آریتمی قلبی زنان، علائم و درمان
میانگین ضربان قلب افراد در سنین مختلف، با یکدیگر تفاوت دارد. میانگین ضربان قلب زنان با مردان متفاوت است و تحت تاثیر عوامل مختلف قرار دارد. اما گاهی ضربان قلب، طبیعی نیست. در این مقاله درباره آریتمی قلبی زنان صحبت میکنیم.
میانگین ضربان قلب افراد در سنین مختلف، با یکدیگر تفاوت دارد. میانگین ضربان قلب زنان با مردان متفاوت است و تحت تاثیر عوامل مختلف قرار میگیرد. اما گاهی ضربان قلب، طبیعی نیست. در این مقاله درباره آریتمی قلبی زنان صحبت میکنیم.
در این مقاله میخوانید:
- میانگین ضربان قلب زنان
- علت تفاوت ضربان قلب مردان و زنان
- ضربان قلب خطرناک برای زنان چیست؟
- تاثیر هورمون ها بر ضربان قلب زنان
- تاثیر قاعدگی بر ضربان قلب زنان
- تاثیر بارداری بر ضربان قلب زنان
- آریتمی چیست؟
- علائم آریتمی قلبی زنان چیست؟
- علل آریتمی چیست؟
- تشخیص آریتمی قلبی زنان
- آیا میتوان از آریتمی قلبی پیشگیری کرد؟
- درمان آریتمی قلب
- خلاصه
میانگین ضربان قلب زنان
میانگین ضربان قلب برای زنان بالغ بین 78 تا 82ضربه در دقیقه است، اما محدوده طبیعی آن بین ۶۰ تا ۱۰۰ضربه در دقیقه قرار دارد. عوامل متعددی مانند هورمونها، ورزش و انتخاب سبک زندگی میتوانند بر ضربان قلب شما تاثیر بگذارند.
به طور معمول، ضربان قلب زنان کمی بالاتر از ضربان قلب مردان است. ضربان قلب یک مرد بالغ به طور متوسط بین ۷۰ تا ۷۲ضربه در دقیقه است .
علت تفاوت ضربان قلب مردان و زنان
در دوران بلوغ، قلب مردان حدود 15 تا 30درصد بزرگتر از قلب زنان است. به طور کلی، این افزایش اندازه قلب با افزایش اندازه بدن مطابقت دارد.
هر بار که قلب میتپد، انقباضات خون را به سراسر قلب و بدن پمپاژ میکند. قلب زنان برای پمپاژ مقدار خون ثابت با مردان، تندتر میتپد چون قلب آنها معمولا کمی کوچکتر از قلب مردان است.
بیشتر بخوانید: سوراخ قلب نوزاد، خوب می شود؟
ضربان قلب خطرناک برای زنان چیست؟
اگر ورزش نمیکنید و ضربان قلبتان به طور مداوم بالای 100ضربه در دقیقه است، نشان میدهد در وضعیت خطرناک قرار دارید. اگر در کنار این تعداد ضربان، علائمی مانند سرگیجه یا سبکی سر هم دارید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
اگر ورزش نمیکنید و ضربان قلبتان به طور مداوم بالای ۱۰۰ضربه در دقیقه است، نشان میدهد در وضعیت خطرناک قرار دارید. اگر در کنار این تعداد ضربان، علائمی مانند سرگیجه یا سبکی سر هم دارید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
ضربان قلب کمتر از 60ضربه در دقیقه هم مشکلساز است، بهویژه اگر علائمی مانند سبکی سر ، سرگیجه یا خستگی قابل توجه دارید. اما برای ورزشکاران و افراد فعال، طبیعی است که در دهه 40 تا 50سالگی ضربان قلب کمتری داشته باشند.
تاثیر هورمون ها بر ضربان قلب زنان
عملکرد قلب زنان قبل از یائسگی، بهتر از مردان است. بعد از یائسگی، تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد.
تاثیر یائسگی و پیشیائسگی بر ضربان قلب زنان
زنان در یائسگی و پیشیائسگی، نسبت به مردان همسن خود کمتر این مشکلات را تجربه میکنند:
- تنگی آئورت، باریک شدن دریچه آئورت
- نارسایی احتقانی قلب
- فشار خون بالا
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک
بیشتر بخوانید: زندگی بعد از یائسگی، چه شکلی است؟
تاثیر قاعدگی بر ضربان قلب زنان
هورمونها در طول چرخه قاعدگی در نوسان هستند. به طور کلی، ضربان قلب در طول تخمکگذاری و هفته پس از آن (فاز لوتئال) اندکی افزایش پیدا میکند. در طول قاعدگی و هفته پس از آن (فاز فولیکولی) ضربان قلب، کمی کاهش مییابد.
ضربان قلب در طول تخمکگذاری و هفته پس از آن (فاز لوتئال) اندکی افزایش پیدا میکند. در طول قاعدگی و هفته پس از آن (فاز فولیکولی) ضربان قلب، کمی کاهش مییابد.
تاثیر بارداری بر ضربان قلب زنان
میانگین ضربان قلب خانمهای باردار در مقایسه با افرادی که باردار نیستند، بالاتر است. قلب یک خانم باردار بیشتر کار میکند تا خون را به رحم پمپاژ کند. میزان خونی که قلب پمپاژ میکند 30 تا 50درصد افزایش مییابد، به همین علت میانگین ضربان قلب در دوران بارداری به حدود 90ضربه در دقیقه میرسد. بارداری همچنین باعث میشود ضربان قلب در طول ورزش بیش از حد معمول افزایش پیدا کند.
آریتمیهای جزئی قلب هم در دوران بارداری شایع هستند.
آریتمی چیست؟
آریتمی قلبی، ضربان غیر طبیعی قلب یا مشکل در ریتم طبیعی قلب است. آریتمی زمانی رخ میدهد که سیگنالهای الکتریکی که ضربان قلب را کنترل میکنند، به درستی کار نمیکنند و باعث میشوند قلب خیلی سریع، خیلی کند، یا نامنظم بزند.
بیشتر بخوانید: RHD (روماتیسم قلبی) چیست؟ چگونه درمان میشود؟
علائم آریتمی قلبی زنان چیست؟
برخی از بیماران هیچ علامت مرتبط با آریتمی ندارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است متوجه علائمی شوند که شایعترین آنها عبارتند از:
- ضربان قلب سریع
- ضربان قلب آهسته
- تپش قلب
- سرگیجه
- غش کردن
- سبکی سر
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- ضعف ناگهانی یا غیر طبیعی
- تعریق
- گیجی
- مشکل در تمرکز
علل آریتمی چیست؟
برخی از عواملی که میتوانند باعث آریتمی قلبی شوند عبارتند از:
- حمله قلبی
- بیماری عروق کرونر قلب
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- ژنتیک
- تغییرات در ساختار قلب
- دیابت
- آپنه خواب
- مصرف برخی از داروها
- مصرف الکل
- مصرف بیش از حد کافئین
- پرکاری تیروئید
- کمکاری تیروئید
- سوء مصرف مواد مخدر
-
فشار خون
بیشتر بخوانید: فشار خون پایین در بارداری، خطر در کمین جنین
تشخیص آریتمی قلبی زنان
لازم است برای تشخیص اختلال ریتم قلب با یک الکتروفیزیولوژیست قرار ملاقات داشته باشید. الکتروفیزیولوژیستها متخصصین قلب و عروق هستند که در زمینه آریتمیهای قلبی تخصص دارند. برخی از آزمایشهایی که این متخصص برای تشخیص آریتمی قلبی تجویز میکند، عبارتند از:
در تست ورزش در حالی که به دستگاهی متصل هستید که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند، روی تردمیل راه میروید یا روی یک دوچرخه ورزشی پدال میزنید.
1- مانیتور سرپایی
این دستگاههای پوشیدنی، ضربان قلب شما را طی چند روز یا چند هفته ثبت میکنند و در تشخیص ریتمهای نامنظم قلب که به طور غیرقابل پیش بینی رخ میدهند موثرند.
2- تست استرس ورزش
این تست، نحوه واکنش قلب شما به افزایش فعالیت بدنی را اندازهگیری میکند. در این تست در حالی که به دستگاهی متصل هستید که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند، روی تردمیل راه میروید یا روی یک دوچرخه ورزشی پدال میزنید.
3- الکتروکاردیوگرام (EKG)
پزشک ممکن است الکتروکاردیوگرام را برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب شما توصیه کند. در این آزمایش، پزشک الکترودها را به سینه شما میچسباند و دستگاه الکتروکاردیوگرام، نموداری از سیگنالهای الکتریکی قلب شما میسازد.
بیشتر بخوانید: علت ضربان قلب بالا در حالت استراحت
آیا میتوان از آریتمی قلبی پیشگیری کرد؟
شما میتوانید با تغییر سبک زندگی از برخی از انواع آریتمی پیشگیری کنید. اگر مشکل قلبی دارید، این کارها را انجام دهید:
- علائم آریتمی را بشناسید و در صورت بروز آنها را به پزشک اطلاع دهید.
- معاینات منظم داشته باشید.
- برنامه درمانی خود را حفظ کنید.
- داروهایتان را مصرف کنید.
اگر قلبتان سالم است، با این اقدامات، سلامت آن را کنترل کنید:
- معاینات منظم داشته باشید.
- عوامل خطر بیماری قلبی و آریتمی را بشناسید.
- به طور منظم ورزش کنید.
- سیگار نکشید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- وزن مناسب داشته باشید.
- مصرف کافئین را محدود کنید.
- الکل را حذف کنید.
- استرس را مدیریت کنید.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با پزشکان متخصص قلب و عروق
درمان آریتمی قلب
برخی از درمانهای اختلال ریتم قلب شامل این موارد است:
برخی از آریتمیهای قلب ممکن است با تغییرات سبک زندگی مثل حذف الکل و محدود کردن کافئین، کاهش یابد. ترک سیگار هم به مدیریت آریتمی کمک میکند.
1- مصرف دارو
پزشک ممکن است داروهایی را برای تنظیم ریتم قلب تجویز کند که خطر لخته شدن خون و سکته را کاهش میدهند .
2- تغییرات سبک زندگی
برخی از آریتمیهای قلب ممکن است با تغییرات سبک زندگی مثل حذف الکل و محدود کردن کافئین، کاهش یابد. ترک سیگار هم به مدیریت آریتمی کمک میکند.
3- کاردیوورژن الکتریکی
پزشک در این روش، به دیواره قفسه سینه شما شوک الکتریکی میفرستد که ریتم معمولی قلب را بازیابی میکند. کاردیوورژن الکتریکی برای بیمارانی که با دارو بهبود پیدا نکردهاند، مفید است.
جراحی
اگر هیچ روش درمانی دیگری نتواند ضربان قلب شما را کنترل کند، پزشک جراحی را توصیه میکند.
بیشتر بخوانید: اکوکاردیوگرافی قلب جنین، چرا انجام می شود؟
خلاصه
ضربان غیر طبیعی قلب را آریتمی مینامند که در اثر عواملی مانند حمله قلبی، کمکاری تیروئید ، پرکاری تیروئید، فشار خون، ژنتیک، دیابت و ژنتیک رخ میدهد. آریتمی قلبی زنان با تست استرس ورزش، الکتروکاردیوگرام و مانیتور شرایط قلب، قابل تشخیص است. گاهی باید برای درمان این مشکل، دارو مصرف کنید، شاید هم لازم باشد سبک زندگی خود را تغییر بدهید. اما اگر درمانهای دیگر کارساز نباشد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼