۱۸۴۹۶۸
۹۷۷
۹۷۷

دیابت نوع دو در کودکان، علائم بیماری کدامند؟

دیابت نوع ۲ نوعی بیماری مزمن است که با بالا بودن میزان قند خون یا گلوکز مشخص می‎شود.

دیابت نوع ۲ نوعی بیماری مزمن است که احتمال ابتلاء به آن در هر سنی وجود دارد. این بیماری اغلب آغازی تدریجی و آهسته دارد که این ویژگی می‎تواند تشخیص بیماری را در کودکان با دشواری مواجه کند.

دیابت نوع 2 چیست؟
دیابت نوع 2 نوعی بیماری مزمن است که با بالا بودن میزان قند خون یا گلوکز مشخص می‎شود.
لوزالمعده هورمونی به نام انسولین تولید می‎کند که به کنترل سطح قند خون کمک می‎نماید.
در مردم دچار دیابت نوع 2 یا بدن بیمار قادر به تولید میزان کافی انسولین نیست یا اینکه بدن به شکل متناسب به هورمون انسولین جواب نمی‎دهد، و این وضعیت مقاومت انسولین نامیده می‌شود.
در گذشته جامعه پزشکی دیابت نوع 2 را زیر عنوان دیابت با آغاز در بزرگسالی یا دیابت غیر وابسته به انسولین می‎شناخت. به هر حال این اختلال به شکل فزاینده‌ای کودکان و نوجوانان را مبتلاء می‎کند زیرا میزان چاقی روند رو به رشد خود را ادامه می‎دهد.
بر مبنای اعلام "مرکز ملی پیشگیری از بیماری‌های مزمن و حمایت از سلامت" پزشکان آمریکایی در حدود 5300 کودک و نوجوان در سنین 10 تا 19 سال مبتلاء به دیابت نوع 2 را در سال‌های 2011 و 2012 تشخیص داده‌اند.
دیابت نوع 2 یک بیماری درازمدت است که در صورت عدم درمان می‎تواند به عوارض جدی برای بیمار منجر شود. در حال حاضر هیچ علاج قطعی برای دیابت وجود ندارد.

علایم دیابت نوع ۲ در کودکان
دیابت نوع ۲ اغلب دارای آغازی کُند و تدریجی است. به همین دلیل تشخیص بیماری در کودکان ممکن است با دشواری همراه باشد.
نشانه‎ها و علایم کلی هر دو نوع دیابت مشابه هستند. کودکان و بزرگسالان ممکن است با موارد زیر مواجه شوند:
- افزایش میزان ادرار کردن. وقتی میزان قند خون بالا باشد، کلیه‎ها برای جذب و فیلتر کردن آن مجبورند بیشتر کار کنند. نتیجۀ این وضعیت می‎تواند افزایش میزان ادرار کردن باشد.
- افزایش میزان تشنگی. افزایش ادرار کردن می‎تواند باعث دهیدراسیون شود. فرد ممکن است به ویژه تشنه شود و بیش از میزان معمول نیاز به نوشیدن مایعات داشته باشد.
- خستگی مفرط. وقتی کارآیی بدن در کاربرد گلوکز به شکل کامل کاهش یابد، این وضعیت می‎تواند به خستگی مفرط منجر شود که وضعیتی است که مانند دهیدراسیون در مردم مبتلاء به دیابت عمومیت دارد.
- تاری دید. بالا بودن میزان قند خون می‎تواند به خارج کردن مایع عدسی چشم منجر گردد که این موضوع تمرکز بینایی را با دشواری بیشتری روبرو می‎کند.
- تیره شدن پوست. مقاومت انسولین می‎تواند باعث تیره شدن برخی نواحی پوست بدن شود. اصطلاح پزشکی برای این مورد اکانتوسیس نیگریکانس است، و اختلالی است که به طور معمول در نواحی زیر بغل و پشت گردن بروز می‎کند.
- کند شدن روند التیام زخم. بالا بودن سطح قند خون می‎تواند به افزایش زمان التیام زخم‎ها یا عفونت‎های پوستی منجر شود.

علل و ریسک فاکتورهای دیابت نوع 2 در کودکان
هر کسی از جمله کودکان ممکن است دچار دیابت نوع 2 شود. احتمال بروز این بیماری در بزرگسالان و کودکان دچار چاقی یا اضافه وزن بیشتر است.
چاقی ریسک بروز دیابت نوع 2 را از طریق ایجاد مقاومت در برابر انسولین افزایش می‎دهد. این وضعیت هنگامی ایجاد می‎شود که دستگاه‎ها و بافت‎های بدن به شکل مناسب به انسولین جواب نمی‎دهند و به قدر کافی قندر موجود در خون را جذب نمی‎کنند.
مقاومت انسولین به افزایش سطح قند خون، کاهش تحمل گلوکز، التهاب بیشتر، و افزایش بیش از حد میزان تولید گلوکز در کبد منجر می‎شود.
بر مبنای اعلام CDC در فاصله سال‎های 2015 تا 2016، چاقی مبتلابه 13.7 میلیون کودک و نوجوان سنین 2 تا 19 ساله آمریکایی بوده است.
نویسندگان یک مطالعه مربوط به سال 2017 پی بردند که کودکان و بزرگسالان زیر 25 سال که دچار چاقی هستند چهار بار بیش از افراد دارای شاخص توده بدن (BMI) نرمال در معرض ابتلاء به دیابت نوع 2 قرار دارند.
دیگر ریسک فاکتورهای ابتلاء به دیابت نوع 2 در کودکان شامل موارد زیر است:
- ابتلاء یکی از والدین یا برادر و خواهر مبتلاء به این بیماری، زیرا دیابت دارای یک جزء ژنتیکی نیز است
- داشتن تبار آسیایی، جزایر اقیانوس آرام، آفریقایی، بومی آمریکایی یا لاتین
- ابتلاء به نشانه‎های مقاومت انسولین مثل اکانتوسیس نیگریکانس

تشخیص دیابت نوع ۲ در کودکان
برای تشخیص دیابت نوع ۲ در کودکان پزشک در مورد علایم مبتلابه کودک سؤال می‎کند و یک نمونه خون برای بررسی سطح گلوکز خون می‎گیرد. همچنین این امکان هست که پزشک برای بررسی قند در ادرار نمونه ادرار نیز بگیرد.
در سطح ایالات متحد آمریکا تست‎های خون محتمل در این مورد عبارتند از:
- تست قند خون ناشتا. پزشکان این تست را صبح‎ها زمانی که معده کودک هنوز خالی است انجام می‎دهند. جامعه پزشکی فرد داری قند خون ناشتای بالاتر از ۱۲۶ میلی‎گرم بر دسی‎لیتر را مبتلاء به دیابت تلقی می‎کند.
- تست هموگلوبین گلیکه (A۱C). این تست مقدار گلوکز متصل به سلول‏‌های قرمز خون را در گذر زمان بررسی می‎کند. در صورتی که اندازه‌گیری A۱C میزان آن را بالاتر از ۶.۵ درصد یا ۴۸ میلی‎مول بر هر مول نشان دهد این وضعیت از نظر پزشک ابتلاء به دیابت شناخته می‎شود.
- تست قند خون تصادفی. دکتر انجام این تست را در هر زمانی در طول روز ممکن است در دستور کار قرار دهد. جامعه پزشکی در صورتی که سطح قند خون تصادفی بالاتر از ۲۰۰ میلی‎گرم / دسی‎لیتر باشد این وضعیت را دیابت تلقی می‎کند.
برای رسیدن به تشخیص قابل اعتماد، پزشک باید این دو تست را در دو موقعیت جداگانه انجام دهد.
برای تأیید تشخیص دکتر در عین حال ممکن است تست‎های دیگری نیز درخواست کند یا ممکن است عواملی مثل مقاومت به انسولین را بررسی کند.

درمان دیابت نوع 2 در کودکان
درمان دیابت نوع 2 در کودکان عموماً مشابه درمان این بیماری در بزرگسالان است.
مهم‌ترین درمان‎ها در این مورد اغلب شامل ایجاد تغییراتی در سبک زندگی است که مدیریت وزن، تغییرات رژیم غذایی و ورزش منظم را شامل می‌شود.
پزشک در عین حال ممکن است مصرف انسولین یا برخی داروها را برای کمک به بهبود پاسخ بدن به انسولین تجویز کند. کودک در عین حال ممکن است نیاز داشته باشد که سطح قند خون وی مداوماً بررسی شود.
پزشک برنامه درمان کودک را بر مبنای سن، نیازهای خاص و شدت اختلال ناشی از بیماری تنظیم می‎کند.
این موضوع مهم است که والدین و مراقبان بچه در مورد برنامه درمان با پرستاران بچه، معلمان، مربیان و هر فرد دیگری که در محیط خارج از خانه وظیفه نظارت بر کودک را دارد، هماهنگی ایجاد کنند.

پیشگیری از دیابت نوع ۲ در کودکان
پیشگیری از دیابت نوع ۲ در کودکان به میزان زیادی شامل ایجاد و توسعه عادات مربوط به سبک زندگی سالم شامل موارد زیر است:
حفظ وزن در محدوده سالم
حفظ وزن بدن در محدوده سالم خطر بروز دیابت نوع ۲ در کودکان را کاهش می‎دهد. پزشک یا متخصص تغذیه می‎تواند در مورد دامنه وزن سالم برای کودکان توصیه‎های لازم را ارائه دهد و در صورت لزوم برای کاهش وزن کودک برنامه‌ای پیشنهاد کند.
رژیم غذایی متعادل
رژیم غذایی کودک باید حاوی مقادیر محدودی قند افزوده و کربوهیدرات‌های ساده باشد. نان و شیرین تهیه شده با آرد سفید می‎تواند مسأله‌ساز گردد و رژیم غذایی کودک باید در عوض آنها مقدار زیادی میوه، سبزیجات، پروتئین فاقد چربی و غلات کامل داشته باشد. این رژیم غذایی خطر چاقی و دیابت نوع ۲ در کودکان را کاهش می‎دهد.
ورزش
ورزش برای حفظ وزن در محدوده سالم و حفظ سلامت عمومی بدن نقش اساسی دارد. WHO توصیه می‎کند که کودکان در سنین ۵ تا ۱۷ سال به صورت روزانه دستکم ۶۰۰ دقیقه فعالیت ورزشی با شدت متوسط یا زیاد انجام دهند. باید بازی کردن بچه‎ها در فضای بیرون از خانه و مشارکت در فعالیت‎های ورزشی را افزایش داد و زمانی را که صرف صفحات نمایش مثل تلویزیون، بازی‎های ویدیویی و دستگاه‌های مشابه می‎شود محدود کرد.

عوارض دیابت نوع 2 در کودکان
کودکان مبتلاء به دیابت نوع 2 در ریسک دچار شدن به عوارض بالقوه شامل بیماری قلبی و استروک قرار دارند.
دیگر عوارض و اختلالات همراه شامل موارد زیر است:
- فشار خون بالا
- بالا رفتن میزان کلسترول
- آسیب‎های چشم، که در عرف پزشکی زیر عنوان رتینوپاتی دیابتی شناخته می‎شود
- صدمات عصب یا نوروپاتی دیابتی
- آسیب کبد یا نارسایی کبد که نوروپاتی دیابتی نامیده می‎شود

دورنما
دیابت نوع ۲ در کودکان در حال افزایش است زیرا میزان چاقی در کودکان بیشتر شده است.
تشخیص این اختلال در کودکان ممکن است دشوار باشد و پزشکان هنوز در مورد اثرات درازمدت ابتلاء به این بیماری در سنین جوانی مطمئن نیستند.
برای مثال تمرکز بر عادات سبک زندگی سالم، رژِیم غذایی متعادل و مقدار زیادی فعالیت بدنی می‎تواند به پیشگیری و درمان دیابت نوع ۲ در کودکان در کودکان کمک کند.
منبع: مهرین

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

  • اخبار داغ
  • جدیدترین
  • پربیننده ترین
  • گوناگون
  • مطالب مرتبط

برای ارسال نظر کلیک کنید

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «نی نی بان» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.