دیابت نوع دو در کودکان، همه دانستنی ها
در گذشته تصور می شد که دیابت نوع ۲ در کودکان بسیار نادر است و این بیماری بیشتر به بیماری جوانان شناخته می شد.
در گذشته تصور می شد که دیابت نوع ۲ در کودکان بسیار نادر است و این بیماری بیشتر به بیماری جوانان شناخته می شد. اما امروزه بسیاری از کودکان زیر ۱۸ سال به این بیماری دچار هستند. این بیماری ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود و علائم زیادی داشته باشد که لازم است که این علائم را بشناسیم و در صورت مشاهده ی آن، اقدامات اولیه را انجام دهیم. در ادامه این مطلب با هر آنچه که لازم در مورد بیماری دیابت نوع ۲ در کودکان بدانیم، آشنا خواهیم شد.
علائم بیماری دیابت نوع 2 چیست؟
سال ها پیش، شنیدن اینکه کودکی مبتلا به دیابت نوع 2 است، بسیار کم و نادر بود و پزشکان تصور می کردند که کودکان فقط به دیابت نوع 1 دچار می شوند. این بیماری حتی برای مدت زمان طولانی، به دیابت ویژه نوجوانان معروف بود. اما اکنون چنین نیست و در حال حاضر طبق آمار سازمان سی دی سی، بیشتر از 208 هزار نفر از نوجوانان زی 20 سال، به این بیماری مبتلا هستند. که این عدد شامل هر دو نوع دیابت 1 و2 است. در زیر به نکاتی اشاره هواهیم کرد که اگر کودک شما این علائم را دارد باید به آن توجه کنید.
دیابت نوع ۲ چیست؟
ممکن است شما نام دیابت نوع ۲ و قند خون بالا را همیشه در کنار هم شنیده باشید. در اینجا اتفاقی که می افتد این است که دستگاه گوارش شما، کبوهیدرات را به نوعی قند به نام گلوکز، تبدیل می کند. غده ی پانکراس، هورمونی به نام انسولین ترشح می کند که برای سوخت و ساز بدن، گلوکز را از خون به سلول های بدن منتقل می کند.
در دیابت نوع ۲، سلول های بدن کودک نسبت به انسولین پاسخ نمی دهد و گلوکر در خون و رگهای خون انباشته می شود که این اتفاق مقاومت به انسولین نامیده می شود. در نهایت سطح قند خون به اندازه ای بالا می رود که کنترل آن دشوار می شود. این بیماری می تواند باعث بیماری های دیگری مانند بیماری قلبی، نابینایی و نارسایی کلیه در آینده شود.
چه کودکانی دچار دیابت می شوند؟
دیابت نوع 2 بیشتر روی کودکان زیر اثر می گذارد:
- دختران
- افرادی که اضافه وزن دارند
- افرادی که در خانواده ی آنها سابقه دیابت وجود دارد
- افرادی که بدن آنها به انسولین مقاومت نشان می دهد
مهمترین علت دیابت نوع 2 در کودکان، اضافه وزن است. وقتی که کودک بیش از حد اضافه وزن پیدا کند، احتمال مبتلا شدن او به دیابت دو برابر بیشتر می شود و دیابت نوع 2 بیشتر در کودکانی اثر می گذارد که مانند بزرگسالان به چربی دور شکم دچار هستند.
مواردی که می توانند به اضافه وزن یا چاقی کمک کنند:
- تغذیه ناسالم
- کمبود فعالیت های بدنی
- سابقه ی اضافه وزن در خانواده
- در موارد نایاب، مشکلات هورمونی یا شرایط پزشکی خاص
علائم بیماری دیابت نوع 2 چیست؟
ممکن است این بیماری در ابتدا هیچ نشانه ای نداشته باشد، اما با گذشت زمان کم کم متوجه این علائم شوید:
- کاهش وزن به صورت ناگهانی
- عطش و گرسنگی شدید حتی پس از خوردن غذا
- خشکی دهان
- تکرر ادرار
- کوفتگی بدن
- تار شدن دید
- تنفس سخت
- ترمیم سخت زخم ها و بریدگی ها
- خارش پوست
- احساس کرختی و مور مور شدن در دست و پا
اگر هر کدام از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، لازم است او را نزد پزشک ببرید.
این بیماری چگونه درمان می شود؟
در ابتدا لازم است کودک خود را نزد پزشک ببرید. پزشک می تواند به شما بگوید که او براساس سن، وزن یا قد دارای اضافه وزن است یا نه. پزشک با آزمایش سطح قند خون کودکتان متوجه خواهد شد که آیا او به دیابت مبتلا است یا در مرحله ی پیش دیابت است. اگر کودک شما به دیابت دچار باشد، تشخیص نوع ۱ یا نوع ۲ بودن آن کمی طول خواهد کشید.
ممکن است که تا زمانی که پزشک از بیماری کودک شما مطمئن شود برای او انسولین تجویز کند. زمانی که پزشک مطمئن شود که دیابت از نوع ۲ است از شما درخواست خواهد کرد تا به کودکتان در تغییر سبک زندگیش کمک کنید. او ممکن است برای کودک شما متفورمین تجویز کند. متفورمین و انسولین تنها ۲ داروی کاهش قند خون هستند که برای کودکان زیر ۱۸ سال تجویز می شوند. کودک شما باید هر ۳ ماه یکبار آزمایش هموگلوبین ای وان سی انجام دهد. این آزمایش میانگین قند خون در طول آن مدت را نشان می دهد.
باید قند خون او را زمانی بررسی کرد که:
- درمان را شروع کرده یا تغییر داده است
- به مراحل درمان پاسخ نداده است
- تزریق انسولین صورت گرفته
- داروی سولفونیل اوره مصرف می کند
پزشک به شما چگونگی انجام تست قند خون را آموزش می دهد و به شما می گوید که هر چند وقت یک بار لازم است آن را انجام دهید. بیشتر متخصصان در صورت مصرف انسولین، 3 مرتبه در روز یا بیشتر را پیشنهاد می دهند و اگر انسولین مصرف نمی کند به تعداد کمتری نیاز است. اما حتما باید بعد از صرف غذا تست گرفته شود.
آیا می توان از بیماری دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد؟
همه ی قدم های درمان این بیماری می تواند از ابتلا به آن نیز پیشگیری کند. غذاهای پرکالری، چربی های مضر و انواع شیرین ها را از رژیم غذایی کودکتان حذف کنید. مطمئن شوید که هر روز فعالیت بدنی انجام می دهد. مطالعات نشان می دهد که ورزش کردن و انجام فعالیت های بدنی، تاثیر قابل توجهی در کاهش مقاومت به انسولین دارد. این ها دو راه حل مهم برای کمک به کودکتان است که وزنی متعادل و قند خونی طبیعی داشته باشد.
منبع:
الو دکتر
برای ارسال نظر کلیک کنید
▼