همان اولین روز پریودی (دوره عادت ماهانه) شماست. در این مقاله شما را با مسائل مهمی مثل آنچه لازم است در رابطه با قاعدگی در دختران و زنان بدانید,آشنایی با چرخه قاعدگی,پریود یا عادت ماهیانه چیست؟,نکات مهم در روزهای پریود شدن زنان,برای زودتر پریود شدن چه بخوریم؟,پریودی در زنان و اولین پریود نوجوانان و آنچه مادران باید بدانند و شنا کردن در زمان پریود آشنا خواهید شد.
چرخه قاعدگی تکرار قاعدگی ماهانه است.
چرخه قاعدگی، چرخه ای هورمون محور است. روز ۱، اولین روز از پریودی (خونریزی) شماست در حالیکه روز ۱۴ تقریبا روز تخمک گذاری شماست و اگر تخمک بارور نشود، سرانجام مقدار و سطح هورمون ها کاهش و در روز ۲۵، تخمک شروع به تجزیه شدن می کند و چرخه دوباره در حدود روز ۳۰ با خونریزی و پریودی شروع می شود.
-اغلب پریودی و خونریزی ها، تا حدودی متفاوت هستند. خونریزی ممکن است کم، متوسط و یا سنگین و یا خیلی طولانی در حدود ۷ - ۲ روز باشد. با بالا رفتن سن، چرخه های پریودی معمولا کوتاه تر و منظم تر می شوند.
-مسائل و مشکلات مربوط به پریودی شامل: آمنوره(وقفه و یا عدم جریان عادت ماهانه)، قاعدگی دردناک، و خونریزی غیر عادی می باشد.
-میانگین سنی دختران برای اولین پریودی شان در ایالات متحده ۱۲ سالگی می باشد. اما محدوده سنی حدود ۱۵ - ۸ سالگی است.
-زنان اغلب تا سن حدود ۵۵ - ۴۵ سالگی پریود می شوند.
-اگر هر گونه بی قاعدگی و ناهنجاری در پریودی شان (مانند خونریزی شدید، پریود شدن، دردهای شدید، تب به علت استفاده از تامپون، بی نظمی های ناگهانی و سایر مشکلات) مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید.
-زنان می بایستی تامپون و پد یا نوار بهداشتی خود را قبل از اینکه کاملا توسط خون خیس بخورد، تعویض کنید (هر ۸ - ۴ ساعت) از دستورالعمل روی جعبه نوار بهداشتی به منظور جلوگیری از سندروم زهرزدگی (TSS) پیروی کنید چرا که یک بیماری کشنده می تواند باشد.
قاعدگی چیست؟
قاعدگی، خونریزی ماهانه زنان است. وقتی قاعده می شوید، بدنتان لایه های داخلی رحم را از آن به همراه خونریزی خارج می کند. خون قاعدگی از طریق منفذ کوچکی در گردنه رحم جریان می یابد و از طریق واژن از بدن خارج می شود. اغلب دوره های قاعدگی ۵ - ۳ روز طول می کشد.
چرخه قاعدگی چیست؟
زمانی که پریودی (قاعدگی) منظم می شود، چرخه قاعدگی نامیده می شود. داشتن چرخه های منظم قاعدگی نشانه آن است که قسمت های مختلف بدنتان به صورت نرمال و طبیعی کار می کنند. چرخه قاعدگی مواد شیمیایی مهمی در بدن به نام هورمون ها را فراهم می آورند که برای سالم نگه داشتن شما ضروری هستند. همچنین هورمون ها، بدنتان را هر ماه برای حاملگی آماده می سازند. یک چرخه قاعدگی از اولین روز پریودی تا اولین روز پریودی در ماه بعد محاسبه می شود. میانگین طول دوره ماهانه ۲۸ روز است. طول یک چرخه می تواند در بزرگسالان حدود ۳۵ - ۲۱ روز و در نوجوانان ۴۵ - ۲۱ روز باشد.
-بالا و پایین رفتن سطوح هورمون ها در طول ماه، چرخه قاعدگی را کنترل می کند.
در طول چرخه قاعدگی چه اتفاقی می افتد؟
در نیمه اول چرخه، سطح استروژن(هورمونی زنانه) شروع به افزایش می کند. استروژن نقش مهمی را در سلامتی شما از طریق کمک کردن به ساختن استخوان های قوی و مستحکم نگه داشتن آن ها با بالا رفتن سنتان، ایفا می کند. استروژن همچنین باعث می شود دیواره های داخلی رحم رشد کرده و ضخیم تر شوند. این دیواره های رحم مکانی هستند که در صورت حاملگی تغذیه جنین را به عهده می گیرند. همچنین با رشد دیواره های رحم، یک سلول تخم در یکی از تخمدان ها شروع به رسیدن می کند. در حدود روز چهاردهم از چرخه ۲۸ روزه، تخم، تخمدان را ترک کرده و این تخمک گذاری نامیده می شود.
بعد از اینکه تخم، تخمدان را ترک کرد، از طریق لوله های فالوپ در رحم حرکت را آغاز می کند. سطوح هورمون ها افزایش یافته و به دیواره رحم کمک می کنند تا برای حاملگی آماده شود. زنان ممکن است اغلب ۳ روز قبل و یا همان روز تخمک گذاری حامله شوند. به یاد داشته باشید زنانی که دارای چرخه های قاعدگی کوتاه تر و یا بلند تر از ۲۸ روز هستند ممکن است قبل و یا بعد از چهاردهم تخمک گذاری کنند.
-زمانی که تخم توسط سلول اسپرم مرد بارور نشود از هم می پاشد سپس سطوح هورمون ها کاهش می یابد و لایه های ضخیم دیواره رحم در طول دوره پریودی شروع به ریزش می کند.
-روز ۱. با اولین روز پریودی شما شروع می شود. این روز بعد از کاهش سطوح هورمون ها و پایان چرخه قبلی شروع می شود. خون و بافت های دیواره رحم و خون به همراه خونریزی از بدن خارج می شوند.
-خونریزی در حدود ۵ روز به طول می انجامد.
معمولا با فرا رسیدن روز ۷ خونریزی متوقف می شود. با رسیدن قاعدگی به این روز، هورمون ها سبب می شوند کیسه های پر از مایعات که فولیکول نامیده می شود در تخمدان گسترش یابند، هر فولیکول حاوی یک تخم است. بین روز ۷ و روز ۱۴ یکی از فولیکول ها به توسعه خود ادامه داده و بالغ می شود. دیواره های داخلی رحم شروع به ضخیم شدن می کنند و منتظر پذیرش تخم بارور می مانند.(دیواره رحم غنی از خون و مواد غذایی است. در حدود روز ۱۴ (در یک چرخه ۲۸ روزه) هورمون ها باعث می شوند که تخمک بالغ طی فرایند تخمک گذاری، منفجر شده و از تخمدان آزاد گردد.
-طی چند روز بعدی، تخم رها شده از طریق لوله های فالوپ به سمت رحم می رود. اگر در لوله فالوپ اسپرمی وجود داشته باشد با تخمک لقاح پیدا کرده و مسیر لوله فالوپ را تا رحم و چسبیدن به دیواره آن ادامه می دهد.
-اگر تخمک بارور نشود، سطوح هورمون ها در حدود روز ۲۵ کاهش می یابد و این نشانه شروع چرخه قاعدگی بعدی است. تخمک از رحم خواهد پاشید و با خونریزی پریود بعدی از بدن خارج می شود.
یک دوره قاعدگی طبیعی چگونه است؟
در طول پریودی، دیواره های ضخیم رحم و خون زیادی از طریق واژن از بدن شما دفع می شود. ممکن است پریودی تان هر ماه به یک شکل نباشد و همچنین شاید با پریود در سایر زنان متفاوت باشد. ممکن است پریود ها بسته به اینکه چه مقدار خون از واژن خارج می شود، کم، متوسط و یا سنگین باشند که به این جریان قاعدگی می گویند.
مدت زمان پریودی نیز متنوع است اغلب پریودها ۵ - ۳ روز به طول می انجامد، اما ۷ - ۲ روز نیز طبیعی است. معمولا در طی چند سالی بعد از اولین پریودی، دوره های قاعدگی طولانی تر هستند. و با بالا رفتن سن چرخه زنان کوتاه تر و منظم تر می شود. در اغلب اوقات مدت زمان دوره چیزی حدود ۳۵ - ۲۱ روز است. مقاله تشخیص نشانه های pms یا سندرم پیش از قاعدگی را حتما مطالعه کنید.
زنان چه نوع مشکلاتی با مساله پریودی شان خوهند داشت؟
زنان ممکن است دسته ای از مشکلات با پریودی شان مانند درد، خونریزی های سنگین، پریودهای گاه و بیگاه، داشته باشند.
آمنوره
آمنوره به معنای نداشتن و صورت نگرفتن پریود است. این اصطلاح برای توصیف عدم پریودی در :
-زنان جوانی که با وجود ۱۵ ساله بودن پریودی شان آغاز نشده است.
-زنان و دخترانی که به مدت ۹۰ روز است که پریود نشده اند، و یا حتی مدت طولانی تر .
عوامل ایجاد این حالت شامل:
-بارداری
-دوران شیردهی
-کاهش وزن شدید
-اختلالات اشتها
-تمرینات ورزشی شدید
-استرس و اضطراب
وضعیت های جدی پزشکی که نیاز به درمان دارند. همانگونه که در قبل اشاره شد، وقتی که پریودی تان منظم باشد نشان دهنده آن است که قسمت های مهم بدنتان به طور طبیعی کار می کنند در برخی موارد نداشتن دوره پریودی ممکن است نشان دهنده این باشد که در تخمدان هایتان تولید طبیعی هورمون استروژن متوقف شده است. از دست دادن این هورمون می تواند تاثیرات مهمی روی سلامتی عمومی تان داشته باشد. مشکلات هورمونی مانند آن هایی که به دلیل سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و یا مشکلات حدی در مورد آلت های تناسلی بوجود می آیند. اگر این مشکلات را دارید حتما می بایستی با پزشک صحبت کنید.
دسیمنوره
به معنای پریودی دردناک که در بر گیرنده دردها و چنگک های شدید است. دردهای قاعده گی در دختران نوجوان، به دلیل مقدار زیاد یک ماده شیمیایی به نام پروستاگلاندین است. دختران نوجوانی که دسیمنوره دارند معمولا مشکل جدی نداشته حتی اگر دردها خیلی شدید باشند. در زنان بزرگسال، دردها اغلب به دلیل بیماری و یا وضعیت های مانند فیبروم های رحمی و یا اندومتروزها است. در مورد برخی زنان، استفاده از لایه های گرما زا با استفاده از یک حوله گرم به کم کردن دردهایشان کمک می کند. برخی از داروهای مسکن بدون نسخه و یا فروش آزاد نیز می تواند به تسکین این دردها کمک کند که شامل:
-ایبوبروفن (به عنوان Advil و Motrin و Midol cramp)
-کتوبروفن (مانند Orudis KT)
-ناپروکسن (مانند Aleve)
اگر این داروها دردتان را آرام نکرد و یا درد به حدی است که در سر کار و یا مدرسه، دچار مشکل می شوید می بایستی به پزشک مراجعه کنید. درمان این دردها بسته به عوامل ایجاد آن ها و شدتشان است.
خونریزی های رحمی غیر طبیعی
این نوع خونریزی ها، خونریزی های واژینالی است که با دوره های قاعده گی طبیعی متفاوت است و شامل:
-خونریزی بین پریود ها
-خونریزی بین رابطه جنسی
-لکه بینی در زمان های مختلف چرخه قاعدگی
-خونریزی های سنگین و یا طولانی تر از حد طبیعی
-خونریزی بعد از یائسگی
خونریزی های غیر طبیعی می تواند دلایل زیادی داشته باشد ممکن است پزشکتان ابتدا با چک کردن مسائلی که با توجه به رده سنی تان معمول است، شروع کند. برخی از آن ها جدی نبوده و درمانشان راحت است. برخی دیگر می تواند جدی تر باشد و درمان خونریزی های غیر طبیعی به دلیل و عامل ایجاد کننده آن ها بستگی دارد.
در هر دو گروه دختران نوجوان و یا زمانی که به یائسگی نزدیک هستند تغییرات هورمونی می تواند سبب پریود های طولانی به همراه بی نظمی های چرخه قاعدگی شود. حتی اگر دلیل، تغییرات هورمونی باشد شما می توانید آن را درمان کنید. به یاد داشته باشید که این تغییرات می تواند به صورت سایر مشکلات جدی سلامتی، مانند فیبروم های رحمی، پولیپ ها، و یا حتی سرطان ظاهر شود. اگر هر گونه خونریزی غیر طبیعی دارید به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی معمولا دختران اولین پریودی شان را تجربه می کنند؟
در ایالات متحده امریکا میانگین سنی برای پریود شدن دختران ۱۲ سال است. این به معنای آن نیست که همه دختران در یک سن پریود می شوند. یک دختر ممکن است در هر سنی بین ۱۵ - ۸ سالگی پریود شود. اغلب اوقات اولین پریودی دو سال بعد از بزرگ شدن و توسعه پستان ها صورت می گیرد. اگر دختری با وجود ۱۵ ساله شدن هنوز پریود نشده است و یا ۲ تا سه سال از رشد و بزرگ شدن پستان هایش گذشته است می بایستی به پزشک مراجعه کند. برای بیشتر دانستن این مطلب حتما به مقاله پریود شدن برای اولین بار چگونه است؟ نگاهی بیندازید.
زنان تا کی پریود می شوند؟
زنان معمولا تا زمان یائسگی پریود می شوند. یائسگی معمولا بین سنین ۵۵ - ۴۵ سالگی رخ می دهد و اغلب حدود ۵۰ سالگی. یائسگی به این معناست که یک زن بیش از این نمی تواند تخمک گذاری کند ( تولید تخم) و یا پریودی داشته باشد و یا بعد از این نمی تواند حامله شود. مانند قاعدگی، یائسگی نیز از زنی به زن دیگر می تواند بسیار متفاوت باشد و این تغییرات ممکن است طی چندین سال رخ دهد.
زمانی که بدنتان به سمت قاعدگی می رود، گذر به قاعدگی نامیده می شود. و می تواند بین ۸ - ۲ سال به طول انجامد. برخی زنان به دلایل جراحی، برخی درمان ها ، بیماری ها و یا سایر دلایل زودتر یائسه می شوند. اگر به مدت ۹۰ روز پریودی نداشتید می بایستی به دکتر مراجعه کنید. پزسک شما را برای احتمال حاملگی، یائسگی زودرس و یا سایر مسائل سلامتی که ممکن است باعث توقف و یا بی نظمی پریودی شده باشد، چک خواهد کرد. مقاله برای زودتر پریود شدن چه بخوریم؟ به شما کمک زیادی برای زودتر پریود شدن خواهد کرد.
چه زمانی در مورد پریودم می بایستی به پزشک مراجعه کنم؟
به پزشک مراجعه کنید اگر :
-با وجود ۱۵ ساله بودن هنوز پریود نشده اید.
-با وجود گذشتن ۳ سال از رشد و تکامل پستان ها یتان هنوز پریود نشده اید و یا اینکه با وجود ۱۳ ساله بودن هنوز پستان هایتان شروع به رشد نکرده.
-پریودیتان ناگهان بیش از ۹۰ روز است که متوقف شده.
-پریودی تان بعد از آنکه همیشه چرخه های ماهانه منظم داشته، اکنون خیلی نامنظم شده است.
-خونریزی بیش از ۷ روز دارید.
-اگر خونریزی سنگین تر از حد معمول دارید و یا مجبورید بیش از یک پد و یا نوار بهداشتی در هر ۲ - ۱ ساعت مصرف کنید.
-اگر خونریزی بین دو پریودی دارید.
-اگر دردهای خیلی شدید در طول پریودی دارید.
-اگر ناگهان پس از استفاده از تامپون دچار تب شده و احساس بیماری می کنید.
هر چند وقت یکبار معمولا می بایستی پد و یا نوار بهداشتی و یا تامپون خود را تعویض کنم؟
می بایستی قبل از اینکه نوار بهداشتی غرق خون شود آن را تعویض کنید. هر زنی خودش تصمیم می گیرد که کدام گزینه (نوار بهداشتی/ تامپون) برایش بهتر است. می بایستی هر تامپون را نهایتا ۸ - ۴ ساعت یکبار تعویض کنید. مطمئن باشید که پایین ترین قابلیت جذب تامپون که نیاز دارید را انتخاب کرده اید. به عنوان مثال در روزهایی که کمترین مقدار پریودی را دارید از تامپون های عادی و یا مخصوص نوجوانان استفاده کنید. از تامپون با قابلیت جذب بالا در روزهایی که خطر افزایش سندروم شوک سمی ( TSS) وجود دارد استفاده کنید. این سندروم نادر است اما گاهی اوقات بیماری کشنده ای است. و به دلیل باکتری که توانایی تولید سم دارد ایجاد می شود. اگر بدنتان نتواند با سم مبارزه کند. سیستم ایمنی بدن شما (پدافند بدن) عکس العمل نشان داده و باعث ایجاد نشانه های TSS می شود (در زیر مشاهده کنید).احتمال اینکه زنان جوان به TSS مبتلا شوند بیشتر است.
استفاده از انواع تامپون ها نسبت به نوار های بهداشتی شما را بیشتر در معرض ابتلا به TSS قرار می دهد. موسسه غذا و دارو (FDA) اطلاعات زیر را برای کمک به جلوگیری از مشکلات تامپون توصیه می کند:
-به هنگام استفاده از دستورالعمل های روی پاکت تامپون ها پیروی کنید.
-از تامپون هایی با پایین ترین قدرت جذب برای خونریزی هایتان استفاده کنید.
-تامپون هایتان را حداقل هر ۸ - ۴ ساعت عوض کنید.
-به انتخاب بین نوار بهداشتی و تامپون دقت کنید.
-نشانه های هشدار در مورد TSS را بشناسید (در زیر ببینید)
-در بین دو پریودی از تامپون استفاده نکنید
-اگر هر کدام از این نشانه های TSS را در هنگام استفاده از تامپون داشتید، تامپون را خارج کرده و به سرعت با پزشکتان تماس بگیرید.
-تب بالای ناگهانی (بالاتر از ۱۰۲ درجه فارنهایت)
-دردهای عضلانی
-اسهال
-استفراغ
-سرگیجه و یا غش کردن
-آفتاب سوختگی هایی مانند جوش
-گلودرد
-چشم های سرخ و ورم کرده.
منبع:
دکتر سلامت
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼