تلفیق شیر مادر و شیر خشک، مخصوص دوقلوها
شاید از خود بپرسید که آیا میتوانید شیر مادر و شیر خشک را باهم به کودکانتان بدهید؟
شاید از خود بپرسید که آیا میتوانید شیر مادر و شیر خشک را باهم به کودکانتان بدهید؟ پاسخ بلۀ مشروط است. اگر بهطور مداوم شیر خودتان را به کودکان بدهید و بهصورت کمکی گاهی هم شیر خشک بدهید باهم منافاتی پیدا نمیکنند. اگر شیر مکمل را بهکرات بدهید یا دو روش شیردهی را یکی در میان به کار برید، بهندرت به نتیجه میرسید. کلیدِ یک برنامۀ شیردهی واقعگرایانه شناخت نحوۀ تولید شیر در بدن شما و تعدیلهایی است که در کارند.
هر بار که نوزادان دوقلو شیر شما را میخورند، به بدنتان اعلام میکنند که تولید شیر را افزایش دهد. در صورتی که به فرزندتان شیر خشک بدهید، هیچ اعلامی صورت نمیگیرد، بنابراین بدنتان تولید شیر را پایین میآورد.
تغذیۀ زیاد با شیر خشک، بهویژه در ماههای اول، تولید شیر مادر را به میزان چشمگیری کاهش میدهد و باعث از شیر گرفتن زودهنگام کودکان میشود.
اگر نوزادان را، هم با شیر خود و هم با شیر خشک تغذیه کنید، تعدیلهایی صورت میگیرد. هرچه مقدار شیر خشک بیشتر باشد تأثیر خواص پادتنی و ضد حساسیتی شیر مادر کمتر و کمتر میشود.
بر اساس آمار بهدستآمده، حتی نوزادانی که بخشی از تغذیۀ آنها با شیر مادر بوده است در سال اول کمتر از نوزادانی که شیر خشک خوردهاند بیمار میشوند.
چرا تلفیق؟
بسیاری از نوزادان دوقلو هنگامیکه از بیمارستان مرخص میشوند شیر خشک خوردهاند؛ زیرا به سبب نارس بودن، عوارض زایمان یا سوء تدبیر اولیه در شیردهی، شروع تغذیۀ آنها با شیر مادر خوب نبوده است. شاید با مراقبت از دو کودک، جبران یک شروع بد دشوارتر باشد یا شاید چون نمیدانید چگونه شیر خشک را قطع کنید کماکان آن را هم به کودکان بدهید.
ممکن است به دلایل دیگری تصمیم بگیرید شیر خشک هم به کودکان بدهید. شاید فکر کنید شیرتان برای فرزندان دوقلویتان کافی نیست. ممکن است به دلیل کارهای روزمره فرصت کافی برای دادن شیر خود به دو کودک را نداشته باشید. ممکن است یک یا هردوی آنها دچار کمبود وزن باشند و باید تقویت شوند. بهعلاوه، اگر شخص دیگری از دوقلوها مراقبت میکند، لازم است شیر خشک در اختیارش بگذارید.
افزایش تولید شیر مادر
برای جبران زمان از دست رفته پس از شروعی کُند، معمولاً کافی است چند روز بیستوچهارساعته شیر خود را به نوزادان بدهید تا تولید شیر افزایش یابد. اگر این کار، توانفرسا به نظر میرسد یا ناچارید که تغییر از شیر خشک به شیر مادر را بهتدریج انجام دهید، شیر خود را در صورت درخواست کودکان بدهید و چند روز بین ۱۵ تا ۳۰ سیسی از مقدار شیری که در هر وعده با شیشه شیر به کودکان میدادید بکاهید.
در نظر داشته باشید که تا وقتی تولید شیرتان افزایش یابد، بهدفعات بیشتر شیر خود را به کودکان بدهید. وقتی هر یک از کودکان روال ۸ تا ۱۲ وعدۀ شیرخواری در روز را پیش گرفت، بین ۱۵ تا ۳۰ سیسی دیگر از شیر هر شیشه در روز را کم کنید. تا زمانی که به هدف دلخواه خود برسید به این شیوه ادامه دهید.
آیا به حد کافی میخورند؟
از آنجا که سینههایتان مدرج نیستند، ممکن است شک کنید که آیا شیرتان برای دو کودک کافی است؟ از خود بپرسید زمانی که در طول 24 ساعت فقط شیر خود را به کودکان دادهاید آیا هر یک از آنها معمولاً با 8 تا 12 وعده سیر میشوند؟ 6 تا 10 پوشک را خیس میکنند؟ مزاجشان چند بار نرم کار میکند؟ هرکدامشان در هفته 110 تا 220 گرم وزن اضافه میکنند؟ اگر چنین است، شیر زیادی دارید.
برنامهریزی پیشاپیش
اگر امکانش را دارید، تا وقتی تولید شیرتان کاملاً تثبیت نشده است، شیشه یا شیر خشک به کودکان ندهید، یعنی سه الی چهار هفته فقط از سینه خودتان شیر بدهید. در این مدت کودکانتان آموختهاند که چگونه سینه را بگیرند و شیرش را بمکند. بعضی از نوزادان اگر در هفتههای اول با شیشه شیر بخورند دچار سردرگمی در نحوۀ مکیدن میشوند و گرفتن سینه برایشان دشوارتر است.
این موضوع باعث میشود دادن شیر مادر به دو کودک وقتگیرتر و یاس آور تر شود. اگر فکر میکنید یکی از نوزادان یا هردوی آنها دچار سردرگمی در نحوه مکیدن شدهاند، نیاز به کمک بیشتر دارید.
روشهای واقعگرایانۀ تلفیق
تلفیق شیر مادر و شیر خشک باید حداقل اختلال ممکن را در تولید شیر مادر ایجاد کند. در این وضعیت، هرچه کمتر بهتر. پس بهجای شیر مکمل به شیر کمکی فکر کنید. شیر کمکی را در حجمی که ضریبی از 30 سیسی باشد درست میکنند؛ مثلاً 30 یا 60 سیسی شیر دوشیدۀ مادر یا شیر خشک که بعد از پایان تغذیه با شیر مادر و علاوه بر آن به کودک داده شود. شیر مکمل جای یک وعده شیر مادر را میگیرد.
- ظاهراً دادن شیر کمکی پس از یک یا دو نوبت تغذیه با شیر مادر به هنگام غروب یا در طول شب، حداقل تأثیر را بر تولید شیر دارد. به نظر میرسد که معمولاً موجودیِ شیر در شبها کمتر است و ممکن است پدر هم آمادگی مشارکت در شیر دادن به کودکان را داشته باشد. بهعلاوه، این کار برای آنکه کودکان به شیشۀ شیر عادت کنند، کافی است، چراکه ممکن است نتوانید یک وعده به آنها شیر خودتان را بدهید.
- بهندرت لازم است که در تمام وعدههایی که به کودکان شیر خودتان را میدهید، از شیر کمکی هم استفاده کنید، حتی اگر بخواهید وزن یکی از آنها را افزایش دهید. چنین کاری وقتگیر است و به کاهش تولید شیر مادر منجر میشود.
- اگر هر یک از کودکان حداقل هفت یا هشت بار در روز شیر مادر بخورند، یک وعده شیر مکمل قاعدتاً به تولید شیر لطمهای وارد نمیکند.
از تناوب بپرهیزید.
دادن شیر مادر و شیر خشک بهتناوب ممکن است بهترین راهحل به نظر برسد، ولی درواقع معایب هر دو روش را باهم ترکیب میکند. در این حالت، کنار گذاشتن زودهنگام شیر مادر ممکن است به دلیل کاهش تولید شیر، افزایش سردرگمی کودکان در نحوه مکیدن و زحمت زیاد باشد.
تناوب معمولاً به یکی از دو شکل انجام میشود:
- در هر وعده یکی از کودکان را با شیر خودتان و دیگری را با شیر کمکی تغذیه کنید و بهتناوب جای آنها را باهم عوض کنید.
- در یک وعده به هر دو کودک شیر خودتان و در وعدۀ بعد به هردوی آنها شیر کمکی بدهید.
در هر دو حال، وقت و تلاشی را صرف میکنید که برای تغذیه با شیر مادر بهتنهایی و شیر خشک بهتنهایی لازم است. اینکه به یکی از کودکان فقط شیر خودتان و به دیگری شیر خشک بدهید فکر خوبی نیست. ممکن است بر رابطۀ شما با هرکدام از آنها اثر بگذارد. این کار را فقط باید در شرایط بسیار نادر انجام داد.
تغذیۀ موفق با شیر مادر
تغذیۀ کودک فقط با شیر مادر کمال مطلوب است، ولی لازم نیست که تغذیه با شیر مادر بهصورت همهیاهیچ درآید. شیر خشک در اصل برای موقعیتهای خاص تولید شده است و مراقبت از دو کودک بدون شک در این دسته قرار دارد. هر چند بسیاری از مادران چندین ماه فقط شیر خود را به دو قلوهایشان میدهند، اما شرایط هر خانواده منحصربهفرد است. فقط شما میتوانید در مورد شرایطتان قضاوت کنید. این کار هم برای شما و هم دوقلویتان مفید است؛ مهم نیست که چقدر یا چه مدت تجربۀ تغذیه با شیر مادر را باهم چشیده باشید.
منبع:
کودک آنلاین
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼