مواد غذایی مضر در بارداری، مراقب باشید
شناختن مواد غذایی مضر در دوران بارداری میتواند به شما در تهیهی یک رژیم سالم کمک کند.
رژیم غذایی مناسب میتواند در یک بارداری سالم نقش مهمی داشته باشد. همچنین مواد غذاییای وجود دارد که زنان باردار باید در دوران بارداری از آنها پرهیز یا مصرف آنها را تا حد زیادی کم کنند. شناختن مواد غذایی مضر در دوران بارداری میتواند به شما در تهیهی یک رژیم سالم کمک کند. در این مطلب با مواد غذایی مضر و خطرناک برای بارداری آشنا خواهید شد.
مواد غذایی مضر
پرهیز غذایی در دوران بارداری اهمیت ویژهای دارد. مصرف غذاهایی با ارزش غذایی کم مانند فستفود، چیپس، شیرینی و شکر در دوران بارداری، اگرچه به طور حتم منجر به بروز مشکل نمیشود، اما مصرف آنها بدون دریافت مواد مورد نیاز بدن باعث اضافه وزن شما خواهد شد. با این حال، مصرف برخی از مواد غذایی در دوران بارداری میتواند خطرهایی را برای شما یا جنین به دنبال داشته باشد، برخی از این مواد غذایی که باید از مصرف آنها در دوران بارداری پرهیز کنید در زیر آمده است:
کافئین
قهوه، چای و نوشابه حاوی کافئین است و مصرف آنها در بارداری مجاز نیست. برخی از تحقیقها نشان داده است که مصرف کافئین در دوران بارداری با تولد نوزاد کموزن در ارتباط است.
الکل
هر مقداری از مصرف الکل در دوران بارداری برای جنین خطرناک است. اگر از دهانشویههای الکلی استفاده میکنید، بهتر است در دوران بارداری مصرف آنها را کم یا آن را با دهانشویههای غیرالکلی جایگزین کنید.
جگر
جگر حاوی میزان زیادی ویتامین A است که مصرف آن در بارداری خطرناک است. بهتر است از مصرف مواد غذایی یا خوراکهای حاوی جگر نیز در طول بارداری خودداری کنید.
ماهی بزرگ آبهای گرم
ماهیهای بزرگ و ماهیهای آب گرم ممکن است حاوی مقادیر بیشتری جیوه باشد. جیوه در دوران بارداری برای زنان باردار مناسب نیست. بهتر است در دوران بارداری از ماهیهای کوچک و ماهیهای رودخانهای یا پرورشی مانند قزلآلا یا ماهی سفید استفاده کنید.
برخی از دمنوشهای گیاهی
مصرف برخی از دمنوشهای گیاهی مانند گلگاوزبان و چای نعناع در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع در شما شود، اما برخی دیگر از نوشیدنیها مثل شربت یا چای زعفران میتواند خطرهای جدی برای جنین شما داشته باشد. بهتر است در مورد نوشیدنیهای مجاز دوران بارداری تحقیق کنید و هر دمنوشی را بدون مشورت با پزشک خود یا متخصص تغذیه ننوشید.
شکلات
شکلات حاوی مقادیری کافئین و تئوبرومید است که اثرهایی مشابه کافئین دارد. به همین دلیل، مصرف زیاد شکلات در دوران بارداری میتواند مضر باشد و توصیه نمیشود. بهتر است در دوران بارداری مصرف شکلات را متوقف یا بسیار کم کنید.
مواد غذایی آلوده به باکتری
برخی از باکتریها و سموم موجود در مواد غذایی میتواند برای مادر باردار و جنین او خطرهایی ایجاد کند. لیستریا، سالمونلا، بروسلا و توکسوپلاسموز برخی از این باکتریهای متداول است که در صورت توجه نکردن مادر در مصرف مواد غذایی ممکن است باعث عفونت و مشکلهایی برای او شود. این عوامل عفونی میتواند خطر سقط جنین، آسیب به رشد مغزی جنین و سایر قسمتهای بدن او را افزایش دهد، همچنین ممکن است باعث مسمومیت و اسهال و در نتیجه از دست رفتن آب بدن مادر و دهیدراته شدن او و همچنین تب شود. برخی از مواد غذایی که ممکن است باعث عفونت باکتریایی شود، در زیر آمده است:
گوشت خام و نیمپز
در صورت مصرف گوشتها و تماس با گوشت قرمز، مرغ یا ماهی خام و نیمپز ممکن است به دلیل آلوده بودن آنها به باکتری توکسوپلاسموز یا لیستریا احتمال عفونت در مادر زیاد شود. بهتر است گوشت را خوب بپزید. همچنین منجمد کردن گوشت پیش از مصرف میتواند در رفع این مشکل بسیار موثر باشد. مادر باردار نباید به گوشت خام دست بزند یا باید حتماً از دستکش برای انجام این کار استفاده کند.
غذاهای آماده
غذاهای آمادهی طبخ مثل سوسیس، کالباس، ناگت مرغ به این دلیل که فرایند پخت آنها کامل نیست، در صورت خوب پخته نشدن میتواند آلودگی و باکتری را به مادر انتقال دهد.
تخممرغ خام یا نیمپز
تخممرغ خام یا نیمپز و فرآوردههایی که از تخممرغ خام درست میشود مانند سس مایونز میتواند حاوی باکتری سالمونلا باشد. پخت کامل باعث از بین رفتن این باکتری میشود. برای پیشگیری از عفونت این باکتری بهتر است از مصرف تخممرغ خام و نیمپز مثل تخممرغ عسلی و سایر مواد غذایی که با تخممرغ خام تهیه میشود و در فرایند تولید پخته نمیشود، پرهیز کنید.
سبزیجات و میوههای آلوده
مصرف سبزیجات و میوههایی که به خوبی شسته و ضدعفونی نشدهاند، ممکن است باعث مسمومیت زنان باردار شود. بهتر است سبزی و میوه را قبل از مصرف با دقت توسط مایع ضدعفونی بشویید و از مصرف میوه و سبزیجاتی که از کیفیت شسته شدن آنها مطمئن نیستید، پرهیز کنید.
لبنیات غیرپاستوریزه
شیر و مواد لبنی غیرپاستوریزه و محلی میتواند منبع آلودگی باشد. باکتریهای لیستریا و بروسلا در مواد لبنی غیرپاستوریزه میتواند باعث بیماری و مشکلهای جدی برای مادر و جنین شود. شیر، کشک، پنیر، سرشیر و ماست از مواد لبنی پرمصرفی است که باید از آلوده نبودن آن مطمئن شوید. در صورت مصرف کشک خشک، بهتر است بعد از مخلوط کردن آن با آب به مدت ۳۰ دقیقه جوشانده شود.
منبع: مادرشو
منبع:
مادر شو
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼