مجاری ادراری کودکان، چطور مطمئن شم سالمه؟
اطمینان از سلامت مجاری ادراری کودکان که بسیار در سلامت آنها به ویژه پس از تولد اهمیت دارد، متاسفانه کمتر مورد توجه والدین قرار می گیرد. ناهنجاری های دستگاه ادراری، شایع ترین اختلال دوران جنینی به شمار می رود.
به بچه ها توصیه کنید آب زیادی بنوشند تا به خارج شدن باکتری ها از مجاری ادراری کمک کند. خوردن آب اضافی از یبوست، که می تواند در مجاری ادراری انسداد ایجاد کند و باعث رشد باکتری ها شود، جلوگیری میکند.
طی سال های اخیر انجام سونوگرافی برای مادر که اغلب آن را وسیله ای برای تشخیص جنسیت جنین قلمداد می کنند، در واقع شیوه ای برای اطمینان از وضعیت سلامت اندام های درونی جنین از جمله مجاری ادراری او به شمار می رود تا جایی که در صورت وجود مشکل، پس از تولد اقدامات درمانی و در واقع ضروری جراحی روی سیستم ادراری کودک، او را از مشکلات بعدی که همانا نارسایی کلیه است، نجات می دهد.
مجاری ادراری کودکان، شایع ترین اختلال دوران جنینی
ناهنجاری های دستگاه ادراری، شایع ترین اختلال دوران جنینی به شمار می رود که با تشخیص پیش از تولد می توان از مشکلات بعدی مانند نارسایی کلیه، دیالیز و پیوند کلیه پیشگیری کرد.
در صورت آنکه انسداد محل اتصال حالب به لگنچه یک طرفه باشد، مشکل عمده ای برای جنین ایجاد نمی شود، اما دوطرفه و شدید بودن این انسداد، سبب کاهش مایع اطراف جنین (آمنیوتیک) شده که این امر تهدید کننده سلامت جنین است.
عفونت های مجاری ادراری کودکان
عفونت های مرتبط با مجاری ادراری کودکان از شایع ترین بیماری های ادراری تناسلی و یکی از عفونت های شایع باکتریالی در کودکان و نوزادان به شمار می رود که با وجود پیشرفت های دانش پزشکی، هنوز هم شاهد مرگ و میر قابل توجه آن هستیم.
در سال نخست زندگی، شیوع آن در هر دو جنس یکسان و چهار درصد بوده است. در سه ماه نخست زندگی پسران بیش از دختران به این بیماری مبتلا می شوند. پس از این دوره سنی عفونت های ادراری در دختران بیشتر مشاهده می شود. نحوه بروز عفونت های دستگاه ادراری به سن، جنس، نوع میکروارگانیسم، عامل درگیری مثانه و اختلالات زمینه ای بستگی دارد.
بیشترین یافته بالینی در این کودکان تب با ۷۰ درصد فراوانی گزارش شده است. پژوهشگران این مطالعه با یادآوری اینکه تشخیص و درمان به موقع در این کودکان به میزان قابل توجهی از عفونت های ادراری آنان خواهد کاست، بر اقدامات پیشگیرانه با هدف گام برداشتن در راه سلامت کودکان تاکید کردند.
پیشگیری از عفونت ادراری کودکان
- برای پیشگری از عفونت ادراری، پوشک کودک خود را زود به زود تعویض کنید تا از رشد باکتری ها جلوگیری شود.
- به کودکان عادتهای بهداشتی و صحیح توالت رفتن و حمام کردن را یاد دهید.
- به دختران خود یاد بدهید که دستگاه تناسلی خود را از جلو به عقب بشویند تا از ورود باکتری های مدفوع به مجاری ادراری جلوگیری کتند.
- به بچه ها یاد بدهید به محض احساس نیاز به دستشویی بروند تا از احتباس ادرار و پر بودن طولانی مدت مثانه پیشگیری کنند.
- دختران باید از قرار گرفتن طولانی مدت در وان خودداری کنند. همچنین نباید از صابون های معطر استفاده کنند.
- برای بهبود جریان هوا و جلوگیری از رشد باکتری ها، آنها باید لباس زیر پنبه ای و نخی (نه پلاستیکی) بپوشند.
- به بچه ها توصیه کنید آب زیادی بنوشند تا به خارج شدن باکتری ها از مجاری ادراری کمک کند.
- خوردن آب اضافی از یبوست، که می تواند در مجاری ادراری انسداد ایجاد کند و باعث رشد باکتری ها شود جلوگیری میکند.
شیوع عفونت های ادراری در پسربچه ها
امروزه فواید ختنه از نظر کاهش عفونت های ادراری در تمام دنیا به اثبات رسیده تا جایی که در امریکا، انگلستان و بسیاری از کشورهای دیگر، این روش به منظور جلوگیری از عفونت های ادراری حتی در کودکان غیرمسلمان نیز تجویز می شود.
دکتر کجباف زاده در این مورد می گوید؛ بر اساس یک پژوهش انجام شده در کشور، درصد بالایی از نوزادان بستری شده در بخش ICU بیمارستان ها به علت عفونت های دستگاه ادراری را پسربچه هایی تشکیل می دهند که ختنه نشده اند که این آمار به طور چشمگیری در نوزادان ختنه شده کاهش نشان می دهد.
بهترین زمان برای ختنه پسربچه ها زیر یک ماهگی است، اما متاسفانه برخی از پزشکان با توجیه اینکه پوشک بچه سبب ساییدگی و تنگی مجرا می شود، انجام ختنه را به تاخیر می اندازند، در حالی که انجام ختنه در سنین شیرخوارگی توسط اورولوژیست ها و متخصصان اطفال توصیه می شود.
به کودکان، عادتهای بهداشتی و صحیح توالت رفتن و حمام کردن را یاد دهید. به دختران خود یاد بدهید که دستگاه تناسلی خود را از جلو به عقب بشویند تا از ورود باکتریهای مدفوع به مجاری ادراری جلوگیری کتند.
عفونت های مجاری ادراری کودکان وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خانواده
تعیین ارتباط عود عفونت های مجاری ادراری با وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خانواده، یکی از موارد پژوهش شده توسط دو تن از پژوهشگران کشور است که در این کنگره ارائه شد. در این پژوهش، تمامی کودکان زیر ۱۰ سال که به علت ابتلا به عفونت مجاری ادراری به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کرده بودند، در دو گروه بدون سابقه عود عفونت و با سابقه عود عفونت، به صورت تصادفی از میان دختران و پسران انتخاب شده بودند.
به طوری که در خانواده های با درآمد ماهیانه بالاتر، امکان عود عفونت های مجاری ادراری کمتر است. از طرفی با توجه به رابطه مستقیم تحصیلات با سطح درآمد و نگرش و آگاهی افراد و نیز وضعیت فرهنگی خانواده و با توجه به بررسی های آماری، نتایج نشان داد که ارتباط معنیدار آماری بین وضعیت فرهنگی خانواده و میزان عود عفونت مجاری ادراری وجود دارد؛ به طوری که امکان عود این عفونت ها در کودکان دارای والدین لیسانس یا فوق لیسانس به مراتب کمتر از سایر کودکان بود.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼