رشد اجتماعی کودکان، عوامل موثر بر آن
والدین اغلب معتقدند که مهارت های اجتماعی کودکان بخش بزرگی از شخصیت آنها را تشکیل میدهد.
والدین اغلب معتقدند که مهارت های اجتماعی کودکان بخش بزرگی از شخصیت آنها را تشکیل میدهد. بعضی کودکان خجالتی هستند، در حالیکه برخی دیگر به هیچ وجه خجالت نمی کشند و با داشتن این ویژگی مهارتهای اجتماعی را به خوبی یاد می گیرند. با این حال، تحقیقات منتشر شده در کتب "روانشناسی کودک" نشان داده است که بخش زیادی از شخصیت کودک توسط عوامل محیطی تعیین می شود. این عوامل زیست محیطی اغلب ظریف هستند و در اوایل زندگی رخ می دهند که نشان می دهد والدین نتوانستند از نفوذ خود برای تاثیر بر فرزندان به خوبی استفاده نمایند. رشد اجتماعی نقش مهمی در شخصیت کودکان ایفا می کند و راه های بسیاری وجود دارد که والدین می توانند محیطی را ایجاد کنند تا منجر به توسعه مهارت های اجتماعی قوی شود. در مطلب امروز عواملی را که بر توسعه اجتماعی کودک تاثیر گذار است را بیان کردیم.
1. اثر استرس بر رشد اجتماعی کودک
استرس می تواند به شدت بر عملکرد اجتماعی کودک تأثیر بگذارد. لیز الیوت، متخصص مغز و اعصاب، در کتاب خود به جمله «چه چیزی در آنجا در حال وقوع است؟» اشاره میکند. کودکانی که در رحم مادر در حال رشد هستند در معرض استرس مادر قرار می گیرند و نسبت به آن واکنش نشان می دهند و می توانند کودکان خجالتی بار بیایند. همچنین منازعات والدین، محله های زندگی پر از استرس و فقیرنشین و بیماری های مزمن کودکان را به سمت خجالت کشیدن و دور شدن از هر گونه رشد اجتماعی سوق می دهد. با این حال، "روانشناسان کودک" بر این عقیده اند که برخی از استرس ها می توانند تاثیر مثبتی داشته باشند. به عنوان مثال، کودکانی که شاهد حل اختلاف والدین خود هستند، اغلب خودشان قادر به حل و فصل اختلافات خواهند بود. کودکانی که به طور دوره ای در معرض استرس های خفیف قرار می گیرند نسبت به کودکانی که همراه با حمایت والدین در محیط کاملا بدون استرس رشد می کنند، مقاوم تر هستند.
۲. مهارت های اجتماعی والدین
والدین می توانند یک نمونه بارز بهبود مهارت های اجتماعی برای فرزندان خود حتی قبل از شروع به صحبت کردن آنها باشند. طبق گفته ریچارد وایسبرد روانشناس رشد، والدین خجالتی احتمالا کودکان خجالتی خواهند داشت، زیرا فرزندان آنها شاهد تعاملات کمتر اجتماعی هستند و ممکن است به افراد دیگر به عنوان عاملی برای بروز استرس نگاه کنند. والدینی که علاقه مند به رشد مهارت های اجتماعی در کودکان خود بوده و تمایل دارند که فرزند آنها به شخصیت برجسته ای تبدیل شود، باید فرزندان خود را در معرض برخورد با افراد مختلف قرار دهند، حتی در دوران کودکی. انجام این کار کمک می کند تا فرزندتان به چهره های جدید عادت کرده و احتمال خجالتی شدن و اضطراب اجتماعی در آنها کاهش یابد.
3. مهارت های کلامی
مهارت های کلامی به طور عمیق بر رشد اجتماعی کودکان تأثیر می گذارد. طبق گفته روانشناسان کودک، کودکانی که اغلب پدر و مادرشان با آنها صحبت می کنند، معمولا برای برقراری ارتباط با سایر کودکان از آمادگی بیشتری برخوردارند. نوزادان حتی قبل از اینکه بتوانند زبان را درک کنند و پایه های ابتدایی گفتگو را قبل از شروع به صحبت کردن یاد بگیرند، قادر خواهند بود به مکالمات والدین خود گوش دهند. به طور مداوم با کودک خود صحبت کنید تا آنها را به مهارت های کلامی قوی تشویق کنید، این عمل باعث خواهد شد که در نهایت مهارت های اجتماعی فرزندان به خوبی تقویت گردد.
۴. عوامل تحریک کننده
توسعه اجتماعی به شدت با قرار گرفتن در معرض یک محرک محیطی ارتباط دارد. محققان بر این باورند که تماشای تلویزیون قبل از سن دو سالگی می تواند پیشرفت را به همراه داشته باشد و به ویژه توسعه اجتماعی و فکری را تحریک کند. دسترسی به اسباب بازی های مختلف از جمله لگو، عروسک ها و سایر بازی ها، می تواند کودکان را تشویق کند تا مهارت های مختلفی را کسب نمایند که در نهایت می تواند منجر به بهبود تعامل اجتماعی در آنها شود. محیطی که فرزندتان در آن زندگی می کند را جذاب، سرگرم کننده نمایید و اجازه دهید کودک آزادانه به تماشای تلویزیون بپردازد تا بیشتر بتواند به مهارت های اجتماعی دست پیدا کند.
منبع:
دونفره
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼