سنجد یک میوه بسیار مفید و پرخاصیت است و سه نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد، سنجد سرشار از فیبر و مواد مغذی و ویتامینهایی از جمله ویتامین C است؛ بر اساس طب ایرانی طبیعت سنجد سرد و خشک است و از همین رو برای افراد با طبع گرم و تر مناسب بوده و همچنین یکی از خواص سنجد این است که دمای بدن افراد گرم مزاج را پایین آورده و رطوبت بدن آنها را میگیرد.
خواص سنجد برای معده: سنجد یک ماده غذایی مفید برای دستگاه گوارش است. پودر سنجد یا سویق، معده را تقویت و مکانیسم صفرا را مهار میکند و از این طریق موجب جلوگیری از تهوع و استفراغ میشود. سنجد سموم معده و روده را رفع میکند. سنجد حاوی کارتینوئیدها و پلیفنولها است که این مواد برای درمان زخم معده مفید و مؤثر هستند. سنجد حاوی فیبر بالایی است و گرسنگی را کاهش میدهد و برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند مفید است.
خواص سنجد برای تقویت استخوانها: سنجد آسیاب شده به دلیل داشتن مقدار زیادی کلسیم، فسفر و منیزیم، در تقویت استخوانها تأثیر زیادی دارد. به طوری که مصرف مداوم آن میتواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کند و در نتیجه به حفظ سلامت استخوانها و دندانها کمک کند. به ویژه در دوران سالمندی، مصرف سنجد میتواند از تحلیل رفتن استخوانها جلوگیری نماید.
خواص سنجد برای بهبود دردهای مفصلی: سنجد آسیاب شده دارای خاصیت ضدالتهابی است و میتواند به کاهش دردهای مفصلی و آرتروز کمک کند. مصرف آن به همراه شیر برای بیماران مبتلا به آرتروز توصیه میشود. ترکیبات موجود در سنجد، مانند فلاونوئیدها و اسیدهای چرب ضروری، به کاهش التهاب مفاصل کمک میکنند و میتوانند نقش مؤثری در بهبود حرکت و کاهش انقباض عضلانی داشته باشند.
خواص سنجد برای تقویت سیستم ایمنی بدن: ویتامین C موجود در سنجد باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و بدن را در برابر بیماریهای مسری مختلف، به ویژه سرماخوردگی و آنفلوآنزا مقاومتر میکند. علاوه بر این، سنجد دارای ترکیبات ضد باکتری و ضدویروسی است که مصرف آن به پاک سازی بدن از عوامل بیماری زا کمک میکنند.
خواص سنجد برای مشکلات گوارشی: فیبر بالای موجود در سنجد آسیاب شده به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و باعث رفع مشکل یبوست میگردد. همچنین، سنجد به دلیل داشتن ترکیبات قابض، برای درمان اسهال نیز مفید است. ترکیبات فنولیک موجود در سنجد باعث افزایش ترشح آنزیمهای گوارشی شده که به هضم بهتر غذا کمک میکنند. همچنین، مصرف سنجد میتواند از مشکلات عمده زخم معده و التهابات گوارشی جلوگیری نماید.
خواص سنجد برای سلامت پوست و مو: آنتی اکسیدان های موجود در سنجد از پیری زودرس جلوگیری کرده و به شادابی و سلامت پوست کمک میکنند. همچنین، ویتامینهای A و E موجود در آن، ریزش مو را کاهش میدهند و حتی باعث تقویت و رشد مجدد موها میشوند. همچنین سنجد دارای خاصیت کلاژن سازی است که در حفظ لطافت و جوانی پوست نقش مهمی دارد.
خواص سنجد برای کنترل قند خون و دیابت: سنجد آسیاب شده به دلیل اینکه حاوی ترکیباتی است که به تنظیم قند خون کمک میکنند، میتواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک و دو مفید باشد. سنجد باعث کاهش جذب قندهای ساده در بدن شده که بنابراین سطح گلوکز خون را کنترل میکند و مصرف مداوم آن میتواند از نوسانات شدید قند خون جلوگیری کرده و به کنترل بهتر دیابت کمک کند.
خواص سنجد برای کاهش خستگی: سنجد آسیاب شده به عنوان یک ماده انرژی زا عمل میکند و برای افرادی که دچار ضعف جسمی و خستگی مفرط هستند، بسیار مفید است. به دلیل وجود ترکیبات مغذی مثل پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی، مصرف سنجد میتواند به تقویت بدن و افزایش سطح انرژی کمک کند.
خواص سنجد برای کودکان: یکی دیگر از خواص سنجد تقویت سیستم ایمنی است. سیستم ایمنی کودکان ضعیف و آسیب پذیر است و سنجد میتواند آن را تقویت کند. از مهمترین خواص سنجد برای کودکان رفع کمبود ویتامین C در آنها و ممانعت از حضور و ورود عفونت به بدن کودکان است. با ترکیب شیر و پودر سنجد میتوان به استحکام استخوان کودکان در حال رشد کمک کند و علاوه بر این این ترکیب میتواند در رفع سکسکه در کودکان نیز نقش مفیدی داشته باشد. سنجد برای درمان تکرر ادرار در کودکان نیز مؤثر است. سنجد علاوه بر کلسیم، غنی از فسفر نیز هست و از این طریق به رشد قد کودکان کمک میکند.
خواص سنجد برای کلیه: برای درمان سنگ کلیه، نوشیدن آب فراوان و استفاده از دیورتیکهای طبیعی توصیه میشود تا سنگ کلیه با درد کمتری از بدن خارج شود. سنجد به عنوان یک ادرارآور طبیعی، علاوه بر اینکه قادر به درمان سنگ کلیه است، به سمزدایی و پاکسازی کلیهها نیز کمک میکنجد.
خواص سنجد برای چشم: اسیدهای چرب موجود در روغن هسته سنجد میتوانند با افزایش ترشح اشک، خشکی چشم ناشی از استرس را کاهش دهند. روغن خوراکی هسته سنجد، علائم خشکی چشم که در هوای سرد و معمولاً در زمستان رخ میدهد را با بازگرداندن سطوح بالای ذرات در اشک چشم، کاهش میدهد. اسیدهای چرب موجود در این میوه، نوعی مواد شیمیایی تولید میکنند که جلوی التهاب را میگیرد و به تولید اشک کمک میکند.
خواص سنجد برای ریزش مو: سنجد غنی از فسفر و کلسیم است و این دو ماده میتوانند موجب تقویت فولیکولهای مو شوند و از این طریق از ریزش موها جلوگیری کنند. همچنین میتوانید پودر سنجد را به صورت ماسک روی موهای خود قرار دهید و بعد از ۱۵ دقیقه آن را شسته و آبکشی کنید و نتیجه اینکار داشتن موهایی درخشان است.
منبع: مهر