معایب کامپوزیت دندان: ۶ موردی که باید بدانید!
کامپوزیت دندان روش درمان زیبایی برای بهبود ظاهر دندان و اصلاح طرح لبخند به شمار میآید که به نسبت لمینت هزینه مقرون به صرفهتری دارد اما معایبی هم دارد که مراقبت بیشتری میطلبد.
امروزه روشهای مختلفی برای پرکردن جای دندان خالی در دندانپزشکی وجود دارند. اگر شما هم مشکل دندان شکسته، خراب یا پوسیده دارید، کامپوزیت دندان بهترین گزینه برای شما خواهد بود. کامپوزیتها ترکیبی از مواد پلاستیکی و پودری هستند که همانند دندان واقعی و طبیعی عمل میکنند. دلیل محبوبیت بالای کامپوزیت دندان میان مردم، شباهت زیاد کامپوزیتهای دندان با دندانهای واقعی است. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با کامپوزیت دندان و محاسن و معایب کامپوزیت دندان آشنا شوید.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیتها ترکیبی از مواد پودری و پلاستیک هستند که بهشکل و فرمهای مختلفی تولید میشوند و تاثیر شگرف آنها بر زیبایی ظاهری دندان و صورت بر هیچ کس پوشیده نیست. آنهایی که از رنگ دندانشان راضی نیستند به لطف حضور کامپوزیت دندان میتوانند دندانهای روشنتر و سفیدتری داشته باشند. پوسیدگی، خرابی یا دندان شکسته هم با آمدن کامپوزیت دندان بهراحتی برطرف میشود. بهعلاوه اینکه کامپوزیت دندان پوشش بسیار خوبی برای فاصله بین دندانها هم هست. بهعبارتی میتوان کامپوزیت دندان را مرد همهفن حریف میدان دانست که بیشتر مشکلات مربوط به دندان را برطرف کرده و ظاهر زیبایی هم برایتان به ارمغان میآورد.
دندانپزشکها برای پر کردن دندانهای خراب و خالی هم از ماده کامپوزیت استفاده میکنند و ماده خمیری کامپوزیت را لایه لایه روی دندان قرار میدهند. از آنجایی که این ماده خمیری مانند است پس باید بلافاصله پس از گذاشتن روی دندانها سفت شود. بههمین دلیل هم دندانپزشک از دستگاه لایت کیور (light cure) استفاده کرده که نور آبی رنگی دارد.
تغییر ظاهر دندان ها به کمک کامپوزیت
یکی از متداولترین کاربردهای کامپوزیت تغییری است که در ظاهر دندانها ایجاد میکند. کامپوزیت دندان در رنگهای مختلف و متنوعی وجود دارد که بسته به صلاحدید دندانپزشک و به میل بیمار رنگ مناسب انتخاب میشود. البته پرطرفدارترین رنگها سفید شیری یا سفید یخچالی هستند.
یک توصیه دوستانه: لطفا رنگ کامپوزیت را طوری انتخاب کنید که در نظر اول زیاد توی ذوق نزند.
کاشت کامپوزیت دندان در واقع روشی است برای درمان ایرادات ظاهری دندانها مثل ترک، شکستگی روی دندان و یا پوشاندن فاصله بین دندانی. کامپوزیت دندان روش محبوب و پرکاربردی برای اصلاح طرح لبخند دندان است که در زمانی کم با هزینه پایین میتواند به دندانها فرم بدهد.
نصب آن هم ساده است و معمولا فوق تخصص ایمپلنت در یک جلسه رزین کامپوزیت را روی دندان قرار میدهد. هرچند که در محبوبیت این روش تردیدی وجود ندارد اما باید بگوییم که مثل هر روش درمانی دیگری، کامپوزیت دندانی هم در کنار مزایا، معایبی دارد که باید پیش از انجام آن دربارهشان بیشتر بدانید.
معایب کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان علاوه بر روش درمانی نوعی درمان زیبایی هم بهشمار میآید که در کنار محاسن فراوان عیبهایی هم دارد. پیشنهاد ما به شما این است که قبل از هرگونه اقدامی حتما اطلاعات کافی درباره این روش داشته باشید تا نتیجه کار با تصور اولیهتان متفاوت از آب درنیاید. چرا که آن موقع دیگر پشیمانی سودی ندارد و آب ریخته شده را نمیتوان جمع کرد. در ادامه چند مورد از معیاب کامپوزیت دندان را باهم بخوانیم:
۱.عمر و دوام پایین کامپوزیت دندان
یکی از معایب استفاده از این روش درمان زیبایی، طول عمر کوتاه و دوام پایین لمینت کامپوزیتی در مقایسه با لمینت سرامیکی است. اگر مراقبتهای اولیه لازم از رزین کامپوزیت انجام نشود احتمالا خیلی زود با صحنه شکستن، لبپر شدن و یا ترک خوردن کامپوزیت دندانتان روبهرو خواهید شد. معمولا این مواد چیزی بین سه تا پنج سال دوام میآورند اما ممکن است طی این بازه لازم باشد که برای ترمیم دوباره به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر فکر میکنید که دندانهایتان با روکش کامپوزیتی دیگر سفید شده و نیازی به مسواک زدن ندارید باید بگوییم که کاملا اشتباه است. سیگار هم دشمن شماره یک کامپوزیت دندان است. هر چقدر بیشتر مراقب دندانهای کامپوزیتی خود باشید طول عمرشان هم بیشتر میشود .
۲. کدر شدن رنگ کامپوزیت
کامپوزیت نسبت به لمینتهای سرامیکی خاصیت رنگپذیری بیشتری دارد؛ این یعنی اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید احتمالا در فاصله بسیار کوتاهی بعد از انجام این کار روکشهای کامپوزیتیتان زرد یا قهوهای تیره میشوند. اگر دلتان نمی خواهد که وقتی لبخند میزنید همه لکههای قهوهای روی دندانهایتان ببینید بهتر است چای یا قهوه یا غذاهای رنگی را کمتر مصرف کنید یا بعد مصرف این خوراکیها حتما مسواک بزنید.
۳. استحکام پایین
آسیبپذیر بودن کامپوزیت دندان را میتوان دیگر عیب آن دانست که بهنسبت لمینتهای سرامیکی شکنندهتر هستند. از فردای روزی که کامپوزیت دندان گذاشتید به هیچ وجه برای گاز زدن خوراکیهای سفت روی دندانهای کامپوزیتیتان حساب باز نکنید. فکر شکستن پسته و فندق نیم باز را هم از سر بیرون کنید چرا که کامپوزیت دندان بهراحتی ترک خورده و میشکند.
البته اگر هم شکستگی یا ترکخوردگی ایجاد شود میتوان دندان را ترمیم کرد. هرچند که برای ترمیم باید هزینه جداگانهای بپردازید.
۴. نیاز به مراقبت زیاد
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که هر چند روز یکبار مسواک میزنند، اهل استفاده از نخ دندان، دهانشویه و رعایت در خوردن نوشیدنیهای سرد و گرم نیستید، صادقانه بگوییم کامپوزیت دندان مناسب شما نیست. برای اینکه طول عمر کامپوزیتهایتان پایین نیاید باید همیشه مراقب دندانهایتان باشید. چرا که در غیر اینصورت مجبور میشوید که بیشتر روزهای هفته را در دندانپزشکی سپری کنید.
۵. آلرژی و عفونت
یکی از معایب البته نهچندان شایع کامپوزیت دندان، آلرژی و حساسیتی است که برخی افراد پس از روکش کامپوزیتی دندانهایشان نشان میدهند. بهعلاوه اینکه بعد از گذاشتن روکشها اگر مراقبت درست انجام نشود، ممکن است فرد دچار عفونت و التهاب لثه شود.(هرچند که معمولا التهابات لثهای موقتی هستند).
۶. استفاده محدود
معمولا این روش ترمیم دندانها برای کل یک ردیف دندانی توصیه نمیشود و بیشتر مناسب ترمیم یک یا چند دندان است که ترک خورده یا شکسته باشند یا بهخاطر پوسیدگی و خرابی باید کشیده شوند. برای ترمیم تمام دندانهای ردیف بالا و پایین لمینت گزینه بهتری است.
مراقبت از کامپوزیت دندان
فرقی ندارد که روکش کامپوزیتی داشته باشید یا لمینت سرامیکی، در هر صورت مراقبت از دندانها و لثهها لازم و ضروری است. چرا که رعایت نکردن نکات مراقبتی باعث پوسیدگی دندانها و عفونت دهانی میشود. با رعایت نکات زیر میتوانید طول عمر کامپوزیت دندانیتان را بیشتر کنید:
• مصرف سیگار و دخانیات را به حداقل برسانید.
• از مصرف مواد غذایی رنگی و قنددار پرهیز کنید.
• از مصرف خوراکیهای سفت که فشار زیادی به دندانها میآورند خودداری کنید.
• استفاده از مسواک، دهانشویه و نخ دندان را در برنامه مراقبت بهداشتی دهان و دندان قرار دهید.
• سالی یکبار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
کامپوزیت دندان در ایران
امروزه روشهای مختلف درمان مشکلات دندان مثل پرکردن، کشیدن یا کاشت دندان هزینه بالایی دارند. بهعلاوه اینکه بهخاطر اینکه مواد و کامپوزیتهای دندان گران هستند، هزینه کامپوزیت دندان هم بسیار نجومی است. هرچند با احتساب تغییری که کامپوزیت دندان در زیبایی ظاهری فرد ایجاد میکند، آنقدرها هم هزینه سنگینی نیست.
خوشبختانه دندانپزشکی ایران از جایگاه مطلوب و موفقی برخوردار است و کامپوزیت دندان هم محبوبیت زیادی در ایران دارد. برای انجام کامپوزیت دندان حتما به دندانپزشک مجرب و متخصص در مراکز دندانپزشکی معتبر مراجعه کنید.
کلام آخر
کامپوزیت دندان یکی از روشهای مفید و موثر برای بهبود ظاهر دندان و اصلاح طرح لبخند محسوب میشود و عیوب دندانی مختلف را برطرف میکند. هرچند که کامپوزیت نسبت به لمینت هزینه پایینتری دارد اما نباید مشکلات و معایب آن را نادیده گرفت. پیشنهاد میکنیم که قبل از هر کاری ابتدا تمام جوانب را درنظر بگیرید و سپس با نظر دندانپزشک و متناسب با وضعیت دهان و دندان و البته بودجهتان بهترین روش را انتخاب کنید. برای انتخاب دندانپزشک مجرب می توانید به کلینیک نی نی بان مراجعه کنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼